Un părinte A ÎNVINS SISTEMUL: "Fiul meu a fost lăsat REPETENT în mod ABUZIV"

Un părinte A ÎNVINS SISTEMUL: "Fiul meu a fost lăsat REPETENT în mod ABUZIV"
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

O comisie a Corpului de Control din Ministerul Educaţiei a decis, în urma anchetei, că elevul trebuie reînmatriculat * Deşi elevul de la Colegiul Naţional de Economie şi Agricultură din Tecuci avea scutiri medicale, fiind bolnav şi încadrat în grad de handicap grav, a fost lăsat repetent

Viorel Bălan este unul dintre părinţii care, deşi e om simplu de la ţară (locuieşte în Buciumeni), s-a luptat cu sistemul şi l-a învins. Fiul său, elev la Colegiul Naţional de Economie şi Agricultură din Tecuci, a fost lăsat repetent la sfârşitul anului trecut, cu nota 4 la purtare, din cauza absenţelor multe, deşi, susţine tatăl, avea scutire medicală pentru cea mai mare parte a lor.

"Copilului meu nu i s-au respectat drepturile legale!"

Viorel Bălan o acuză pe diriginta clasei de abuz împotriva copilului său, dar şi conducerea colegiului şi Primăria că nu i-au plătit drepturile care i se cuveneau.
"Fiul  meu a fost lăsat repetent în mod abuziv. De când a intrat în clasa a IX-a, copilul meu a avut de suferit, pentru că nu i-au fost respectate drepturile. Are o boală cronică destul de gravă, care necesită tratament medicamentos zilnic şi are certificat de handicap grav. În aceste condiţii, orice profesor cu suflet nu i-ar fi făcut aşa ceva, mai ales că la restul disciplinelor învaţă bine. Totuşi, i-am adus scutiri pe care diriginta nu a vrut să le ia în consideraţie, pentru că nu au fost predate în şapte zile, aşa cum scrie la regulament. Copilul meu, deşi are nevoie de foarte multă linişte, datorită bolii pe care o are, a fost supus unui permanent abuz din partea dirigintei, care i-a pornit pe părinţii elevilor din clasă şi pe elevi împotriva lui. S-au scris declaraţii că profesorii nu pot intra la ore din cauza copilului meu. A venit comisie de la Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, iar acest lucru nu s-a adeverit. Profesorii n-au nimic cu copilul meu. Totul a pornit de la faptul că eu am cerut să i se respecte dreptul de a lua indemnizaţia de hrană, bursă medicală şi bani pentru haine şi rechizite, toate acestea cuvenindu-i-se în mod legal", spune Viorel Bălan.

De patru ori consiliu de administraţie, de patru ori acelaşi rezultat: repetent

Când a auzit că fiul său este lăsat repetent, deşi avea scutiri, tatăl a făcut contestaţie. Conducerea şcolii, în urma consiliului de administraţie, i-a spus că nu poate face nimic, întrucât scutirile au fost aduse mai târziu decât cele şapte zile prevăzute de regulament. Decizia nu l-a dezarmat pe Viorel Bălan, astfel că a mers mai departe. A depus sesizări la Inspectoratul Şcolar, la Corpul de Control din Ministerul Educaţiei, la Prefectură şi la Avocatul Poporullui. Cam peste tot unde spera că i se va putea face dreptate.
"Ştiu că diriginta şi directoarea au ceva cu fiul meu. Eu am dat în judecată conducerea şcolii, în martie anul acesta, pentru că, în anul şcolar 2013-2014, fiul meu nu a primit indemnizaţia de hrană care ajungea atunci la 500 de lei pe lună. Am făcut demersuri şi abia pentru 2014-2015 mi-a fost acordată, deşi scrie în lege şi am şi hârtie din partea ISJ-ului prin care i s-a atras directoarei atenţia că trebuie să facă demersuri la Primărie, ca să fie alocaţi aceşti bani. Cred că acesta a fost motivul pentru care au vrut să se răzbune pe copilul meu", mai spune părintele.
Patru consilii de administraţie s-au făcut pentru nota la purtare a elevului Vlăduţ Bălan. De patru ori, profesorii au dat acelaşi verdict: repetent.

