Febra ALEGERILOR la UNIVERSITATEA „Dunărea de jos” din Galaţi - Există deja trei CANDIDAŢI pentru scaunul de RECTOR

Febra ALEGERILOR la UNIVERSITATEA „Dunărea de jos” din Galaţi - Există deja trei CANDIDAŢI pentru scaunul de RECTOR

Foto-arhivă "Viaţa liberă"
Evaluaţi acest articol
(54 voturi)
8 comentarii


* Cum candidaturile se depun între 8 şi 12 ianuarie, este posibil să apară şi alţi concurenţi surpriză


Deşi abia a început anul 2016, la Universitatea "Dunărea de Jos" e atmosferă efervescentă. E o perioadă care-i ţine şi pe profesori şi pe studenţi cu sufletul la gură, deoarece de cel care va fi ales luna aceasta rector va depind schimbările care vor avea loc în instituţie în următorii patru ani.

Candidaturile se vor depune începând de vinerea aceasta, în perioada 8 - 12 ianuarie, urmând ca pe 14 ianuarie să fie validate dosarele. Primul tur al alegerilor pentru cea mai înaltă funcţie în cadrul Universităţii “Dunărea de Jos” este stabilit să se desfăşoare pe 25 ianuarie. Dacă nu se obţin voturile necesare, al doilea tur e programat pentru data de 2 februarie.

Până acum, trei candidaţi îşi ascut săbiile

Cum până la începerea înscrierilor mai sunt doar două zile, în mediul universitar gălăţean se vehiculează deja nişte nume ale celor care râvnesc să ocupe jilţul de rector între 2016 şi 2020. Cu trei dintre profesorii care şi-au anunţat printre colegi intenţia de a candida am luat legătura şi ne-au confirmat faptul că-şi vor depune cu siguranţă dosarele. Este vorba de actualul rector Iulian Bîrsan, de decanul Facultăţii de Inginerie - Cătălin Fetecău - şi de profesorul de la Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică - Nicolae Badea.
Este totuşi posibil ca până la expirarea termenului de depunere a dosarelor să mai apară candidaţi surpriză, care nu şi-au făcut până în prezent publică intenţia de a candida. 

Iulian Bârsan: "Vreau să continui ceea ce am început"

Ales rector în 2012, prof. dr. ing. Iulian Bârsan recunoaşte că-şi mai doreşte încă un mandat de patru ani. "Deocamdată, nu am de gând să vorbesc despre planul meu managerial pe următorii patru ani. Este timp suficient după încheierea înscrierilor. Consider că au fost patru ani în care s-au întâmplat lucruri bune la "Dunărea de Jos" şi vreau să continui ceea ce am început. De asemenea, sunt şi alte direcţii noi de dezvoltare despre care voi vorbi la momentul oportun", spune actualul rector.

În afară de cei patru ani de mandat de rector, Iulian Bîrsan a mai deţinut funcţii de conducere la "Dunărea de Jos", fiind prorector, între anii 2007-2012 şi decan al Facultăţii Transfrontaliere Cahul din Republica Moldova, între anii 1999-2007. 

Cătălin Fetecău: "O atenţie mai mare pentru studenţii noştri"

Prof. dr. ing. Cătălin Fetecău, actualul decan al Facultăţii de Inginerie, este un alt candidat la funcţia de rector care şi-a făcut publică intenţia de a candida. Aşa cum el însuşi declară, doreşte să se implice în luptă, în primul rând pentru o mai mare atenţie acordată studenţilor:

"Intenţionez să facem în aşa fel încât să creştem competenţele dobândite de studenţi, astfel încât acestea să fie cât mai aproape de ceea ce-şi doresc angajatorii, pentru a le spori şansele de a-şi găsi locuri de muncă".

"M-am hotărât să candidez pentru că îmi pasă de viitorul Universităţii, de studenţi, de cadrele didactice şi de personalul auxiliar. Trebuie să ţinem pasul cu vremurile şi să facem acţiuni pentru creşterea vizibilităţii instituţiei noastre, care este un pol al învăţământului superior în regiiunea de Sud-Est", mai spune Cătălin Fetecău.

Acesta se află la al doilea mandat de decan, el fiind ales atât în 2008, cât şi în 2012 pentru această funcţie.

Nicolae Badea: "Sunt nemulţumit de actuala conducere"

Cel de-al treilea candidat cu intenţii declarate este prof. dr. ing. Nicolae Badea de la Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electrotehnică. Acesta ne-a spus deschis că îşi va depune candidatura pentru că este nemulţumit de actuala conducere a Universităţii. "Atât eu, cât şi unele cadre didactice ne dorim schimbarea pentru că sunt multe lucruri care ne deranjează la actuala conducere. Ne dorim o schimbare în bine pentru toţi cei de la "Dunărea de Jos". M-am decis să candidez pentru că e necesară o schimbare şi pentru că e nevoie de concurenţă, dacă ne dorim ca lucrurile să iasă bine pentru instituţia noastră", a precizat Nicolae Badea.  

