ELEV GĂLĂȚEAN admis la Imperial College London: ”Voi reveni în România, pentru că trebuie să dau ceva înapoi”

ELEV GĂLĂȚEAN admis la Imperial College London: ”Voi reveni în România, pentru că trebuie să dau ceva înapoi”
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Robert Atanasiu este elev în clasa a XII-a la CNVA şi a fost admis la Inginerie aeronautică la Imperial College of London, încă din decembrie anul trecut, pe vremea când nici nu se încheiaseră înscrierile, iar alţi candidaţi încă îşi depuneau dosarele. Spre deosebire de alţi tineri, care au depus aplicaţii la mai multe universităţi, în speranţa că vor avea de unde alege, Robert a tranşat foarte clar situaţia: „Mi-am dorit doar Imperial College. Dacă nu aş fi fost admis aici, aş fi făcut facultatea în România. N-avea rost să cheltuiesc banii părinţilor degeaba, doar de dragul de a face o facultate în Anglia.  Deşi nu are tradiţia şi renumele unor universităţi precum Cambridge sau Oxford, academic vorbind nu e cu nimic mai prejos. Asta mi-am dorit din clasa a X-a, să fac Inginerie la Imperial”.

O reţea a viitorului în transporturi

Robert Atanasiu se numără printre puţinii tineri capabili din ziua de azi care îşi doresc să se întoarcă în România, după finalizarea studiilor în străinătate. „Visul meu, după terminarea studiilor, e să mă angajez întâi în Anglia, pentru a prinde experienţă şi a învăţa unele trucuri. Apoi, vreau să mă întorc în România, cu idei şi concepte noi în legătură cu reţelele de transport ale viitorului. Chiar dacă m-am născut pe acest tărâm, pe care unii îl consideră blestemat, simt că trebuie să dau ceva la schimb României”, motivează el simplu.

Concret, tânărul consideră că viitorul în transporturi va fi pe domeniul electric. „Cred că aş putea pune bazele unei reţele de transport bazate pe tehnologia viitorului”, spune Robert.

"Am drumul meu propriu, ritmul meu"

A ales ingineria pentru că e un domeniu creativ şi cu aplicaţii în practică. În plus, spune el, îi oferă mai multe posibilităţi de a face ceva cu viitorul său, inclusiv de a-şi deschide propria afacere, pentru că nu se vede fiind prea mult timp angajatul cuiva. „Îmi place să fiu propriul meu stăpân. Am drumul meu propriu şi ritmul meu, chiar şi atunci când rezolv o problemă la fizică. De mic am lucrat pe cont propriu, am fost autodidact, mi-am căutat proria direcţie”, se caracterizează el, în câteva cuvinte.

"Sunt flexibil şi polivalent"

Robert i-a impresionat pe cei de la Imperial întâi cu scrisoarea de motivaţie, apoi i s-a dat să lucreze la un proiect, timp de o săptămână, sarcină de care s-a achitat cu brio. „Sunt flexibil şi polivalent. Încă din clasele mici, am luat premii la mai multe concursuri, la diferite discipline, chimie, matematică, fizică, chiar şi biologie. Am un dar în a-mi face propriul meu program, pe care să-l respect. La asta m-a ajutat şi faptul că fac baschet de la opt ani, iar de la 16 ani am jucat în Divizia B. Am dezvoltat şi câteva jocuri la informatică, de care sunt mândru", enumeră el câteva dintre atuurile sale.

Cele mai multe premii le-a obţinut însă la fizică, unde are câteva medalii la olimpiadele naţionale şi clasări pe podium la mai mullte competiţii regionale.

Recunoaşte că nu a fost genul de elev model, preocupat doar de studiu, şi că, în cei patru ani de liceu, s-a şi distrat de câte ori a avut ocazia. Asta se vede făcând şi în viitor. S-a bucurat de sprijinul necondiţionat al părinţilor, care au investit foarte mult timp în educaţia lui, dar şi de înţelegerea câtorva profesori care i-au apreciat calităţile şi au ştiut să nu se împiedice de greşelile sale. Pentru asta, e recunoscător părinţilor, dirigintei sale, Luminiţa Cobzaru, şi profesorului de fizică Onuţ Atanasiu (care nu este rudă cu el, a ţinut să precizeze). Foto: Roxana Artene Penciu

Citit 11921 ori Ultima modificare Joi, 11 Februarie 2016 00:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.