Reprezentanţii Corpului de Control repară greşeala

Deşi Vlăduţ Bălan a început anul şcolar repetând clasa a X-a, pe 25 septembrie el a fost reînmatriculat în clasa a XI-a, la sugestia reprezentanţilor Corpului de Control din Ministerul Educaţiei. Doi reprezentanţi ai acestui organism au venit la colegiul tecucean şi au făcut o anchetă temeinică.
Despre concluziile anchetei, ne-a vorbit inspectoarea general-adjunctă Diamanta Bulai: "Cei doi inspectori au luat la verificat modul în care s-a făcut motivarea absenţelor tuturor elevilor din clasă. S-a descoperit că diriginta motivase absenţe altor doi elevi, după expirarea termenului de şapte zile prevăzut de Regulamentul şcolar, dar a refuzat să aplice aceeaşi măsură pentru elevul Bălan, deşi ştia că are probleme grave de sănătate şi ar fi fost îndreptăţit. În plus, în Regulamentul şcolar se precizează că scutirile se primesc "de regulă" cel târziu după şapte zile de la comiterea absenţelor. Acest "de regulă", însemnând că, în situaţii speciale, cum e aceasta, diriginta ar fi trebuit să-i motiveze absenţele", spune Diamanta Bulai.
Aceasta susţine că la toată situaţia se datorează şi faptului că părintele este o persoană dificilă, care nu a reuşit să menţină o comunicare bună cu directoarea unităţii de învăţământ şi cu diriginta.

"Toţi am învăţat câte ceva din asta"

Directoarea Colegiului Agricol din Tecuci, Maria Dascălu susţine că nu a avut pârghia legală să repare greşeala, până când nu au venit cei doi reprezentanţi de la Corpul de Control. "De când sunt eu în învăţământ, n-am auzit ca o contestaţie să fie rezolvată prin comparaţie cu ceilalţi elevi din clasă. Iată că au venit experţii în chestiuni juridice de la Corpul de Control şi ne-au arătat că se poate. Se poate să verifici dacă motivarea absenţelor tuturor elevilor din clasă s-a făcut cu aceeaşi unitate de măsură. Toţi am învăţat din asta câte ceva", spune Maria Dascălu. Aceasta susţine că a propus comisiei de disciplină din colegiu să analizeze situaţia şi să decidă ce sancţiune îi va da dirigintei în cauză, pentru că aşa cum au spus şi cei de la minister, există o abatere în modul în care a procedat.
Inspectoarea generală Mioara Enache susţine, la rândul ei, că a recomandat ca liceul să îtrunească o comisie de disciplină pentru a decide ce sancţiune îi va da dirigintei vinovate. "Fiind bolnav, elevul este un adolescent dificil, care s-a integrat cu greu în colectiv. Iar diriginta a ales calea cea mai uşoară pentru a scăpa de el, lăsându-l repetent. Nu aşa ar fi trebuit să procedeze", spune Mioara Enache.
Cum nu pare să existe o cale de reconciliere între familia Bălan şi diriginta în cauză, elevul a fost înscris într-o altă clasă, unde a fost primit foarte bine de colegi.
Diriginta clasei nu a putut fi contactată, pentru a-şi exprima punctul de vedere.

Drepturi nerespectate pentru toţi copiii cu handicap din Galaţi

De la inspectoarea general-adjunctă Diamanta Bulai am aflat că indemnizaţia de hrană pentru copiii cu handicap nu s-a acordat până la elevul Vlăduţ Bălan niciunui copil din judeţ, deşi exista o lege clară, din 2011, prin care se preciza că şcolile trebuie să solicite fonduri pentru acest lucru de la primării. "Noi am făcut adresă pentru toate şcolile. În cazul Colegiului Agricol, conducerea a făcut demersuri de când a primit solicitare din partea părintelui, dar primăria nu a alocat fonduri în 2013, ci abia în 2014. Pentru că primăriile nu au avut fonduri, mulţi elevi care aveau dreptul la această indemnizaţie n-au primit-o. De anul acesta, banii vor veni prin consiliile judeţene pentru toţi elevii, ca legea să poată fi aplicată", mai spune inspectoarea general-adjunctă.

