INVESTIȚII ÎN EDUCAȚIE/ Şcoli noi pentru copiii dintr-o comună gălățeană
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

INVESTIȚII ÎN EDUCAȚIE/ Şcoli noi pentru copiii dintr-o comună gălățeană
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Școlile în care copiii trebuiau să facă primii paşi în viaţă erau, în satele din componenţa comunei Ghidigeni, deja, ruine, încă dinainte să fie părăsite. Geamurile vechi, pereţii din lut, acoperişurile prin care se scurgea apa şi sistemul de încălzire pe bază de sobe erau nu doar extrem de periculoase pentru cei mici, ci şi inestetice, astfel că primarul şi consilieri au hotărât că trebuie să facă o schimbare.

"În 2007, Ministerul Învăţământului ne-a alocat bani pentru reparaţii capitale, astfel că am reuşit, la Tălpigi şi la Ghidigeni, să refacem şcolile, să punem tâmplărie termopan, să montăm un sistem de încălzire nou, centrală pe lemne, să construim şi un corp nou de şcoală. La Tălpigi, am făcut chiar şi o bază sportivă nouă, de 30.000 de euro din bugetul local, cu teren de fotbal, pe care mai trebuie doar să punem gazonul sintetic, în timp ce aici, la Ghidigeni, am reuşit, la fel, să refacem şcoala, pentru ca toate condiţiile să fie moderne. Am pus lambriuri, termopane, parchet, am adus apă în şcoală, ca să putem face băi în interior. Şcoala de la Tălpigi este nouă, făcută prin fonduri europene, cu dotări şi confort la standarde europene, pe alocuri mai bune decât în oraşe", ne-a explicat primarul comunei.

Cele două şcoli, cu program pentru clasele de la a întâia la a opta, nu sunt, însă, singurele refăcute. Grădiniţa din Tălpigi a fost şi ea închisă, iar copiii au fost mutaţi într-o nouă clădire. "Am făcut toate studiile necesare, am văzut de câţi bani am avea nevoie, am vrut să mergem pe bugetul local, pentru că sursele de finanţare nu mai veneau, însă în cele din urmă am reuşit să o refacem. Am găsit o metodă de avarie, ne-am folosit de microbuzele din dotare, şi am zis să ducem copiii de la Tălpigi la Slobozia (cam 3 km), până urma să le facem şi lor grădiniţă în sat. Problema a fost ora de plecare, pentru că părinţii nu prea voiau să îi lase să plece aşa devreme de acasă. Oricum, a trecut, am reuşit să facem investiţia, să fie grădiniţă modernă şi în Tălpigi, iar acum  nu mai sunt probleme. Clădirea veche a rămas în continuare în picioare, dar e vai de ea, vă puteţi da seama. Probabil o să cadă singură", ne-a mai spus Eugen Tăbăcaru.

Directorul şcolii din Ghidigeni, Barbu Iulius, ne-a spus că schimbările sunt extrem de benefice pentru copii, care acum se pot bucura de un mediu de învăţare mai liniştit. "Pe vremuri, iarna tremurau copiii în clase. Eu sunt director aici de 36 de ani şi profesor de peste 40. Am avut pe mână multe generaţii de copii şi ştiu că acum este cel mai bine pentru ei. Au toate condiţiile, avem şi centru de documentare, şi laborator de informatică, şi sală de festivităţi, care poate fi folosită şi ca sală de sport, laboratoare de chimie, fizică, cei mici nu mai sunt nevoiţi să iasă afară pentru a merge la baie", ne-a declarat directorul Şcolii Gimnaziale Nr.1, din Ghidigeni.

Citit 1985 ori Ultima modificare Marți, 01 Martie 2016 23:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.