Cum a fost COMPETIȚIA regională a elevilor-jurnalişti. Cine a luat Premiul „Vieţii libere”
Foto: Foto Henri Codenie

Cum a fost COMPETIȚIA regională a elevilor-jurnalişti. Cine a luat Premiul „Vieţii libere”
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

I-am putut cu toţii admira la „Românii au talent” sau la „Next Star” – copiii „zburători” de la „Akikai” Tecuci, condusă de maestrul artelor marţiale care a creat-o în ´87, sempai Iku (Vasile) Volanschi, de trei decenii antrenor de arte marţiale. Practic, a fost ca un premiu proba propusă de prof. Vladimir Radu, de a lăsa tineri elevi să se documenteze la sala de antrenament a trupei ce face mândrie Tecuciului. A fost una dintre probele Concursului interjudeţean de jurnalism „Pamfil Şeicaru”, organizat luni 18 aprilie de Casa de Cultură a municipiului Tecuci, condusă de prof. Mircea Călianu. Trupa a antrenat, fără discriminări, copii „de gumă” din sate, chiar şi o fetiţă de doi ani jumătate din Lieşti, adolescenţi, nu demult un puşti iordanian, acum şi un băiat cu sindromul Down fericit să lupte lângă ceilalţi adolescenţi. Acum au făcut salturi mortale, au mânuit arme albe din lemn, bastoane.

„The show must go on!”

După o pauză de un an, competiţia „Pamfil Şeicaru” a micilor jurnalişti iată că a reuşit să atingă şi ediţia a IV-a, învingând lipsa finanţării de la administraţia publică locală: cu suflet, sponsori şi voluntariat, a fost posibilă desfăşurarea competiţiei chiar în ziua de naştere a celui mai mare gazetar interbelic. Cel care a fost şef de promoţie la gimnaziul tecucean, înainte de a-şi urma studiile mai înalte. Tradiţia face şi astăzi ca la Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş” să funcţioneze opt clase cu profilul Jurnalism, cu 200 de elevi. Lucru rar! Mulţi absolvenţi de aici au ajuns gazetari apreciaţi în ţară, mai mulţi decât ies din multe facultăţi de profil. Iar prof. Radu Vladimir, coordonatorul proiectului acestui concurs, profesor la colegiul cu clase de jurnalism, este cel care, alături de prof. Viorel Burlacu, a „inventat” cu ani în urmă competiţia regională.

Cei zece din Moldova

Cu buget mai strâns, concursul a atras însă şi acum 10 concurenţi, elevi de liceu din Tecuci, Galaţi, Bârlad şi Focşani. Am făcut parte din juriul alcătuit din scriitoarea şi publicista Angela Baciu, prof. Alice Cristache, inspector şcolar la Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi, prof. Radu Vladimir – C. N. „Calistrat Hogaş” şi elevul Nicolae Popescu, din clasa a XII-a a aceluiaşi colegiu. Am putut astfel să adăugăm şi în acest an Premiul „Vieţii libere” alături de premiile publicaţiilor reprezentate la Tecuci. Acesta a fost acordat tinerei tecucence Mădălina Bianca Partenie (elevă la C.N. „Spiru Haret”). De asemenea, eleva a primit şi premiul revistei „Realitatea” Galaţi. Elevele Cristina Luca (Liceul Pedagogic „Ioan Popescu” Bârlad) şi Denisa Theodora Bratu (C. N. „Al. I. Cuza” Focşani) au obţinut Premiul revistei „Porto-franco” Galaţi; Andreea Ghinea (C.N. „Calistrat Hogaş” Tecuci) – Premiul publicaţiei „Jurnalul Bucureştilor”; Teodora Chiuoru (Liceul „I. Popescu” Bârlad) – Premiul publicaţiei „Realitatea” Galaţi;  Liliana Stoica şi Diana Gherginiş (ambele la „I. Popescu” Bârlad) – premiul publicaţiei „Tecuceanul” (reprezentată, ca la mai toate manifestările culturale ale urbei, de jurnalistul Aizic Iancu, alături de un prieten şi al ziarului nostru, fotograful de mai multă vreme tecucean Henri Codenie);  Geanina Sârbu (I. Popescu” Bârlad) – Premiul Publicaţiei „Jurnalul nostru”, scos de elevii la Jurnalism de la „Hogaş”. Cele mai multe premii, pentru bârlădeni!

La preselecţie, concurenţii au trimis un mic reportaj şi un interviu. Munca lor a fost completată cu proba practică: un interviu imaginar cu un pionier al poeziei româneşti, boier cu ranguri mari la conducerea Moldovei şi inginer hotarnic, tecuceanul Costache Conachi. Am remarcat întrebările uimitoare, de mare imaginaţie, ale bârlădencei Liliana Stoica, care l-a întrebat pe boier dacă… miroase cărţile şi ce învăţătură din cărţi şi-ar… tatua pe piele.

Eleva Mădălina Partenie a cucerit Premiul „Vieţii libere”

Pe eleva Mădălina-Bianca Partenie (foto 3, galerie), care a primit Premiul „Vieţii libere” la ultima ediţie a Concursului interjudeţean de jurnalism „Pamfil Şeicaru” - Tecuci, am remarcat-o încă din proba eliminatorie, cu texte trimise online. Mi-a mărturisit că ar dori să urmeze Facultatea de Jurnalism în Capitală şi că scrie poezie, dar şi proză. Este elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Spiru Haret” Tecuci; profesor îndrumător – Liliana Maxim.

„Eleva din Dobrineşti remarcată încă de la început de „Tecuceanul”” cu premii an după an, cucerea, cu cinci ani în urmă, şi un premiu de interpretare la „Gala teatrului şcolar” din Tecuci, cu un monolog scris chiar de ea” – am aflat despre fata cu purtare modestă din ceea ce scria despre ea ziaristul tecucean Aizic Iancu.

Ia să vedeţi cum povesteşte ea ce i-a povestit bunicul, o istorie trăită şi mai bogată decât în manuale: „Trecuse o viaţă de om de când Ionică, un copilaş slab şi ars de soare, azi, bunicul meu, străbătea Tichileştiul de la un capăt la altul călare, se întrecea în galop cu soldaţii nemţi cu care se împrietenise şi prindea peştii din Dunăre, cu mâinile goale. Am văzut, însă, prin ochii lui, strânşi şi acum de spaimă, şi avioanele gălăgioase, imaginea fumegândă a oraşelor incendiate, culoarea dezolantă a uniformelor militare, neputinţa de a şterge lacrimile mamei care curgeau neobosite în aşteptarea agonizantă de a se sfârşi războiul”. Bunicul îşi văzuse tatăl pentru prima oară după ani în care acela fusese prizonier în Siberia; fugise din prizonierat împreună cu un neamţ, căruia i-a dat iţari şi cămaşă, l-a ascuns de sovietici până ce tânărul a putut fugi mai departe spre casă. Un străin bătuse la poartă: „Era tata. Bunica nu-l recunoscuse, trecuseră şapte ani, îi făcusem pomeniri, iar mama îi purtase doliu”.

Foto 1, galerie, premierea (de Simona Dragomie) și foto 2, Akikai (de Victor Cilincă). În foto 3, Mădălina Partenie, iar în foto 4, poză de grup la şi cu Akikai (de Victor Cilincă)

Citit 3504 ori Ultima modificare Vineri, 22 Aprilie 2016 19:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.