Citit 25177 ori Ultima modificare Vineri, 09 Octombrie 2015 01:09

32 comentarii

 • postat de ANA
  Luni, 12 Octombrie 2015 09:42
  92.80.153.***
  MULTUMESC PTR LIKE PE ROSU DAR SA NU UITATI CA ADEVARUL DOARE SI O SA SE FACA DREPTATE PTR CEI 18 COPII NU DOAR PTR VLAD SI ALEX
  2
  2
  Raportează
 • postat de Irimia
  Luni, 12 Octombrie 2015 03:17
  212.201.44.***
  Felicitari Viorel. In sfarsit cineva destul de curajos care sa detroneze acest sistem lipsit de orice scrupule, in care doar ministerul mai are autoritate si in care unii elevi ajung bataia de joc a profesorilor (nu ca nu ar fi si invers in unele cazuri, dar nu despre asta e vorba aici). Sunt lucruri deosebit de grave, iar o sanctiune disciplinara data de un CA/consiliu profesoral/conducere, fie ea si cea centrala este mult prea putin. In scoala trebuie sa se faca educatie, nu abuz, iar respectiva diriginta nu are ce cauta la catedra daca doar atat stie sa ii invete pe elevi. Un profesor este in primul rand om, trebuie sa dea dovada de un comportament exemplar si de niste calitati morale de exceptie. A fi profesor nu inseamna numai sa iti stii materia si sa o poti preda, ci sa faci EDUCATIE. Acest caz ar trebui sa fie un model demn de urmat pentru toti parintii care au copii elevi si impotriva carora s-au facut abuzuri in scoala. Slava domnului, cred ca sunt destule astfel de situatii, unde sub presiunea conducerii/a notei de la clasa, familia a cedat. Iata ca doar atunci cand nu mai ai nimic de pierdut se recurge la o astfel de actiune, fie ea in instanta sau de chemare a ministerului in control. Felicitari acestei familii si dragi profesori, luati aminte: chiar daca sunteti titulari, nu inseamna ca puteti abuza fizic/moral de copii; acel post nu e neaparat pe toata viata. Nu trebuie sa lasati elevii sa isi bata joc de voi, dar nici elevii, la randul lor, nu trebuie sa suporte un tratament jignitor sau tendentios la adresa lor. UN PROFESOR NU E ZEU! E DOAR UN SIMPLU FUNCTIONAR CARE TREBUIE SA ISI FACA TREABA CU DEDICATIE SI PASIUNE. ALTFEL, SA NU ALEAGA O MESERIE IN CARE TREBUIE SA FORMEZE IN PRIMUL RAND CARACTERE, SI APOI OAMENI INSTRUITI ACADEMIC.
  8
  5
  Raportează
 • postat de Viorel
  Duminică, 11 Octombrie 2015 22:11
  188.212.132.***
  VA MULTUMESC TUTUROR CITITORILOR SI COMENTATORILOR

