Anexe care bat legile/ Probleme la decontarea navetei profesorilor

Anexe care bat legile/ Probleme la decontarea navetei profesorilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Două note din anexele la legea bugetului de stat pe anul 2014 i-au pus pe gânduri pe profesori. Conform celor două paragrafe, se pot deconta din economiile şcolilor "cheltuieli cu naveta cadrelor didactice, pe perioada cursurilor, în limita distanţei de 50 kilometri, şi în limita sumei de 26 lei/cadru didactic/lună pentru distanţa de 3 kilometri", iar "pentru distanţele ce depăşesc 3 kilometri, până la 50 kilometri, suma de 26 lei/cadru didactic/lună se suplimentează cu 2 lei pentru fiecare kilometru", din aceste resurse.

Atât profesorii, cât şi sindicaliştii se tem că autorităţile locale se vor prevala de aceste două note pentru a nu mai deconta cheltuielile legate de naveta cadrelor didactice. "Cum şcolile sunt subfinanţate de 23 de ani şi, fără sprijinul părinţilor, n-ar fi fost nici bani de cretă sau markere pentru table, e puţin probabil că vor exista bani în bugete pentru naveta profesorilor. De asemenea, ne aşteptăm ca primarii să invoce aceste note ca să scape de decontarea navetei. Aşa e la noi, se dau note care se bat cap în cap cu Legea Educaţiei, în care se specifică, în mod clar, că naveta se decontează de către consiliile locale. Deocamdată, nu avem semnale că s-ar refuza plata navetei, dar de la primul astfel de caz ne vom adresa instanţei, ca să se decidă clar. Nu cred că o notă dintr-o anexă poate bate legea!”, spune Lidia Antoniu, preşedintele executiv al Sindicatului Învăţământului Preuniversitar.

Inspectoarea generală Laura Marin susţine, la rândul ei, că la şcolile unde există fonduri se poate deconta naveta din cheltuielile materiale. „Acolo unde nu există bani la şcoli, primăriile sunt obligate de Legea Educaţiei să deconteze naveta”, spune Laura Marin.

Citit 8957 ori Ultima modificare Marți, 11 Februarie 2014 20:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.