(VIDEO) SCANDALUL de la Liceul "Ovid Caledoniu" din Tecuci. Profesorii - în GREVĂ JAPONEZĂ - AMENINŢĂ cu boicotarea bacalaureatului

(VIDEO) SCANDALUL de la Liceul "Ovid Caledoniu" din Tecuci. Profesorii - în GREVĂ JAPONEZĂ - AMENINŢĂ cu boicotarea bacalaureatului
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

* Cadrele didactice au ieşit în faţa liceului, cu banderole albe, pentru a protesta împotriva primarului, care refuză să le plătească salariile şi  naveta


La o zi după ce ar fi trebuit să îşi încaseze salariile, profesorii şi personalul auxiliar de la Liceul "Ovid Caledoniu" din Tecuci au ieşit în faţa instituţiei de învăţământ, pentru a-şi arăta nemulţumirea. Cu banderole albe la mâini şi cu pancarte, profesorii şi-au susţinut, paşnic, punctul de vedere şi şi-au arătat solidaritatea cu directoarea Dorina Bejan, aflată în spital. Li s-au alăturat însă şi cadre didactice de la alte instituţii de învăţământ din oraş, care ne-au povestit că nu şi-au primit banii de navetă de mai bine de şase luni.

Boicotarea examenului

Despre acest conflict, aţi putut citi pe larg, zilele trecută, în paginile ziarului nostru, însă situaţia este departe de a fi rezolvată. Din acest motiv, cadrele didactice sunt dispuse chiar să nu intre la probele de bacalaureat, care vor începe săptămâna viitoare. Şi asta pentru că, susţin dascălii, primarul are o problemă cu directoarea şi nici nu le plăteşte naveta.

"Sunt dispusă să nu intru la probele de bacalaureat. Nu mi-am primit salariul pe munca depusă în luna mai şi mai am de luat, pentru naveta pe cinci luni, 2.250 de lei, în condiţiile în care am un salariu de 1.200 de lei. Domnul primar are o problemă cu doamna director. Ni s-a spus că, dacă ne dorim banii de navetă, să ni-i dea doamna director sau contabila, din salariile dumnealor", ne-a spus Carmen Samoilă, profesoară de limba engleză.

"Au venit de la primărie cu nişte scrisori în care o defăimau pe doamna director şi ne explicau că din cauza ei nu ne primim banii. Tot doamna director este de vină şi pentru faptul că nu ne primim banii de navetă", ne-a explicat şi Cristina Neagu.

Discuţii la primărie

După ce şi-au spus păsul, câţiva dintre profesori au mers, însoţiţi de jurnalişti, la primărie, pentru a discuta cu edilul. După ce a făcut ordine ca pe propria moşie şi le-a indicat jurnaliştilor şi profesorilor locurile unde trebuie să stea fiecare la masă, primarul Daniel Ţuchel a aşteptat întrebările profesorilor. După câteva minute bune de discuiţii, primarul  nu a dat niciun răspuns clar, susţinând că profesorii nu şi-au primit banii de navetă din cauză că directorii au refuzat să-i plătească din finanţarea de bază, urmând ca, la rectificarea bugetară, primăria să le returneze sumele respective. "Am deschis linie de credit şi nu sunt în măsură să spun de ce anumiţi directori refuză să plătească naveta din finanţarea de bază", a explicat primarul Ţuchel.

Liderul sindicatului tecucean Mircea Petică susţine însă că o asemenea faptă ar însemna deturnare de fonduri pentru directorii respectivi, întrucât naveta nu se poate plăti din finanţarea de bază, ci numai din finanţarea complementară.