Rectorul va fi ales prin vot secret

Potrivit Hotărârii Senatului Universităţii "Dunărea de Jos" din 8 iulie 2015, privind organizarea şi modalitatea de desemnare a rectorului, acesta urmează să fie ales prin vot "universal, secret, direct şi egal". La vot vor participa peste 660 de cadre didactice din toată Universitatea, dar şi în jur de 40 de studenţi, membri ai Senatului şi ai Consiliilor facultăţilor, ponderea acestora din urmă din votul final fiind de doar 25 la sută.  

În foto, Iulian Bârsan, Cătălin Fetecău şi Nicolae Badea

Citit 9019 ori Ultima modificare Joi, 07 Ianuarie 2016 00:22

8 comentarii

 • postat de Catavencu Marți, 12 Ianuarie 2016 00:13 5.13.191.*** Link la comentariu
  8
  4

  De obicei castiga doar cei cu carnet de membru de partid cu cotizatia platita la zi...

  Raportează
 • postat de EmmaX Luni, 11 Ianuarie 2016 10:42 81.12.149.*** Link la comentariu
  4
  11

  1. Nu inteleg de ce nu candideaza pentru postul de Rector si profesori de la facultati umaniste (nu numai mecanica si inginerie electrica), precum de la Drept, ISE, Istorie etc.
  2. Ponderea studentilor la votul pentru Rector este destul de mica. Cred ca este mai importanta opinia studentilor in acest proces. La fel, nu inteleg de ce nu voteaza si personalul administrativ din universitate, care este si el implicat in organizarea si desfasurarea procesului de invatamant!

  Raportează
 • postat de Reflexii Sâmbătă, 09 Ianuarie 2016 15:29 193.226.56.*** Link la comentariu
  12
  3

  domnule "Tranzistor", ciudat este ca dumneavoastra ma acuzati de delict de opinie ... si tocmai aceasta a fost una din "apucaturile" "justitiei sovietice" pe care o amintiti in replica dumneavoastra.

  Raportează
 • postat de Niculina Isvoranu Joi, 07 Ianuarie 2016 01:03 95.76.36.*** Link la comentariu
  48
  19

  Va spun eu:voturile majoritatii merg tot spre Birsan si echipa lui,care are realizari insemnate,iar problemele de comunicare le poate rezolva mai mult decat favorabil printr-o simpla numire.Deci,votati Birsan!

  Raportează
 • postat de Tranzistor Miercuri, 06 Ianuarie 2016 19:44 89.136.2.*** Link la comentariu
  7
  72

  Draga Reflexii .... se pot recunoaste in comentariul tau metodele manipulare si dezinformare clasice provenite din academiile sovietice si adaptate cu atata curtoazie la momentele post decembriste. Este mizera si ordinara afirmatia ta, o afirmatie ce vizeaza amestecul unei anumite doamne intr-o competitie de acest fel
  Domnii profesori Birsan si Fetecau sunt intradevar profesori si care dincolo de cunostintele pe care le transmit studentilor lor le exemplifica si ceea ce inseamna respect si onoare. Sunt oameni verticali care isi asuma deciziile si isi sustin deciziile pe care iau.
  In ceea ce il priveste pe domnul profesor Badea ma abtin pentru ca nu-l cunosc.
  Recunoastem bine lozincile impotente pe care le lansati in contextul in care nu aveti alte modalitati de a defaima o anumita persoana.

  Raportează
 • postat de Reflexii Miercuri, 06 Ianuarie 2016 15:46 193.226.56.*** Link la comentariu
  64
  20

  Cum isi imagineaza Badea ca poate fi un bun manager daca el de la prima declaratie s-a devoalat: el candideaza pentru ca este frustrat !
  Asta arata si cate experienta manageriala are: 0 Nu ar putea conduce nici o scoala generala

  Fetecau este un tip simpatic dar nu cred ca ar rezista mai mult de trei luni in masinariile si dificultatile finantarii de care va trebui sa se loveasca la Ministerul Educatiei. Tare as vrea sa vad un program de management realist si nu o teorie frumoasa de factura electorala In plus el candideaza pentru ca i-a fost impus de sotie care sufera de orgolii si altele ...

  Barsan are probleme de comunicare dar din pacate este singurul care are experienta manageriala care sa ii permita sa conduca o institutie atata de mare si complexa cum este UDJ in vremurile acestea. Este si foarte incapatanat dar isi onoreaza promisiunile.

  Raportează
 • postat de gigi Miercuri, 06 Ianuarie 2016 11:04 89.136.6.*** Link la comentariu
  36
  11

  Dar Nistor Costel care a invatat singur fara a da spagi,fara partide,un om onest ,de ce nu candideaza? sau nu are loc de pilosi si de politicieni?

  Raportează
 • postat de sustinator Miercuri, 06 Ianuarie 2016 00:27 89.137.137.*** Link la comentariu
  21
  93

  Cătălin, nu te lăsa,/Acum este vremea ta!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.