Cea mai mare şcoală cu predare în română din Ucraina a fost DESFIINȚATĂ

Cea mai mare şcoală cu predare în română din Ucraina a fost DESFIINȚATĂ
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

„A fost deznaţionalizată cea mai mare şcoală cu limba de predare română din regiunea Odesa”, ne informează un intelectual român de ispravă, mai vechi prieten al Galaţiului, ziaristul Vadim Bacinschi. O veste foarte sumbră: am avut ocazia să vizitez şi şcoala (încuiată!) din satul Babele din raionul Ismail, Ucraina, cu ocazia unei acţiuni culturale, atunci când Biblioteca „V. A. Urechia” a trimis acolo o echipă şi carte românească. În satul în care s-au născut mareşalul Averescu şi cărturarul istoric al Galaţiului Moise N. Pacu, am depus atunci (pe 8 martie 2009 - vezi foto) flori la placa memorială a mareşalului, chiar de la acea şcoală, fiind supravegheaţi de un poliţist. Autorităţile regionale nu-şi dăduseră acordul pentru susţinerea unui colocviu, iar o manifestare publică a fost interzisă. Nevoie mare de carte românească, în biblioteca şcolii! Un bătrân a plâns văzând un document oarecare al delegaţiei scris în româna pe care nu o mai văzuse de decenii! Monumentul eroilor români era devastat… Acum, Bacinschi aduce această veste grea: „Într-o emisiune din 3 august curent, a Telecompaniei „Iujnaia volna”, din Odesa - emisiune în „limba moldoveneasca” - găsim o confirmare oficială”.

Atunci, secretarul Consiliului sătesc, Iurii Carpov, relatează că în şcoala medie de cultură generală funcţionează de câţiva ani clase în care toate disciplinele sunt predate în ucraineană, „la cererea părinţilor”. O şcoală cu 740 de elevi şi vreo 90 de dascăli. „Până nu demult şcoala din Babele era cea mai mare şcoală cu limba de predare română din regiunea Odesa” peste o mie de elevi în 2002, şcoala „cea mai mare, dintre cele deznaţionalizate după 1991, în satele cu populaţie preponderent românească din regiunea Odesa.

Nu exagerăm deloc lucrurile. Practica deznaţionalizării şcolilor arata că, după deschiderea primelor clase ucrainene, numărul acestora creşte cu fiece an şi procesul ucrainizării nu mai poate fi oprit”. De ce acum? „A trebuit să plece din funcţia de director de şcoală dna [directoare Maria] Pascali, pensionându-se, şi să vină în locul ei alta persoană. A trebuit ca în fruntea primăriei din Babele să vină alţi oameni, cu convingeri  vădit antiromâneşti şi să dea dovadă că nu prea au ochi să-i vadă pe români, cum nici limbii materne nu doresc să-i spună română.” Desigur, ştie ce spune „singurul ziarist care scrie în Basarabia de Sud în limba română, despre Basarabia de Sud… De 20 de ani, Bacinschi este cea mai autorizată voce care ne spune adevărul despre starea naţiunii române din Ucraina”, după cum scria în februarie 2009 pe Jurnalul.ro. Are opt cărţi publicate. Volumul „Sudul Basarabiei (regiunea Odessa) - pământ uitat de oameni şi de Dumnezeu”, studiu socio-cultural, a ieşit la Editura Sinteze Galaţi.

Citit 3014 ori Ultima modificare Marți, 27 Septembrie 2016 20:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.