  NU NENEA MIHAI , UN COPIL CU O BOALA CRONICA NU ESTE NECESAR SA MEARGA LA O SCOALA SPECIALA SI NICI NU CREIAZA PROBLEME NIMANUI , NICI COLEGILOR NICI DOAMNEI DIRIGINTE , FAC PRECIZAREA CA SCUTIREA I-A FOST ACORDATA PE DATA DE 19.03.2015 CU VALABILITATEA 16.03.2015-20.03.2015 , EU INMANANDUI SCUTIREA DOAMNEI DIRIGINTE IN DATA DE 25.03.2015 DECI IN TERMEN DE 7 ZILE , DAR FIIND FAPTUL CA LA CABINETUL MEDICAL DIN 3 PERSOANE CARE SUNT PLATITE DIN BANII NOSTRI LA TOTI CONTIRBUABILII 1 MEDIC SI 2 ASISTENTE NU SE AFLA NIMENI SA O INREGISTREZE IN REGISTRUL DE CONSULTATII ASA CUM PREVEDE REGULAMENTUL , EU M-AM PREZENTAT LA CABINETUL MEDICAL STOMATOLOGIC UNDE DOAMNA DOCTOR STOM ATOLOG A SUNAT O ASISTENTA PE CARE A INTREBATO DACA POATE SA VIZEZE ACEA SCUTIRE , FARA A O INREGISTRA IN REGISTRUL DE CONSULTATIE , SI DOAMNA DIRIGINTA PREMEDITAT CAND A VAZUT CA NU ESTE INREGISTRATA A NEGAT CA A PRIMIT ACEA SCUTIRE , CA ULTERIOR SA PRIMESC UN RASPUNS , CUM FAC EU DOVADA CA AM PREDAT SCUTIREA , CU TOATE CA EU DETINEAM COPIA XEROX SI ORIGINALA AM PREDATO .
  DE CE DOAMNA DIRIGINTA A FACUT PUBLIC DIAGNOSTICUL
  DE CE DOAMNA DIRIGINTA A MANIPULAT PARINTII IMPOTRIVA FIULUI MEU
  DE CE DOAMNA DIRIGINTA A INSTIGAT PARINTII IMPOTRIVA FIULUI MEU
  PENTRU TOATE ACESTE ABUZURI DOAMNA DIRIGINTA IMPREUNA CU CEI 10 PARINTI CARE AU FACUT ACEA DECLARATIE COMUNA VOR DA SOCOTEALA IN FATA LEGILOR IN VIGOARE , RESPECTIV INCALCAREA DATELOR CU CARACTER CONFIDENTIAL PRIVIND DIAGNOSTICUL IN CARE AMENDA CONFORM LEGII 677 ESTE IN JUR DE 50000 DE LEI
  ASEMENEA PERSOANE NU AU CE CAUTA IN INVATAMANT , SA FIE CLAR , EU NU AM CERUT ABSOLUT NIMIC DOAR CORECTITUDINE
  DA DOAMNA DIRECTOR SI DOAMNA DIRIGINTA AU CREZUT CA DACA APAR ABSENTE NEMOTIVATE I-SI VA PIERDE DREPTURILE CUVENITE PRIN LEGE , CUM AR FI ; - BURSA MEDICALA
  - ALOCATIE ZILNICA DE HRANA
  - BANI PENTRU IMBRACAMINTE INCALTAMINTE MATERIALE IGIENICO -
  SANITARE
  - TRANSPORT GRATUIT
  SI SA STITI CA AR FI MULT DE COMENTAT IN ACEASTA PAGINA DAR CRED CA NU ARE ROST SA FAC PUBLIC ABSOLUT TOATE PROBLEMELE CARE EXISTA IN ACEST CAZ ,.
  VA MULTUMESC INCA ODATA PENTRU TOATE COMENTARIILE
  3
  8
  Raportează
 • postat de felicia katz
  Sâmbătă, 10 Octombrie 2015 06:42
  109.160.151.***
  Domnule Peperman,cred ca se poate ca un elev care nu merge la scoala sa treaca anul.Nu stiu cum este acum,dar in anul 1965 eu am trecut din clasa a 3-a intr-a 4-a cu toate ca pe parcursul anului scolar am fost spitalizata din luna ianuarie pana in luna iunie.Nu stiu sa fi existat scutire.Stiu ca s-au folosit de iesirea din spital.S-a format la scoala o comisie,invatatoarea de la clasa mea,plus alte doua doamne,plus directorul si posibil cineva de la inspectorat..Mi s-au pus intrebari mi-au dat doua probleme la aritmetica de rezolvat si m-au declarat promovata.Cand se pune problema unei boli cronice serioase,cam asta ar trebui sa fie parcursul.Una dintre recomandari in cazul meu a fost sa nu ies din casa cand este vant puternic si frig.Am avut multe zile cand am stat acasa.Scoala insa am facut si nu m-a lasat repetenta diriginta.Din contra.Ma incurajau sa vin cat pot,sa stau cat pot.
  3
  5
  Raportează
 • postat de @ RAP
  Vineri, 09 Octombrie 2015 21:25
  78.97.254.***
  doamna RAP , ce va mai place scandalul; lume, lume, ce ne mai place scandalul ; cite comentarii si ce documentare la scandaluri... prin comparatie cu citeva randuri aduse omagiu dascalilor de 5 octombrie ; sintem de risul curcilor , pe drumul pierzaniei . cale lunga inca pina la profesionalism . doamne ajuta !!!
  3
  4
  Raportează
 • postat de ana
  Vineri, 09 Octombrie 2015 18:09
  92.80.143.***
  Degeaba dati LINK pe rosu stiu ca adevarul doare rau.
  0
  6
  Raportează
 • postat de ana
  Vineri, 09 Octombrie 2015 18:02
  92.80.143.***
  Mirat o sa fie Tecuceni cand o veni Corpul de control an primarie sa dea socoteala ptr banii furati de la copii cu certificate de orientare scolara.La liceul Agricol nu a fost nimic dar an Tecuci sunt 18 copii ai caror bani au fost furati de directorii scolilor ampreuna cu primarul.Si eu am dat scoala 11 an judecata si or sa plateasca scupm dar sper ca ampreuna cu dl Balan sa putem recupera ce au furat celor 18 copii
  2
  3
  Raportează
 • postat de @sec
  Joi, 08 Octombrie 2015 19:31
  79.116.100.***
  Va credem domnule ca a avut scutiri corecte, de ce nu le-a adus insa la timp?
  Cand revii la scoala si stii ca ai absente cu zecile sau sutele, prima ta grija nu este aceea de a prezenta scutirea, pentru a "Scapa" de ele? Mai ales ca stia regulamentul, care prevede ca scutirile trebuie aduse intr-un anumit termen. De ce a depasit termenul?
  In mod normal trebuia sa nu i se accepte scutirea. Dar in invatamant e vraiste. In orice alta parte, la politie, la tribunal, oriunde, nu ai adus ce documente trebuia sa aduci in termen? Salut, s-a incheiat, nu se mai uita nimeni la tine. Pentru ca au regulamente clare, nu aici unde scrie "de regula"...


