PERICOL într-o unitate de învăţământ! CAD BUCĂŢI din TAVANUL unui COLEGIU de elită din Galaţi
Foto: Foto Roxana Artene Penciu

PERICOL într-o unitate de învăţământ! CAD BUCĂŢI din TAVANUL unui COLEGIU de elită din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

* Clădirea prezintă risc seismic de gradul III spre II * Cadrele didactice din instituţia de învăţământ au solicitat conducerii ISJ şi Primăriei să aibă o discuţie comună pentru a decide unde vor fi mutaţi elevii * Primarul promite campus nou terminat într-un singur an


După ce bucăţi din tavanul unei clase s-au desprins şi au căzut speriindu-i pe cei mici, la la începutul acestei săptămâni, o altă bucată de tencuială stătea gata să cadă pe coridorul de la etajul I al Colegiului Naţional "Al. I. Cuza", chiar în faţa unei săli în care învaţă elevi.

După cum s-a mai scris în repetate rânduri, cei 900 de elevi ai instituţiei de învăţământ de elită învaţă, de 10 ani, într-o clădire care a fost retrocedată Fundaţiei "Caritas" a Comunităţii evreieşti, prin hotărâre judecătorească definitivă. În aceste condiţii, Primăria nu a putut de ani de zile să investească niciun leu într-o clădire care nu este în patrimoniul său, prin urmare aceasta s-a degradat ajungând, conform expertizei realizată astă vară, la un grad de risc seismic de III spre II.

Părinţii, elevii, dar şi cadrele didactice sunt îngrijorate de ceea ce s-ar putea întâmpla în cazul unui cutremur. Pe adresa redacţiei au venit sesizări prin care ser trag semnale disperate: "La Colegiul "Alexandru Ioan Cuza" cad bucăţi din tavan, în mod constant. Sora mea învaţă acolo şi este speriată de ce se poate întâmpla în cazul unui cutremur. Nimeni nu a luat măsuri, toată lumea se preface că nu se întâmplă nimic. Vieţile elevilor sunt puse în fiecare zi în pericol. Se aşteaptă să se întâmple o tragedie pentru ca autorităţile responsabile să ia măsuri?", se precizează într-un mail venit la redacţie.

Profesorii au trimis o scrisoare autorităţilor

De la directorul-adjunct al Colegiului "Cuza", Cristian Brătescu, am aflat că pe 9 noiembrie, toţi profesorii din instituţie au semnat o scrisoare adresată conducerii ISJ şi Primăriei, prin care se solicită ca acestea să se pună de acord în găsirea unei soluţii, cât mai urgent.

"Deşi ar fi trebuit să ne mutăm în fosta Chimie Alimentară la începutul acestui an şcolar, nu s-a putut, pentru că localul trebuie amenajat pe banii Primăriei, iar Curtea de Conturi a avertizat că nu se poate investi într-o clădire care nu se află în patrimoniul Consiliului Local. Deci a picat şi varianta aceasta. La Şcoala Nr. 7 s-au sistat lucrările şi anul acesta nu s-a dat niciun leu. Nu se mai poate continua aşa, trebuie găsită o soluţie. Însă nu dorim ca elevii noştri să fie împărţiţi între mai multe instituţii de învăţământ, pentru că s-ar desfiinţa colegiul care este unul dintre puţinele brand-uri care i-au rămas Galaţiului", spune Cristian Brătescu.

Acesta susţine că tavanul de pe coridor nu a căzut, ci că s-a desprins o bucată mică, după care a fost decopertată toată zona şi s-a cerut fundaţiei să repare locul.

"Vom aloca în 2016 suma întreagă pentru terminarea campusului"

La sfârşitul săptămânii trecute, inspectoarea general-adjunctă Diamanta Bulai s-a întâlnit cu primarul Marius Stan, pentru a stabili ce e de făcut. "I-am rugat pe cei de la ISJ să vină cu soluţii. A rămas să-mi trimită săptămâna aceasta ce variante pentru mutarea colegiului au găsit şi să aleagă una dintre ele. Oricum va fi o soluţie temporară. Avem de gând ca pentru anul 2016 să alocăm întreaga sumă pentru finalizarea lucrărilor la campusul început la Şcoala Nr. 7. Se va lucra intensiv şi va fi finalizat într-un an", promite Marius Stan.

Am discutat cu purtătorul de cuvânt al Primăriei care ne-a declarat: "Căutăm o soluţie pentru relocarea cât mai rapidă a elevilor de la Cuza. Este o decizie pe care o vom lua cu consultarea ISJ, a conducerii colegiului şi a comitetului de părinţi. Sunt mai multe variante. Una este mutarea claselor de liceu la Liceul de Marină şi a celor de primar şi gimnaziu, la Şcoala Nr. 26.  Alta ar fi să se mute întregul colegiu la fostul liceu "Traian", dar se pare că această variantă nu este agreată de părinţi, pentru că ar fi distanţa prea mare. Rămâne de văzut ce se va alege în final", spune Ema Turcu.

Citit 13051 ori Ultima modificare Joi, 19 Noiembrie 2015 21:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.