INEDIT | Studenţii reconstruiesc centrul vechi al oraşului în 3D

INEDIT | Studenţii reconstruiesc centrul vechi al oraşului în 3D
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Studenţi şi cercetători de la Facultatea de Inginerie, din cadrul Centrului de excelenţă Prelucrarea polimerilor, reconstruiesc virtual clădirile vechi ale oraşului, într-un proiect iniţiat de Asociaţia "Galaţi Oraşul meu", ce îşi propune transformarea străzii Domnească într-un centru turistic de interes.

Proiectul are ca finalitate refacerea centrului istoric al oraşului, pe segmentul străzii Domnească de la Parcul Eminescu, până în Strada Gării. Vor fi refăcute virtual toate clădirile din zonă, cu stradă pavată, fără trotuar, cu mobilier urban, stâlpi de iluminat şi jardiniere retro. Se conservă astfel, deocamdată în variantă virtuală, un patrimoniu arhitectonic de invidiat.

“Folosim o tehnică ce are legătură cu procesarea de imagini. Facem mai multe poze, din mai multe unghiuri, pe care le introducem într-un program dezvoltat de mine, pentru a obţine pe calculator dimensiunea reală şi un model brut al clădirii. Apoi, cu ajutorul studenţilor, adăugăm caracteristici arhitectonice. E o muncă asiduă, având în vedere că sunt 60 de clădiri”, a explicat şef lucrări dr. ing. Florin Bogdan Marin, iniţiatorul proiectului. Patru studenţi lucrează la conservarea patrimoniului: Ioan Constantin Tărăbuţă, anul I Masterat, Florin Macovei şi Dorin Nistor, anul II Informatică aplicată în ingineria materialelor şi Daniel Plângău, anul I, Ingineria Materialelor.

“Proiectul ştiinţific se derulează pe parcursul unui an de zile şi este susţinut financiar de Asociaţia "Galaţi oraşul meu" şi câţiva sponsori. E o continuitate a strategiei noastre de reabilitare a centrului istoric, iniţiativă pe care am adus-o la cunoştinţă Primăriei Galaţi. La final, filmul va fi prezentat gălăţenilor în cadrul unei dezbateri publice, în care cerem reabilitarea clădirilor de patrimoniu. Vrem, de exemplu, transformarea Palatului Gheorghiu într-un muzeu al artei atât de necesar Galaţiului şi Pescăriile statului, de pe malul Dunării, într-un muzeu al Dunării,” a explicat Bogdan Radu Brînzan, preşedintele Asociaţiei "Galaţi oraşul meu".

Citit 4185 ori Ultima modificare Marți, 23 Mai 2017 10:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.