Proiect inedit la Universitatea "Dunărea de Jos". O imprimantă 3D, construită de un tânăr gălăţean

Proiect inedit la Universitatea "Dunărea de Jos". O imprimantă 3D, construită de un tânăr gălăţean
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un absolvent al Facultăţii de Mecanică din Galaţi a asamblat-o, de la zero, în laboratorul facultăţii


Claudiu Şovăilă a urmat specializarea Mecatronică, iar instalaţia, realizată în premieră într-o facultate din România, a reprezentat lucrarea sa de disertaţie la masteratul de Ingineria Sistemelor Integrate de Fabricaţie. Imprimantele 3D funcţionează prin adăugare şi nu prin eliminare de material şi au fost inventate prin anii ’80.

Un astfel de mecanism costă foarte mult, fiind utilizat, de regulă, în domenii precum industrie, arhitectură, construcţii, design. „Instalaţia de faţă este unică în ţară pentru că are dimensiuni mai mari faţă de cele obişnuite, deci poate recrea obiecte mai mari. Procedeul e simplu. Proiectez digital un model matematic, iar apoi piesa este împărţită în mai multe straturi şi trimisă în programul care gestionează depunerea de material plastic”, explică tânărul, care a realizat, până acum, cu imprimanta sa, diverse piese: rotiţe dinţate, rulmenţi, piese de şah, statui în miniatură. „Dacă, de exemplu, un arhitect şi-a făcut un nou model de clădire şi ar vrea o machetă, prin tehnologia obişnuită l-ar costa foarte mult. Cu această imprimantă 3D ar fi mult mai simplu: îşi ia proiectul, îl pune în maşină şi îl printează”, explică absolventul.

„Imprimanta este deosebită pentru că poate crea tot felul de modele, în serie mică şi unicat. Aceasta este o primă variantă a instalaţiei, dar ne dorim ca, în timp, să fie îmbunătăţită”, spune şi prof. ing. dr. Cătălin Fetecău, decanul Facultăţii de Mecanică din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos”.

Realizarea imprimantei a costat 6.000 de lei, sumă investită de instituţia de învăţământ superior în materia primă. Inestimabilă este însă munca tânărului care, de altfel, nu este la prima iniţiativă de acest gen, fiind un exemplu de student. De-a lungul studenţiei, el a mai conceput un braţ robotic manipulator cu şase grade de automobil off-road cu un grad mare de mobilitate, dar şi un automobil cu un motor preluat de la drujbă.

 

Citit 4085 ori Ultima modificare Joi, 23 Ianuarie 2014 18:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.