  Iar daca acel elev este un elev normal , linistit, care isi respecta colegii si profesorii, ce motiv ar avea profesorii sa aiba ceva cu el, sa nu-i motiveze absentele? Mai ales ca e si bolnav. Sunt curios cum raspundeti la aceasta intrebare.
  7
  8
  Raportează
 • postat de Sa dea liceul in judecata
  Joi, 08 Octombrie 2015 16:57
  46.102.48.***
  ce frumos ar fii daca ar da liceul in judecata!
  7
  7
  Raportează
 • postat de Luc
  Joi, 08 Octombrie 2015 15:18
  212.201.44.***
  Daca elevul ar fi intr-adevar unul problema in colectiv, asta nu indreptateste cu nimic dirigintele sa nu ii accepte scutirile
  5
  9
  Raportează
 • postat de Un simplu Anonim
  Joi, 08 Octombrie 2015 14:21
  79.116.118.***
  Acest copil nu cred ca are vreun grad de handicap atât timp cât el pleca de la școală și se ducea în Zara, și o persoană cu diabet sau o boala sau handicap nu face tot ce face el, el nu are probleme el creează probleme. Și cei care au spus ca nu este corect ce a făcut acea diriginta, cum credeți ca ar fi putut motiva absențe dacă el aduce scutire din luna Octombrie în luna Aprilie? Și amenințările aduse la adresa dirigintei precum ca o tunde cheală, și jignirile adresate dânsei.. Amenințarea fetelor din clasă ca are el grija de toate pana la 18 ani.. Colegi acestui copil de ce nu au fost întrebați nimic?
  7
  16
  Raportează
 • postat de ana
  Joi, 08 Octombrie 2015 12:21
  92.80.143.***
  cum poate spune diriginta ca copilul nu are diabet(am mers personal cu el la bucuresti cand a fost diagnosticat)si anca ce tupeu sa spuna colegilor ca la anul viitor sa strigati copilul balan repetent .rusine mare din partea dansei
  15
  6
  Raportează
 • postat de ana
  Joi, 08 Octombrie 2015 11:54
  92.80.143.***
  un parinte cu mult curaj,asa ar trebui sa lupte toti parintii.eu am tot copilul cu handicap si am cerut anvatamant la domiciliu din cauza sa nu patim ca dl an cauza.profesorii ar trebui sa sprijine un copil cu probleme nu sa faca ce a facut d na alupoaie(diriginta)sa strige an gura mare ca copilul nu are diabet(rusine mare)se mai poate numi dansa preoteasa(sotie de preot).eu sa fiu an locul tatalui ai faceam dosar penal(puscarie ar scrie pe frunte)sper din tot sufletul ca acest parinte sa nu ai ierte deloc
  15
  6
  Raportează
 • postat de Luc
  Joi, 08 Octombrie 2015 00:42
  212.201.44.***
  Nu cred ca problema este daca elevul are cercel in ureche sau nu sau daca scutirile se dau pe drept sau nu. Problema este ca pentru rezolvarea unor simple scutiri si a unei note la purtare a trebuit sa vina ministerul in control! Nu este cam mult? Este adevarat ca scutirile mai sunt date si pe sub mana, dar dirigintele nu poate refuza o scutire daca i se aduce, pentru ca nu este de competenta lui sa verifice daca actul medical este veridic sau nu. Daca tu, ca profesor, nu placi un elev, nu inseamna ca ii dai 4 la purtare pentru ca nu ii accepti scutirile. Nu esti in niciun fel umilit, dar daca copilul a invatat acasa si poate atinge nota de trecere pentru promovarea clasei la fiecare materie, atunci nu vad care ar fi problema. Daca nu, atunci intr-adevar il evaluezi corect si il lasi corigent, eventual repetent. Boala l-a impiedicat sa vina la scoala, este adevarat, dar el daca a invatat a promovat. Iar abuzul nu este numai cel al dirigintei, ci si al CA-ului si al conducerii. In fine, bine ca intr-un final s-a facut dreptate.
  2
  10
  Raportează
 • postat de sec
  Miercuri, 07 Octombrie 2015 20:51
  89.47.208.***
  bai desteptilor, voi stiti ce este aia boala cronica? invinovatiti elevul degeaba. nu toate bolile sunt la vedere. si de ce este smecher ca are un cercel in ureche? ce.i rau in asta? si ce este rau ca s.a scos la iveala abuzul facut de profesorii plini de sine? si in caz ca nu stiti toate scutirile au aparut in fisa de consultatii nu s.a dus sa le cumpere cu bani. aici a fost rea vointa si elevul primeste in continuare insulte injurii si descurajari. inainte sa va da.ti cu parerea interesativa nu deschideti gura fara a cunoaste situatia si fara a gandi.
  5
  9
  Raportează
 • postat de Alin
  Miercuri, 07 Octombrie 2015 20:35
  5.13.223.***
  In lumea asta ,rea si degradata ii mai pasa cuiva ca copilul ala era bolnav?Ei,daca isi sanatos si (cica) destepti(profesorii) au toata autoritatea...:) Daca avea certificat medical si scutiri medicale date de un medic specialist(si ele nu se dau chiar asa usor ci cu examinare ,consulturi,comisii(certificatul) profesorul ala de ce nu i-a motivat absentele?Se vede ca avea ceva cu copilul sau a vrut sa scape de el ..ca deh e bolnav..Si chiar si daca avea un BMW nu numai un cercel,copilul ala are drepturi..:) Dar cine sa i le respecte in Romania?Dehhhh
  Tara de handicapati.
  3
  10
  Raportează
 • postat de Johnescu
  Miercuri, 07 Octombrie 2015 20:02
  5.13.130.***
  Citesc parerile oamenilor si-mi dau seama ca societatea noastra e pierduta. Lucrurile sunt foarte simple: baiatul are certificat de handicapat. Daca scoala are obiectii poate contesta respectivul act. Daca scoala are dubii asupra veridicitatii scutirii medicale poate contesta. Pt. ambele situatii, in cazul in care scoala are dreptate, pot aparea urmari penale grave. Dar scoala, prin directorii ei, nu comenteaza in vreun fel. Atunci mergem pe ce spun doctorii, ca baiatul are probleme si ca scutirile sunt obtinute corect. Atunci, simplu, scoala a facut un abuz. Niste oameni de-acolo ar trebui dati afara fara nici-un fel de retinere. A dracu de simplu!!!