Clauza care învrăjbeşte

Când s-a ajuns la problema de la Liceul "Ovid Caledoniu", Daniel Ţuchel a afirmat că a primit promisiunea din partea inspectorului general că se va implica pentru medirea conflictului şi că, până luni, profesorii îşi vor primi banii. Edilul a încercat să explice că directoarea Dorina Bejan refuză să semneze contractul de management administrativ-financiar, motiv pentru care profesorii nu îşi pot primi salariile. Asta în ciuda faptului că Inspectoratul Şcolar a trimis o adresă prin care se spune clar că semnarea contractului nu este o condiţie obligatorie pentru primirea salariilor, pentru că Dorina Bejan este detaşată pe postul de conducere şi nu l-a obţinut prin concurs.

Întrebat despre clauza trecută în respectivul contract, întocmit de juriştii primăriei, conform căreia „contractul de management se suspendă în cazul în care împotriva directorului se formulează plângere penală de către organul ierarhic superior sau de către primar”, edilul a explicat că acestă clauză există şi în contractele educaţionale, pe care directorii le-au semnat cu ISJ Galaţi.

La o simplă comparaţie însă s-a constat că în contractele educaţionale încheiate cu ISJ, cuvântul "primar" nu era menţionat în respectiva clauză. Edilul a explicat că se consideră "organ ierarhic superior", întrucât banii vin de la Primărie: "Există trei surse de finanţare: de bază, complementară şi suplimentară, şi toate trei fac parte din bugetul municipiului Tecuci".

Atribuţiile directorului vor fi delegate unui alt profesor

Cel mai probabil, problema va lua o nouă turnură, pentru că directoarea Dorina Bejan este în concediu medical, după ce în cursul zilei de luni a fost luată cu ambulanţa din instituţia de învăţământ şi a stat în spital până ieri după-amiază, ea fiind şi însărcinată. În aceste condiţii, Inspectoratul Şcolar va delega atribuţiile directorului unui alt cadru didactic din şcoală.

"Vom vedea apoi dacă persoana care îşi asumă atribuţiile de director îşi va asuma şi semnarea unui asemenea contract care nu este în litera legii", a precizat inspectoarea generală Mioara Enache. Aceasta susţine că a trimis, miercuri seară, adrese Ministerului Educaţiei şi Prefecturii, prin care aduce la cunoştinţă situaţia de la Tecuci, însă nu a primit niciun răspuns.

DETALII despre SCANDALUL DE LA TECUCI, unde profesorii de la Liceul "Ov. Caledoniu" îl ACUZĂ pe primar de abuz, poţi CITI AICI -->> http://www.viata-libera.ro/educatie/67544-scandal-la-tecuci-profesorii-de-la-liceul-ov-caledoniu-il-acuza-pe-primar-de-abuz

