"Calculatoarele", facultatea care-ţi face rost de job
Foto: Foto: Bogdan Codrescu/ Ex.foto: Anual, de pe băncile facultăţii ies circa 200 de absolvenţi

"Calculatoarele", facultatea care-ţi face rost de job
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Punctul forte al absolvenţilor îl reprezintă practica din timpul studiilor


În ziua de azi, nu e puţin lucru să termini o facultate care să-ţi asigure loc de muncă imediat ce ai ieşit de pe poarta universităţii. La începutul anului, în evidențele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă erau aproape 800 de şomeri cu facultate. Din păcate, puţini dintre tinerii care completează în CV şi capitolul „studii superioare” îşi găsesc de muncă pentru nivelul sau specializarea lor. Nu este însă cazul absolvenţilor Facultăţii de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică (FACIEE), din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos”, care se şcolesc într-un domeniu căutat, dar au parte, de-a lungul studiilor, şi de o temeinică formare practică.

Studenţi fericiţi

Elena Duţu a terminat în 2012 specializarea Calculatoare, iar la câteva luni de la absolvire era deja angajată la o firmă IT de top din oraş, Wind River. „A contat mult experienţa practică dobândită în internshipul făcut chiar la această firmă. Facultatea îţi oferă o bază teoretică importantă, dar apoi trebuie să mergi să vezi şi cum este în producţie”, ne-a spus tânăra inginer programator.

Marius Matei este proaspăt absolvent de Electromecanică, iar cunoştinţele teoretice, precum şi practica la diferite societăţi şi internshipul de două luni la ArcelorMittal, plătit, l-au făcut candidatul ideal pentru un post de inginer automatizări în Departamentul Furnale al combinatului gălăţean. „Am participat la selecţie înainte să termin facultatea şi am aflat că am obţinut postul cu o lună înainte de a susţine licenţa. Am început să lucrez la câteva săptămâni după examenul de diplomă”, ne-a spus tânărul născut în Focşani.

Politica internshipului

Angajabilitatea - un criteriu care măsoară câţi dintre cei aproape 200 de absolvenţi anual se angajează - este, în cazul FACIEE, de sută la sută. „Cei de la Calculatoare îşi găsesc de muncă imediat de la absolvire. Privind la nivelul întregii facultăţii, aproape toţi se angajează, în domeniul lor de specializare, în maxim un an de la terminarea studiilor”, aflăm de la decanul Emilia Pecheanu.

Conducerea facultăţii pune aceste rezultate pe seama faptului că politica facultăţii s-a orientat, în ultimii ani, pe valorizarea practicii în formarea studenţilor. Aceasta se desfăşoară sub mai multe forme (individual, în grupuri, prin programe naţionale sau europene de pregătire a resurselor umane). Mai mult decât atât, intershipul este prevăzut în planurile de învățământ de la toate specializările de licență ale facultăţii. „Am organizat programe minuţioase de stagii individuale, pe bază de contract şi cu o durată extinsă, chiar de câteva luni. Circa 60-70 la sută din totalul studenților realizează, pe durata studiilor, un stagiu de practică de tip internship. O bună parte dintre ei sunt reținuți de companii pentru angajare ulterioară sau chiar angajați cu program redus încă din timpul studiilor”, ne-a spus Emilia Pecheanu.

În final, nu doar studenţii şi facultatea au de câştigat, ci şi companiile, care, în acest fel, au forţă de muncă tânără, dar şi calificată.

Citit 8292 ori Ultima modificare Vineri, 28 Februarie 2014 17:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.