Produse sănătoase, realizate de studenții de la SIA, în curând, în magazine!

Produse sănătoase, realizate de studenții de la SIA, în curând, în magazine!
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Pateul vegetal, gândit în laboratoarele SIA şi premiat cu aur la Salonul de Inventică de la Geneva, va ajunge pe mesele românilor în scurt timp. La fel şi batonul proteic realizat de o echipă de studenţi, cu care SIA va reprezenta Galaţiul la Ecotrophelia, în acest an.

Practic, sunt idei care şi-au găsit materializarea pe piaţă şi din care Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor câştigă, astfel, primii bani din transferul de brevet. Sub marca unui producător important de astfel de alimente vegetale sănătoase, cele două alimente vor apărea pe piaţă până la sfârşitul acestui an. Dacă la pateu lucrurile sunt clare, la batonul proteic se mai fac încă probe pentru transferul tehnologic de la soluţia de laborator, la fabricarea pe scară largă.

Pateul, din faină de linte roşie şi bob, reţetă premiată la Salonul Internaţional de Inventică de la Geneva, este rodul a doi ani de cercetare. Din echipă fac parte şi oameni care au participat la fabricarea batonului: dr. ing. Ina Vasilean şi drd. Marian Neculau, dar şi prof. univ. dr. Iuliana Aprodu şi dr. ing. Livia Manţoc. Produsul a fost apreciat de către producător pentru valoarea sa nutritivă. “Brevetul pateului vegetal a fost cesionat către producător, astfel că o parte din încasările vânzărilor va ajunge la noi. E momentul în care proprietatea industrială produce bani. Sumele vor merge, o parte la Universitate, cealaltă la oamenii care au realizat aceste produse. Sunt primii bani pe care îi câştigăm din transferul de brevet”, a declarat prof. univ. dr. Petre Alexe, fostul decan al S.I.A.

“HiPRObar este un produs echilibrat din punct de vedere nutritiv, rodul unui an de cercetare, destinat nu doar sportivilor, ci întregii populaţii active. Conţine un izolat proteic de soia şi un concentrat proteic de zer, din care s-a făcut un mix proteic calculat, dar şi alune, miere, ulei de cocos, merişoare şi un conţinut ridicat de fibră şi de antioxidanţi”, a declarat asist. dr. ing. Ina Vasilian. E vorba de o gustare echilibrată şi sănătoasă, ce nu înlocuieşte o masă, dar asigură necesarul de nutrienţi între mese. Foarte important: are o glazură de ciocolată şi gustul e bun, apropiat de cel al unei prăjituri. “Atuurile noastre sunt: procesarea tehnologică şi ambalarea minimală, la fel ca la produsele reciclabile, iar amprenta de carbon (gradul de poluare) e echivalentă cu cea a vegetalelor”, a declarat dr. ing. Silvia Pătraşcu. Echipa care a realizat batonul proteic e formată din: Cristian Dragomir, student anul IV, Marian Neculau, doctorand la S.I.A. şi Ramona Ifrim, masterandă la Marketing, FEAA, coordonaţi de asist. dr. ing. Ina Vasilian şi dr. ing. Livia Pătraşcu. 

 

Citit 1527 ori Ultima modificare Luni, 12 Iunie 2017 19:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.