Cum şi când se face înscrierea la clasa pregătitoare

Cum şi când se face înscrierea la clasa pregătitoare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Pe 24 februarie începe completarea şi validarea cererilor


Deşi, conform calendarului publicat pe site-ul Ministerului Educaţiei, mai sunt doar cinci zile până la demararea procedurilor de înscriere la clasa pregătitoare şi la clasa I, metodologia a apărut marţi după-amiază şi se află încă în stadiul de proiect. Se pare că reprezentanţii Ministerului Educaţie şi-au adus aminte în ultimul moment că şcolile trebuie să demareze înscrierile luna aceasta. 

Luni, 17 februarie, Inspectoratul Şcolar şi şcolile trebuie să afişeze circumscripţiile şcolare, numărul de clase alocat pentru fiecare unitate de învăţământ, dar şi programul după care se vor derula evaluările copiilor ai căror părinţi solicită înscrierea mai devreme la şcoală. 

În perioada 19 - 28 februarie, în fiecare unitate de învăţământ cu clase pregătitoare va fi organizată „Ziua porţilor deschise”, zi în care părinţii, copiii şi alte persoane interesate pot vizita spaţiile dedicate activităţilor claselor pregătitoare şi pot purta discuţii cu personalul unităţii de învăţământ implicat în această activitate. Totodată, în acest interval, în şcoli vor avea loc întâlniri pentru informarea şi consilierea părinţilor copiilor din grădiniţă care vor fi cuprinşi, în anul şcolar 2014 - 2015, în învăţământul primar.

Cine se poate înscrie

La clasa pregătitoare pot fi înscrişi copiii care împlinesc şase ani până la data de 31 august 2014 inclusiv. Copiii care nu au fost înscrişi în învăţământul primar în anul şcolar 2013-2014 şi împlinesc şapte ani până la data de 31 august 2014 inclusiv pot fi înscrişi în clasa I, potrivit metodologiei, la fel cum a fost şi în ultimii doi ani.

Părinţii ai căror copii împlinesc şase ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2014 inclusiv pot să-şi înscrie copiii în clasa pregătitoare, dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare. În acest caz, copiii trebuie evaluaţi psihosomatic, iar înscrierea lor se face la solicitarea scrisă a părinţilor, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice arată că cei mici sunt pregătiţi. Evaluarea psihosomatică se va desfăşura în perioada 18 februarie – 12 martie.

Completarea cererilor începe peste 11 zile

Luni, pe 24 februarie se va da startul completării cererilor de înscriere la clasa pregătitoare. Acestea pot fi depuse on-line sau direct la unitatea la care se solicită înscrierea, până cel târziu 14 martie. Părinţii se pot prezenta pentru validarea cererilor, la secretariatele şcolilor, zilnic între orele 8,00 şi 20,00, iar sâmbăta în intervalul 8,00 – 13,00.

Două etape

Înscrierea la clasa pregătitoare se va face în două etape. Prima etapă se va desfăşura între 17 şi 22 martie. Ca şi în anii anteriori, vor avea întâietate la înscriere elevii care au domiciliul în circumscripţia şcolară respectivă. Cei care sunt din alte circumscripţii pot fi admişi în limita locurilor disponibile. Dacă nu au mai rămas locuri libere acolo unde solicită înscrierea, vor fi redistribuiţi la şcoala de circumscripţie.

Etapa a doua se va desfăşura în perioada 24 martie – 18 aprilie.

Când se fac înscrieri la clasa I

Între 24 februarie şi 14 martie se depun cererile de către părinţii care solicită înscrierea copiilor de şapte ani la şcoala de circumscripţie. Între 25 martie şi 4 aprilie se vor depune cereri de către părinţii care solicită înscrierea la alte unităţi de învăţământ decât cea de circumscripţie. Lista finală cu toţi elevii înscrişi în clasa I se va afişa pe 11 aprilie.

Conform metodologiei, nu se vor putea face înscrieri la clasa I acolo unde clasele pregătitoare de anul acesta - viitoarele clase I - au completate toate cele 25 de locuri.

Citit 4114 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Februarie 2014 18:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.