"Calculatoarele", facultatea care-ţi face rost de job
Foto: Foto: Bogdan Codrescu/ Ex.foto: Anual, de pe băncile facultăţii ies circa 200 de absolvenţi

"Calculatoarele", facultatea care-ţi face rost de job
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Punctul forte al absolvenţilor îl reprezintă practica din timpul studiilor


În ziua de azi, nu e puţin lucru să termini o facultate care să-ţi asigure loc de muncă imediat ce ai ieşit de pe poarta universităţii. La începutul anului, în evidențele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă erau aproape 800 de şomeri cu facultate. Din păcate, puţini dintre tinerii care completează în CV şi capitolul „studii superioare” îşi găsesc de muncă pentru nivelul sau specializarea lor. Nu este însă cazul absolvenţilor Facultăţii de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică (FACIEE), din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos”, care se şcolesc într-un domeniu căutat, dar au parte, de-a lungul studiilor, şi de o temeinică formare practică.

Studenţi fericiţi

Elena Duţu a terminat în 2012 specializarea Calculatoare, iar la câteva luni de la absolvire era deja angajată la o firmă IT de top din oraş, Wind River. „A contat mult experienţa practică dobândită în internshipul făcut chiar la această firmă. Facultatea îţi oferă o bază teoretică importantă, dar apoi trebuie să mergi să vezi şi cum este în producţie”, ne-a spus tânăra inginer programator.
Marius Matei este proaspăt absolvent de Electromecanică, iar cunoştinţele teoretice, precum şi practica la diferite societăţi şi internshipul de două luni la ArcelorMittal, plătit, l-au făcut candidatul ideal pentru un post de inginer automatizări în Departamentul Furnale al combinatului gălăţean. „Am participat la selecţie înainte să termin facultatea şi am aflat că am obţinut postul cu o lună înainte de a susţine licenţa. Am început să lucrez la câteva săptămâni după examenul de diplomă”, ne-a spus tânărul născut în Focşani.

Politica internshipului

Angajabilitatea - un criteriu care măsoară câţi dintre cei aproape 200 de absolvenţi anual se angajează - este, în cazul FACIEE, de sută la sută. „Cei de la Calculatoare îşi găsesc de muncă imediat de la absolvire. Privind la nivelul întregii facultăţii, aproape toţi se angajează, în domeniul lor de specializare, în maxim un an de la terminarea studiilor”, aflăm de la decanul Emilia Pecheanu.
Conducerea facultăţii pune aceste rezultate pe seama faptului că politica facultăţii s-a orientat, în ultimii ani, pe valorizarea practicii în formarea studenţilor. Aceasta se desfăşoară sub mai multe forme (individual, în grupuri, prin programe naţionale sau europene de pregătire a resurselor umane). Mai mult decât atât, intershipul este prevăzut în planurile de învățământ de la toate specializările de licență ale facultăţii. „Am organizat programe minuţioase de stagii individuale, pe bază de contract şi cu o durată extinsă, chiar de câteva luni. Circa 60-70 la sută din totalul studenților realizează, pe durata studiilor, un stagiu de practică de tip internship. O bună parte dintre ei sunt reținuți de companii pentru angajare ulterioară sau chiar angajați cu program redus încă din timpul studiilor”, ne-a spus Emilia Pecheanu.
În final, nu doar studenţii şi facultatea au de câştigat, ci şi companiile, care, în acest fel, au forţă de muncă tânără, dar şi calificată.

Citit 7887 ori Ultima modificare Vineri, 28 Februarie 2014 17:54

9 comentarii

 • postat de ana
  Duminică, 02 Martie 2014 18:55
  213.233.88.***
  Cred ca articolul e obiectiv. Doua sunt specializarile de la care absolventii au un loc de munca asigurat: Calculatoarele si Arhitectura navala. Profii se zbat pentru noi sa ne gaseasca locuri de munca bine platite si pentru asta merita sa le multumim. Eu am terminat navele si lucrez la o multinationala ca multi colegi de-ai mei.
  2
  4
  Raportează
 • postat de tot eu
  Duminică, 02 Martie 2014 07:45
  92.80.173.***
  Comparata cu alte facultati, cei de la Calculatoare isi cam gasesc de lucru pe domeniul in care au studiat. Alaturi de ei sunt si cativa oameni de la Automatica si alte profile unde nu se face prea multa programare, dar care si-au dat seama ca din asta se pot face ceva banuti, nu multi, dar la sigur, atata timp cat esti capabil sa treci un interviu.

  Matei, ce te-a facut sa scrii ca daca nu era WR-ul eram la capsuni ( in afara de invidie ) ?

