PROVOCAREA a doi studenţi gălăţeni din Olanda: Elevii din Galaţi, ingineri de AVIAȚIE pentru o zi

PROVOCAREA a doi studenţi gălăţeni din Olanda: Elevii din Galaţi, ingineri de AVIAȚIE pentru o zi
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Peste zece modele de lansatoare de avioane au fost construite de elevi gălăţeni, pentru un concurs organizat de doi studenţi din Galaţi, care îşi fac studiile la o universitate din Olanda.

12 echipe de la instituţiile de învăţământ „Al. I. Cuza”, „Mihail Kogălniceanu”, „Costache Negri” şi „Dunărea” şi-au demonstrat abilităţile inginereşti şi au primit premii pentru munca depusă.

„Organizăm acest concurs în parteneriat cu Integral Edu şi cu liceele şi colegiile gălăţene. Facem o simulare a proiectelor de la facultatea la care ne face studiile, astfel încât elevii gălăţeni să aibă parte de lucru aplicat. Modelele de avioane şi lansatoare sunt construite de elevi cu materiale neconvenţionale. Vom decide cine sunt câştigătorii, în funcţie de felul cum s-au prezentat ca echipă, de materialele pe care le-au folosit şi de modelul construit. Aceştia vor primi microcontrolere şi echipamente electronice, pe care inginerii le folosesc zilnic”, a precizat Cristina Ţocu, fostă elevă la Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri”, acum studentă în anul II la Facultatea de Robotică şi Senzori din Groningen.

Proiecţii dependente de legile fizicii

În cadrul concursului au existat trei probe eliminatorii. Participanţii au avut de demonstrat că lansatoarele sunt rezistente, iar avioanele pot să parcurgă o distanţă cât mai mare. „Trebuie să reduci forţa de frecare dintre aer şi avion. Apoi, este necesar ca aerul să meargă deasupra aripii, ci nu dedesubt, pentru a fi creată o presiune. Totodată, centrul de greutate trebuie să fie la aripi”, ne-a explicat Remus Dumitraşcu, elev în clasa a XI-a la Colegiul „Al. I. Cuza”.

Proiecte comune cu universitatea olandeză

Elevii din Galaţi nu sunt la prima colaborare cu universitatea din Groningen. În cadrul unui concurs internaţional, organizat de aceeaşi facultate, elevii de la Colegiul Naţional „Al. I. Cuza au fost câştigători. Sarcina acestora a fost să realizeze un parc de distracţii interactiv, folosind senzori şi componente electrice. „Există un parteneriat de patru ani de zile între Colegiul „Al. I. Cuza” şi facultatea respectivă din Olanda. Noi avem concursuri desfăşurate în colaborare cu ei, printre care şi cel de astăzi. Deja am efectuat două vizite cu elevii noştri la facultatea de acolo, cu sponsorizarea lor”, ne-a declarat Cătălina Stanca, profesoară de fizică la Colegiul „Al. I. Cuza”.

Citit 2848 ori Ultima modificare Joi, 24 Martie 2016 10:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.