  Dar nu, copilul are cercei, deci e arogant, smecher. Daca ar mai avea si tatuaje, plete sau barba, atunci clar ar fi satanist, drogat, viitor criminal. Sa spunem ca cercetatori de top(adica aia de inventeaza tratamente medicale, telefoane mobile inteligente, televizoare smart, masini ce nu necesita soferi, samd) in lumea asta le au pe toate cele enumerate mai sus si profeseaza fara probleme? Daca s-ar fi nascut la noi in sat ar fi fost probabil propusi pt lapidare in centru.
  Alta eminente cenusie spune ca daca omul are un handicap ar trebui sa mearga la o scoala speciala. Din articol nu reiese ca omul nu-si poate folosi mintea. Handicap nu presupune neaparat ca omul e retard. In lumea civilizata firmele modifica birouri, cladiri, parcari pt oamenii cu dizabilitati, pt integrarea celor cu dizabilitati in societate. Iar cei ce discrimineaza sunt pedepsiti drastic. In scoli nu se face diferenta intre copii cu autism, handicap locomotor sau orice fel de deficienta si ceilalti. De ce? Pt ca imbecilii aia care-s cu 50 de ani inainteea noastra vor societati echilibrate, in care absolut toti oamenii au sanse egale in viata, vor generatii tolerante. Noi nu. Daca se poate am vrea ca si persoanele cu deficiente sa fie cumva macar biciuite langa cei cu cercei si tatuaje.
  Un nene destept, barbos din nefericire, a zis la un moment dat ca internetul are o problema: ii da prostului satului puterea de a se erija in stapanul adevarului. Si satul nostru se pare ca abunda in prosti. Sa nu ne mai miram de situatia orasului. E reflectia fidela a cetateanului.
  5
  19
  Raportează
 • postat de Mad
  Miercuri, 07 Octombrie 2015 16:53
  79.116.125.***
  S-au facut presiuni de la București ca acel elev să treacă pe motiv că e elev cu handicap si are anumite drepturi, e special. Probabil că si taica sau un scandalagiu are niste pile mai sus.Elevul respectiv acum vine cu cercel in ureche ca sa arate ca e smecher.
  7
  15
  Raportează
 • postat de Mihai
  Miercuri, 07 Octombrie 2015 15:33
  5.2.205.***
  D-na Roxana Artene Penciu mergeti la Primaria Galati si o sa va surprinda ca indemnizaţia de hrană pentru copiii cu handicap nu se acorda, doar fiindca unii angajati nu vor sa respecte legea. Ar fi interesant un astfel de articol!
  2
  10
  Raportează
 • postat de ana
  Miercuri, 07 Octombrie 2015 15:22
  79.116.103.***
  Este trist, dar adevărat. Toată lumea strigă pe profesori, pe directori, pe inspectorate. Oare, peste câțiva ani, când ,,străluciții elevi” promovați de frică și nu pe cunoștințe și disciplină ce vor face? Vor avea sarcini și program. Vor răspunde pentru calitatea muncii desfășurate. Ei bine! Și atunci tot profesorii vor fi vinovați pentru că nu i-a educat corect. Vor merge părinții să dea în judecată patronul că i-a dat copilul afară și că nu-i mulțumit de activitatea lui? Școala are sarcini și trebuie să le îndeplinească, însă sub astfel de presiuni este greu sau chiar imposibil. Promovarea acestui elev - poate se impunea. Dar - este clar că un număr mare de absențe implică lipsa unui volum suficient de cunoștințe. Părintele, dacă ar fi înțeles corect ar fi fost de acord că este bine ca fiul său să repete anul decât să treacă clasa... Pentru o educație de calitate, profesorul trebuie să fie respectat și nu umilit de oricine. Niciodată un profesor umilit nu va avea rezultate excelente.
  7
  21
  Raportează
 • postat de ce mai conteaza?
  Miercuri, 07 Octombrie 2015 15:19
  93.122.132.***
  In fine,dl.Mihai( si nu numai) are dreptate. Deci, tatal spune ca "baietul" are certificat de handicap!!!.Pai si ce cauta sa faca viata amara profesorilor si colegilor la acest liceu? De ce nu e la o scoala cu profesori specializati pentru acest tip de elev? E neam nenea asta cu cineva din Tecuci? Ii place scandalul si ii plac procesele? "Viata libera"ne poate da cateva raspunsuri dupa ceva sapaturi?
  10
  15
  Raportează
 • postat de Mihai
  Miercuri, 07 Octombrie 2015 12:33
  5.13.153.***
  Si de unde stim noi ca lucrurile nu stau in felul urmator: un "elev strengar"(am vrut sa scriu loaza dar m-am abtinut, oricum se precizeaza in articol ca era un elev care crea probleme) n-a avut chef de scoala, a acumulat absente, n-a adus scutire la timp ca nu avea, pana la urma a facut rost de una, si ...ce sa vezi, tot profesorii si scoala sunt de vina!
  Despre situatia lui scolara vad ca nu se spune nimic. Cum a promovat el daca a lipsit atat?
  Daca tot face atatea scandaluri si chemari de corpuri de control, ce-ar fi daca profesorii l-ar evalua si pe el corect?
  7
  25
  Raportează
 • postat de @Luc
  Miercuri, 07 Octombrie 2015 12:26
  5.13.153.***
  Zau ca se aleg cu dosar penal?
  Dar un medic de familie care da scutiri aiurea, oricui si oricand, eventual contracost, cu ce-ar trebui sa se aleaga?
  Daca va zic ca am vazut scutiri la baieti pe "dismenoree", sau , intr-un an scolar, toate scutirile eliberate de acelasi medic aveau toate, dar toate, fix acelasi diagnostic?
  Sau venea frumos un chiulangiu care lipsea cate o ora la 2-3 zile cu o scutire, chiar si pe perioada de o luna? Cum dracu, adica el a fost la scoala la anumite ore, a chiulit la altele, merge frumos si-si ia o scutire, si tu trebuie sa-i motivezi absentele, ca profesor. Ba mai mult, daca el nu mai stapaneste materia din cauza ca a lipsit, tot tu esti de vina!!!!
  Profesorul e ultimul fraier care pur si simplu trebuie sa motiveze absentele, pe orice fel de hartiute dubioase.
  De ce sa nu aduci scutirea in termen de 7 zile, daca o ai?

