(VIDEO) SCANDALUL de la Liceul "Ovid Caledoniu" din Tecuci. Profesorii - în GREVĂ JAPONEZĂ - AMENINŢĂ cu boicotarea bacalaureatului

(VIDEO) SCANDALUL de la Liceul "Ovid Caledoniu" din Tecuci. Profesorii - în GREVĂ JAPONEZĂ - AMENINŢĂ cu boicotarea bacalaureatului
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

* Cadrele didactice au ieşit în faţa liceului, cu banderole albe, pentru a protesta împotriva primarului, care refuză să le plătească salariile şi  naveta


La o zi după ce ar fi trebuit să îşi încaseze salariile, profesorii şi personalul auxiliar de la Liceul "Ovid Caledoniu" din Tecuci au ieşit în faţa instituţiei de învăţământ, pentru a-şi arăta nemulţumirea. Cu banderole albe la mâini şi cu pancarte, profesorii şi-au susţinut, paşnic, punctul de vedere şi şi-au arătat solidaritatea cu directoarea Dorina Bejan, aflată în spital. Li s-au alăturat însă şi cadre didactice de la alte instituţii de învăţământ din oraş, care ne-au povestit că nu şi-au primit banii de navetă de mai bine de şase luni.

Boicotarea examenului

Despre acest conflict, aţi putut citi pe larg, zilele trecută, în paginile ziarului nostru, însă situaţia este departe de a fi rezolvată. Din acest motiv, cadrele didactice sunt dispuse chiar să nu intre la probele de bacalaureat, care vor începe săptămâna viitoare. Şi asta pentru că, susţin dascălii, primarul are o problemă cu directoarea şi nici nu le plăteşte naveta.

"Sunt dispusă să nu intru la probele de bacalaureat. Nu mi-am primit salariul pe munca depusă în luna mai şi mai am de luat, pentru naveta pe cinci luni, 2.250 de lei, în condiţiile în care am un salariu de 1.200 de lei. Domnul primar are o problemă cu doamna director. Ni s-a spus că, dacă ne dorim banii de navetă, să ni-i dea doamna director sau contabila, din salariile dumnealor", ne-a spus Carmen Samoilă, profesoară de limba engleză.

"Au venit de la primărie cu nişte scrisori în care o defăimau pe doamna director şi ne explicau că din cauza ei nu ne primim banii. Tot doamna director este de vină şi pentru faptul că nu ne primim banii de navetă", ne-a explicat şi Cristina Neagu.

Discuţii la primărie

După ce şi-au spus păsul, câţiva dintre profesori au mers, însoţiţi de jurnalişti, la primărie, pentru a discuta cu edilul. După ce a făcut ordine ca pe propria moşie şi le-a indicat jurnaliştilor şi profesorilor locurile unde trebuie să stea fiecare la masă, primarul Daniel Ţuchel a aşteptat întrebările profesorilor. După câteva minute bune de discuiţii, primarul  nu a dat niciun răspuns clar, susţinând că profesorii nu şi-au primit banii de navetă din cauză că directorii au refuzat să-i plătească din finanţarea de bază, urmând ca, la rectificarea bugetară, primăria să le returneze sumele respective. "Am deschis linie de credit şi nu sunt în măsură să spun de ce anumiţi directori refuză să plătească naveta din finanţarea de bază", a explicat primarul Ţuchel.

Liderul sindicatului tecucean Mircea Petică susţine însă că o asemenea faptă ar însemna deturnare de fonduri pentru directorii respectivi, întrucât naveta nu se poate plăti din finanţarea de bază, ci numai din finanţarea complementară.

Clauza care învrăjbeşte

Când s-a ajuns la problema de la Liceul "Ovid Caledoniu", Daniel Ţuchel a afirmat că a primit promisiunea din partea inspectorului general că se va implica pentru medirea conflictului şi că, până luni, profesorii îşi vor primi banii. Edilul a încercat să explice că directoarea Dorina Bejan refuză să semneze contractul de management administrativ-financiar, motiv pentru care profesorii nu îşi pot primi salariile. Asta în ciuda faptului că Inspectoratul Şcolar a trimis o adresă prin care se spune clar că semnarea contractului nu este o condiţie obligatorie pentru primirea salariilor, pentru că Dorina Bejan este detaşată pe postul de conducere şi nu l-a obţinut prin concurs.

Întrebat despre clauza trecută în respectivul contract, întocmit de juriştii primăriei, conform căreia „contractul de management se suspendă în cazul în care împotriva directorului se formulează plângere penală de către organul ierarhic superior sau de către primar”, edilul a explicat că acestă clauză există şi în contractele educaţionale, pe care directorii le-au semnat cu ISJ Galaţi.

La o simplă comparaţie însă s-a constat că în contractele educaţionale încheiate cu ISJ, cuvântul "primar" nu era menţionat în respectiva clauză. Edilul a explicat că se consideră "organ ierarhic superior", întrucât banii vin de la Primărie: "Există trei surse de finanţare: de bază, complementară şi suplimentară, şi toate trei fac parte din bugetul municipiului Tecuci".

Atribuţiile directorului vor fi delegate unui alt profesor

Cel mai probabil, problema va lua o nouă turnură, pentru că directoarea Dorina Bejan este în concediu medical, după ce în cursul zilei de luni a fost luată cu ambulanţa din instituţia de învăţământ şi a stat în spital până ieri după-amiază, ea fiind şi însărcinată. În aceste condiţii, Inspectoratul Şcolar va delega atribuţiile directorului unui alt cadru didactic din şcoală.

"Vom vedea apoi dacă persoana care îşi asumă atribuţiile de director îşi va asuma şi semnarea unui asemenea contract care nu este în litera legii", a precizat inspectoarea generală Mioara Enache. Aceasta susţine că a trimis, miercuri seară, adrese Ministerului Educaţiei şi Prefecturii, prin care aduce la cunoştinţă situaţia de la Tecuci, însă nu a primit niciun răspuns.

DETALII despre SCANDALUL DE LA TECUCI, unde profesorii de la Liceul "Ov. Caledoniu" îl ACUZĂ pe primar de abuz, poţi CITI AICI -->> http://www.viata-libera.ro/educatie/67544-scandal-la-tecuci-profesorii-de-la-liceul-ov-caledoniu-il-acuza-pe-primar-de-abuz

Citit 5796 ori Ultima modificare Sâmbătă, 13 Iunie 2015 14:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.