AFACERE PROFITABILĂ la Universitatea "Dunărea de Jos". Câţi BANI scoate instituţia numai din TAXA DE ADMITERE

AFACERE PROFITABILĂ la Universitatea "Dunărea de Jos". Câţi BANI scoate instituţia numai din TAXA DE ADMITERE
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Ce nu face un tânăr ca să se vadă student! Dacă i se dă posibilitatea să se înscrie la mai facultăţi, nu se mai uită la bani, deşi depunerea unei singure fişe de înscriere costă destul de mult: 150 de lei. Cum conducerea Universităţii "Dunărea de Jos" se lăuda că anul acesta s-au depus un număr record de dosare la admitere, un simplu calcul demonstrează că instituţia de învăţământ chiar se pricepe la afaceri. 3.355 de fişe a 150 de lei fiecare, atât cât a fost taxa la "Dunărea de Jos", înseamnă peste 500.000 de lei, adică peste 100.000 de euro, câştigaţi în numai o săptămână, cât au durat înscrierile. Păi, o asemenea performanţă l-ar umple de invidie pe orice om de afaceri. Cifra exactă este 503.250 de lei, adică 111.833 de euro. Din aceasta se poate scădea discountul de 10 la  sută pe care l-au avut cei care şi-au făcut înscrierile pe platforma on-line, dar tot rămâne o sumă semnificativă.

La începutul lunii octombrie, toţi studenţii de anul I de la buget mai plătesc o taxă de înmatriculare, de 100 de lei. Cum sunt 1.900 de locuri bugetate, se vor încasa alţi 190.000 de lei, adică 42.000 de euro.

Reacţie din partea ANOSR

Reprezentanţii ANOSR au trimis, după încheierea admiterii, un comunicat prin care denunţă cuantumul mare al taxelor percepute de universităţi. "Sunt universităţi care percep taxe de admitere generoase. Deşi costurile procesului de admitere înseamnă doar plata personalului implicat şi a resurselor utilizate (care nu ar trebui să fie mai mare de câţiva lei sau zeci de lei per candidat), taxele de admitere sunt în medie de peste 100 de lei la toate universităţile din România, devenind o afacere mai mult decât profitabilă pentru universităţile cu cerere mare. Absurditatea valorii acestor taxe este demonstrată şi de diferenţele foarte mari între universităţi - de la 50 până la peste 300 de lei. Cea mai mare taxa este perceputa de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” (350 de lei). Cum la taxa de înscriere se adaugă pe parcurs şi altele, deşi învăţământul din România este gratuit, numărul de studenţi s-a înjumătăţit în ultimii cinci ani, iar rata de abandon universitar a ajuns la 40 la sută. Sperăm ca aceste cifre să însemne ceva pentru Ministerul Educaţiei, pentru că aşteptăm de prea mult timp măsuri ferme pentru sprijinirea educaţiei şi a tinerilor cu potenţial, măsuri fără de care viitorul României va fi sumbru", se arată în comunicatul ANOSR, semnat de Vlad Cherecheş, vicepreşedintele educaţional al organizaţiei.

Citit 3351 ori Ultima modificare Joi, 30 Iulie 2015 09:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.