  Trebuie reglementata clar problema, sa nu mai poata fi date chiar asa, oricand si oricum aceste scutiri.
  4
  22
  Raportează
 • postat de Ana-Maria
  Miercuri, 07 Octombrie 2015 12:25
  109.166.128.***
  Numai minciuni!
  Pana unde se mai poate merge cu minciunile astea?!
  10
  6
  Raportează
 • postat de Ion
  Miercuri, 07 Octombrie 2015 12:18
  5.13.153.***
  In cazul de fata, fara a vrea sa ma plasez de o parte sau de alta, mi-as pune urmatoarea intrebare: cine a verificat AUTENTICITATEA acelei scutiri medicale?
  Este binecunoscut ca in ziua de azi doctorii de familie elibereaza cu foarte mare usurinta tot felul de scutiri medicale, uneori pe diagnostice fictive. Uneori acestea se elibereaza chiar contra unei sume de bani si de multe ori se elibereaza retroactiv, ceea ce ar trebui sa fie ilegal.
  Adica, normal ar fi, in momentul in care te imbolnavesti, te prezinti frumos ca elev cu parintele la medicul de familie , te consulta si-ti stabileste o perioada de stat acasa. Iti da hartia, tu cand te reintorci la scoala o duci frumos dirigintelui. Care-i logica ca sa intarzii mai mult de 7 zile cu prezentarea scutirii? Probabil ca nu o ai? Si daca nu o ai, cum iti da medicul scutire reatroactiv, din urma, ca-i povestesti tu ca ai fost bolnav? Asta este logica acestui termen de 7 zile in care ar trebui sa aduca elevul scutirile.

