CAMPANIE VLG - Să vorbim corect | Folosirea expresiei "ca şi", printre cele mai frecvente greşeli din limba română

CAMPANIE VLG - Să vorbim corect | Folosirea expresiei "ca şi", printre cele mai frecvente greşeli din limba română
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Tuturor ni se poate întâmpla să mai facem câte o greşeală, atunci când scriem un mesaj sau purtăm o conversaţie. Unele greşeli sunt supărătoare doar pentru academicieni, însă altele chiar ne pot face de râs. Cele mai frecvente greşeli de exprimare sunt atât de des întâlnite, încât unii ajung să se întrebe dacă nu cumva chiar ele sunt varianta corectă.

Tocmai de aceea, astăzi vom vorbi despre folosirea incorectă a expresiei „ca şi”, în loc de tradiţionalul „ca”. Cei care se folosesc cel mai des de această exprimare sunt cei care vor cu orice preţ să evite o cacofonie, fără să îşi dea seama că se agită, de fapt, pentru nimic. Cacofonia nu este interzisă în limba română, nu este incorectă din punct de vedere gramatical, ci, în cel mai rău caz, este deranjantă în vorbire, pentru că nu are muzicalitate. În schimb, cei mai mulţi cataloghează folosirea lui „ca şi” ca pe un atac violent şi premeditat împotriva exprimării corecte, iar această greşeală se propagă îngrijorător.

Bineînţeles, dacă vă doriţi musai să evitaţi cacofonia, puteţi folosi în loc de neaoşul „ca” variante la fel de normale în limba română, precum „în calitate de” sau „pe post de”, în funcţie de context. Dacă enunţul „Maria a fost trecută pe contract ca codebitor” nu vi se pare în regulă (deşi, repetăm, nu conţine greşeli de gramatică), îl puteţi înlocui cu variantele „Maria a fost trecută pe contract pe post de codebitor” sau „Maria a fost trecută pe contract în calitate de codebitor”. În niciun caz, dar absolut în niciun caz, NU veţi recurge la formula „Maria a fost trecută pe contract ca şi codebitor”. Acest enunţ este greşit.

Cu toate astea, de ce insistă românii să folosească această expresie greşită? Multor oameni li se pare că un simplu „ca” e insuficient şi trădează o anumită sărăcie de vocabular şi de mijloace de exprimare. În schimb, după logica şchioapă a aceloraşi oameni (mai cu seama a vorbitorilor din Ardeal şi din Banat, unde s-a declanşat această nebunie), „ca şi” denotă, vezi Doamne, rafinament, eleganţă şi grijă pentru buna exprimare. În realitate, bineînţeles, lucrurile stau exact pe dos. „Ca” este varianta corecta, iar „ca şi” e o tâmpenie lexicala şi nimic mai mult.

Cuvântul săptămânii

SINGULTUS = o contracţie bruscă şi convulsivă a diafragmei, însoţită de un zgomot nearticulat, cauzată de trecerea aerului prin glotă. Această contracţie se repetă de mai multe ori pe minut şi trece de cele mai multe ori de la sine. În unele cazuri este, însă, nevoie de intervenţie medicală. Nu vă alarmaţi, însă, pentru că singultus nu este denumirea vreunei boli periculoase, ci este doar neaoşul sughiţ!

Citit 5810 ori Ultima modificare Joi, 26 Octombrie 2017 14:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.