Citit 5656 ori Ultima modificare Sâmbătă, 13 Iunie 2015 14:08

8 comentarii

 • postat de Vasilică
  Duminică, 14 Iunie 2015 17:52
  92.81.171.***
  Domnule primar! Banii or fi trecând ei prin bugetul primăriei (vorbim de salariile cadrelor didactice), dar nu sunt din ,,buzunarul” acesteia! :) Vin din ,,măreața” finanțare per capita de la distinsul minister! Ce-ar fi ca toată lumea să-și vadă de treaba lui și să nu se mai amestece în a altuia! P.S. Care au fost demersurile primăriei OBLIGATĂ de lege să plătească naveta cadrelor didactice, privind această prevedere bugetară! Asta să le spuneți oamenilor, nu baliverne politice! Succes!
  0
  0
  Raportează
 • postat de tudor b.
  Vineri, 12 Iunie 2015 18:24
  85.25.103.***
  ce vremuri am ajuns sa traim...cei ce sunt impotriva lui tuchel sunt spionati, filati, filmati, pozati, inregistrati 24/24 7/7.
  nici pe vremea impuscatului nu se intampla asta la acest nivel.
  cei ce-i sunt impotriva vor plati cu serviciul, cu rudele de pana la gradul 7, prieteni.
  institutiile din subordine au ajuns politizate 150%, angajarile se fac numai pe criterii politice, de rudenie, nici gand de competenta.
  este primarul care seamana numai vrajba, un ranchiunos, un razgandeanu care nu a facut altceva decat a distrus tot ce a construit predecesorul lui
  incepe un lucru fara sa gandeasca, constata ca e gresit, se razgandeste si incearca sa repare o ilegalitate cu alta ilegalitate.
  a pierdut toate procesele cu cei care i-a concediat abuziv, nu s-a linistit nici acum. continua cu presiunile.
  a facut asa de mult rau tecucenilor si tecuciului.
  numai spectacole, festivaluri si premieri PNL pt. spuma tecuciului in speranta captarii de noi simpatizanti. saracul nu stie ca acolo sunt prezenti doar lingaii si pupincuristii care vin din obligatie.
  tuchel, AMR mai putin de 1an.
  0
  9
  Raportează
 • postat de Navetista
  Vineri, 12 Iunie 2015 15:06
  89.137.30.***
  Halal sefa a invatamantului galatean. A trimis adrese la minister cand niste amarati care dau 500 de lei pe naveta din 1200 nu si-au primit banii din care abia mananca. Un om de paie, se vede ca e pusa de partid si ea n-a fost capabila nici macar sa ia un concurs, a ramas tot numita. Astia sunt oamenii PSD-ului, profesorasi fara merite pusi inspectori generali, sa dea eventual onorul la instelatii din partide. Rusine, tanti Marioara!
  2
  6
  Raportează
 • postat de cici
  Vineri, 12 Iunie 2015 09:15
  5.13.222.***
  Juristul primariei, ia vezi tu ce a zis CCR ca art privind suspendarea este neconstitutional, daca o suspenzi sa dai tu banii de director pe toate lunile de suspendare, din salariul tau, nu din bugetul primariei. Daaa stiu primarul raspunde ca el semneaza, daa nu i-ai spus ca e abuz de putere si o va sfarsi rauu de tot?
  1
  2
  Raportează
 • postat de cici
  Vineri, 12 Iunie 2015 09:08
  5.13.222.***
  Eu o sfatuiesc pe dna directoare sa se duca in biroul primarului cu toata presa, si de fata cu toti sa sara la gatul lui, asa cum a facut un coleg de-al meu pe vremea impuscatului.
  Rezultatul a fost mutarea de pe functie a secretarului de partid, respectivul a stat cateva zile in spital, la nebuni si acum e ok.
  asta e tot un imputit de secretar de partid comunist chiar daca acum se numeste psd,pnl sau oricare, comunismul ia indobitocit pe ce cu functii.
  2
  2
  Raportează
 • postat de sandu maria
  Vineri, 12 Iunie 2015 08:14
  79.116.124.***
  bravo, bravo, bravo acestui colectiv ! Sunteti niste luptatori! voi sunteti cu totii subordonati inspectoratului scolar /ministerului educatiei si nu ai primariei. Aveti un director cu coloana vertebrala, singurul din tecuci care are curajul sa se opuna abuzurilor primarului. Culmea , si cea mai tanara si insarcinata! Sanatate si felicitari d-nă director!
  1
  5
  Raportează
 • postat de dorin
  Vineri, 12 Iunie 2015 08:05
  188.173.200.***
  http://tecuceanul.ro/deocamdata-fara-salarii-la-ovid-caledoniu/

  Interesant..... de vazut fotografiile din material si comparate cu clipul video, e acelasi director, dupa cateva minute, mai exact 50 de minute, aranjata pentru parada si dand indicatii liderului de sindicat, curat murdar coana Bejan, faceti doar Circ Mediatic!
  4
  3
  Raportează
 • postat de alaturi de profesori
  Vineri, 12 Iunie 2015 05:23
  89.136.3.***
  Felicitari doamnei director si profesorilor care se opun unui abuz . Sa aiba puterea sa continue pentru ca , desi au dreptate, este foarte greu sa rezisti cu burta si buzunarul gol . Interesanta lipsa asumarii responsabilitatii de catre delegata de la ISJ care nu a facut altceva decat sa parasca la minister .
  2
  9
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.