  Iar in al doilea rand, regulamentul scolar este formulat PROST. Scrie ca "scutirile se aduc, DE REGULA, in termen de 7 zile de la reintoarcerea la scoala a elevului". Problema este cu acest "de regula"? Cum adica de regula? Cand se aplica si cand nu aceasta "regula"? Cine decide? Daca nu se precizeaza cand se aplica si cand nu, juridic este egal cu zero, inseamna ca trebuie acceptata scutirea ORICAND, poate sa fie si la o luna sau 2 luni de la momentul in care ai lipsit. Ori asta este complet aiurea. O luna? Doua? Poate se termina semestrul/anul si trebuie incheiata situatia.
  Va dati seama ce vraiste este in invatamant cu asa "reguli"? Practic un elev, daca e de rea credinta, poate sa lipseasca cand are el chef, fara sa fie bolnav, poate sa chiulasca de exemplu iar apoi cand este mustrat de diriginte se duce frumos si-si scoate o scutire. Si gata, problema s-a rezolvat!
  Vaaai, are dirigintele tupeu sa nu-ti motiveze, ca tu ai lipsit in februarie si ai adus scutire in aprilie? Oaaaaa, gata, reclamatii, pac, minister, control, etc, sa-l dam si in judecata eventual, sa-l spanzuram in piata publica ca nu s-a executat sa aplice... o hartie care poate fi data de orice medic, cand vrea el.
  Cine verifica faptul ca medicul a dat acea scutire "pe bune"? Cine verifica daca a dat-o in momentul cand trebuia, cand a fost elevul bolnav, daca a fost, si nu abia dupa, cand s-a trezit in situatie de repetentie din cauza absentelor?
  Va dati seama ca in felul asta orice elev poate sa-si motiveze oricate absente, oricand? Se duce frumos si oa hartiuta, eventuala da ceva medicului de familie, care evident se va lasa induplecat daca vine parintele plangand "vai, dati-i scutire, ca-l lasa repetent raii aia de profesori".
  Ce invatamant mai este asta?
  3
  21
  Raportează
 • postat de Sindicatul Educatia
  Miercuri, 07 Octombrie 2015 11:06
  5.2.205.***
  E o "victorie" impotriva dirigintei, a directoarei si a consiliului de administratie din institutia respectiva, nu impotriva sistemului. Concluzia directoarei este cel putin ciudata. Nu cred ca in alte institutii scolare s-ar fi procedat la fel. Oricum, felicitari parintilor pentru modul in care au aparat drepturile copilului.. Cat despre juristul Inspectoratului Scoar,; e prea putin un consilier juridic la cate probleme sunt in invatamant; cred ca nu este zi in care sa nu aiba procese la toate instantele din Galati.
  4
  14
  Raportează
 • postat de Luc
  Miercuri, 07 Octombrie 2015 10:03
  212.201.44.***
  Sunt persoane din sistemul bugetar care se aleg cu dosar penal pentru neglijenta in serviciu. Aici este vorba despre un abuz, dar nu se aplica decat o sanctiune disciplinara. ISJ nu are jurist? De ce nu a fost el trimis sa verifice problema? Inspectorii generali sunt responsabili doar de asigurarea solutionarii cazului, nu a rezolvarii in sine. Dar juristul ISJ-ului trebuia sa se deplaseze pe teren, sa intocmeasca un raport despre caz si sa il inainteze ministerului, daca nu avea cunostintele necesare pentru rezolvarea situatiei. Of, incurcata e lumea in care traim...
  2
  15
  Raportează
 • postat de cititor
  Miercuri, 07 Octombrie 2015 09:01
  80.96.175.***
  Doamna Diamanta Bulai, specialista in probleme psiho a avut aceasi rezolvare precum conducerea liceului: ramane cum am stabilit, dar toate acesta pana cand au venit "specialistii" de la minister care au dat verdictul: la loc comanda. Si asa conducerea inspectoratului s-a implicat activ in rezolvarea situatie. Noroc ca au proptele politice ca in rest.....sunt specialisti.
  Sa traiti bine!
  4
  15
  Raportează
 • postat de ariciul
  Miercuri, 07 Octombrie 2015 08:49
  5.13.171.***
  a invins sistemul?bai frate,sistemele astea ;juridic,educational,medical,sant ca sa ne razboim cu ele si scapa cine poate?de cat timp a fost nevoie sa vina un specialist sa constate cine are dreptate?De ce atat de mult timp?elevul ala isi baga ceva in ea de scoala cand este haituit din toate partile.unt profesori.am mai auzit de una care voia in clasa doar premianti.il sfatuia pe un parinte sa-si mute copilul la o scoala mai asaaa,ca acilea nu face fata.daca el nu face fata,inseamna ca faci tu spate ,fa profa lu peste.este esecul tau total si nu al elevului,care trebuie ajutat,invatat si educat.nemernico.
  9
  6
  Raportează
 • postat de cel de mai devreme
  Miercuri, 07 Octombrie 2015 08:38
  93.122.132.***
  In Tecuciul ala , tot timpul pute ceva.Asa e cand ai un primar imbacsit ca "nea Zaharel" ala.Despre invatamant si unii profesori, ce sa mai spunem. Dar nici cu tinerii din ziua de azi nu ne e rusine! Sau ne cam este? Pe youtube sunt multe inregistrari postate si bune de vazut !
  4
  10
  Raportează
 • postat de pepeman
  Miercuri, 07 Octombrie 2015 08:14
  213.177.6.***
  Sunt confuz, şi nici informaţiile din articol nu mă ajută deloc: dacă un elev, pe baza scutirilor, nu se prezintă deloc la şcoală, trece anul?
  3
  23
  Raportează
 • postat de danga- langa.....
  Miercuri, 07 Octombrie 2015 06:22
  79.116.105.***
  Omul a facut demersuri la ISJ, asa scrie aici, de ce nu ati reparat gresala si a fost nevoie sa vina Corpul de control ? Incompetenta si nepasare , asta caracterizeaza inspectoratul de la Galati . De ce nu ati facut voi ceea ce a facut Corpul de control ? Va plimbati prin judet ca niste muște fara cap.
  3
  46
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.