Campioana gimnaziştilor: ”Prea multe teme şi prea multe discipline pentru elevii români”

Campioana gimnaziştilor: ”Prea multe teme şi prea multe discipline pentru elevii români”
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Ella Ana-Maria Chiriac de la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" este singura elevă din judeţul Galaţi care a obţinut media 10,00 la admiterea la liceu, adică a luat notă maximă la Evaluarea Naţională atât la română, cât şi la matematică, dar a avut şi media zece şi în toţi cei patru ani de gimnaziu.

Deşi îşi petrece cea mai mare parte a timpului la birou, studiind, lucru dovedit prin rezultatele ei şcolare de excepţie, Ella consideră că sistemul românesc de învăţământ suferă de boala temelor prea multe. Totodată, ea spune că elevii au un orar prea încărcat, având prea multe discipline de studiu. Nu şi-ar dori mai mult timp liber decât pentru a aprofunda cunoştinţele de matematică, disciplină pentru care a făcut o adevărată pasiune din clasa a V-a. "A început să-mi placă matematica din cauza doamnei profesoare Mirela Grigore, care ne-a predat foarte  bine, pe înţelesul nostru. Pasiunea dumneaei m-a molipsit şi pe mine", povesteşte Ella.  Îmbolnăvită la modul frumos de această disciplină, eleva de 10,00 s-a calificat în gimnaziu, în fiecare an la fazele naţionale ale olimpiadei, de unde s-a  întors şi cu medalii, una de bronz în clasa a V-a şi una de argint în clasa a VI-a.

Conştientă că la admitere contează mai mult performanţele de la clasă decât cele de la olimpiade, Ella a pus pe primul loc studiul pentru şcoală, unde a fost eleva care niciodată "nu a călcat strâmb" spre o medie de nouă, şi apoi pe cea pentru olimpiadă, unde speră să obţină rezultate şi mai frumoase în anii următori. Cu toate acestea, recunoaşte că aproape zilnic, din plăcere, alocat trei-patru ore rezolvării de probleme şi exerciţii, pentru participările la olimpiadă, iar în cele două săptămâni premergătoare fazelor naţionale a lucrat chiar de  dimineaţă până seara, ca un copil care a învăţat de mic faptul că rezultatele vin "la pachet" cu sacrificiile. Anul acesta, a reuşit să se califice şi la faza naţională a Olimpiadei de Informatică, dar a fost nevoită să aleagă  matematica, întrucât perioadele de suprapuneau.

În plus, la competiţia „World Robot Olimpiad”, faza regională, a obţinut medalia de aur alături de alţi doi colegi de clasă, Tudor Grigoraş şi Silvia Gorea.

Consideră că atuul ei este faptul că se concentrează foarte uşor şi vine de la şcoală cu lecţiile deja învăţate din clasă. Mărturiseşte însă că, dacă s-ar fi limitat doar la atât, n-ar fi existat decât nişte rezultate foarte bune, nu şi note maxime peste tot, inclusiv la Evaluarea Naţională.

Peste ani, se vede lucrând în domeniul IT-ului, în România. Nu suferă ca alţi colegi de generaţie de excepţie de mirajul plecării în străinătate. "Simt că, dacă eşti bun, poţi face treabă şi la tine în ţară. Chiar poţi da un randament mai bun,  pentru că  nu consumi energie pentru a te acomoda cu o altă limbă, departe de casă  şi de oamenii dragi",  motivează ea, cinstit, alegerea făcută.

Citit 2180 ori Ultima modificare Joi, 06 Iulie 2017 03:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.