  Adevaratele varfuri de la LVA si LMK nu fac la Galati facultatea, corect ?
  Cu toate astea, am vazut sef de promotie de la LMK mult sub oameni care au facut licee de rang inferior.

  Daca unele cursuri nu se fac intens, la cele de la care se cere intr-adevar ceva, tot ii auzi ca se plang ( da, si pe cei de la liceele de top ).
  Cel mai mult imi place cand aud pe cineva "Dar de ce imi preda mie asta ? La ce ma ajuta asta ? Eu nu am venit pentru asta aici ".
  Daca ii intrebi pentru ce au venit, nici ei nu stiu, dar au impresia ca daca stiu sa instaleze un Windows si un antivirus pentru un vecin se pricep la calculatoare si ca sunt cei mai tari.

  Totusi, ce nu va convine la facultatea asta ? Intr-un curs de C de 14 saptamani nu poti acoperi aproape nimic, e aproape egal cu 0. Cui ii place C-ul poate sa continue studiul singur-singurel, in particular.
  Daca cuiva ii place Java sau are o afinitate deosebita pentru retelistica ori baze de date, la fel, poate studia mai departe singur. Facultatea nu poate decat sa-ti arate putin din toate.
  0
  17
  Raportează
 • postat de matei
  Sâmbătă, 01 Martie 2014 18:35
  213.233.84.***
  Noroc cu wru ala. Altfel erati toti la capsuni. Stati si frecati mausurile toata ziua. Ingineri.
  20
  2
  Raportează
 • postat de v
  Sâmbătă, 01 Martie 2014 17:47
  5.13.238.***
  Ar fi bine sa invete mai mult decat ce este in cursurile de la facultate. Din pacate pe multi nu-i roade "viermele curiozitatii" si vin la interviu cu un bagaj de cunostinte destul de subtire.
  Le-as recomanda sa invete si sa studieze mai mult individual si sa nu vina la interviuri cu "am avut un curs de java in anul 2.... nu mai tin minte".
  Multi vad interviul ca pe un examen - l-ai luat si gata - dupa ce se angazeaza isi dau seama cat de mult nu stiu de fapt.
  Nu stiu cati realizeaza ca trebuie "sa ai stofa" pentru meseria asta, incepand cu gandire logica si matematica (da, da, chiar si matematica aia din clasa a 5-a si a 6-a).
  1
  14
  Raportează
 • postat de crystal
  Sâmbătă, 01 Martie 2014 15:32
  89.137.136.***
  sa cunosti limbaje de programare si sa creezi aplicatii ptr nu stiu ce firma ca sa le vinda mai departe e una dar ca sa stii 3D modeling , animatie,creatie jocuri asta e alta mancare de peste si practic sansele sunt aproape 0.
  Interesant ca unii tineri ajung hackeri din prea multa dragoste pentru ceea ce fac :).
  4
  6
  Raportează
 • postat de fostStudent
  Sâmbătă, 01 Martie 2014 14:32
  85.24.215.***
  Cate minciuni .
  De ce nu ne spune doamna Pecheanu si despre profesorul Iliev care la curs povesteste studentilor despre ce facea el in facultate,iar la examen aspteapta plicul de la studenti.
  Nivelul facultatii este foate scazut.Elevi buni care au terminat licee gen Cuza,LVA,LMK se plafoneaza deoarece sunt pusi in aceeasi oala cu elevi de la traian,liceul sportiv,liceul metalurgic.
  In momentul in care se lucreaza la nivel de liceul metalurgic iti poti da seama cat de pregatiti sunt acesti studenti.Majoritatea profesorilor pun 5 pe nedrept ca sa treaca cat mai multi studenti pentru a nu ramane profesorii fara catedre.
  De ce nu explica doamna Pecheanu cu ce il va ajuta cursuri de genul Chimie pe un student la calculatoare ?
  Acest articol este o reclama ieftina a facultatii prin care se incearca sa se atraga cat mai multi studenti care o sa fie profund dezamagiti daca ajung la aceasta facultate.
  8
  9
  Raportează
 • postat de Ciprian
  Sâmbătă, 01 Martie 2014 10:06
  5.13.204.***
  Majoritatea colegilor totodata si eu ne.am angajat fara prea mult efort la firme bune si salarii bunicele.
  2
  17
  Raportează
 • postat de ADRIAN
  Sâmbătă, 01 Martie 2014 07:29
  109.102.132.***
  Asa este ,doi vecini au terminat anul trecut inginerie electrica si acum lucreaza la ICPRONAV ,pe niste salarii de invidiat .
  0
  15
  Raportează
 • postat de ...
  Sâmbătă, 01 Martie 2014 00:47
  5.13.237.***
  serios???? e cel mai mincinos articol citit in ultimii ani =))))))) de ce nu intrebati studentii??
  13
  11
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.