A murit Regele Mihai
Foto: Arhiva Viaţa liberă

A murit Regele Mihai
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Regele Mihai a murit, la vârsta de 96 de ani, la reşedinţa sa din Elveţia, potrivit unui comunicat al Casei Regale. Regele Mihai I era ultimul monarh în viaţă care supravieţuise celui de-Al Doilea Război Mondial.

Trupul neînsufleţit va fi depus pentru două zile la Castelul Peleş din Sinaia şi două zile la Palatul Regal din Bucureşti, în Sala Tronului.

Regele Mihai va fi înmormântat la Curtea de Argeş.

Iată în cele ce urmează comunicatul Secretariatului Regal: "Majestatea sa Mihai I a încetat din viaţă azi, 5 decembrie 2017, la ora 13,00 (ora României), la reşedinţa privată din Elveţia. La căpătâiul Regelui a stat, până în ultima clipa, Alteţa Sa Regală Principesa Maria. (…) În cursul zilei de mâine (astăzi - n.r.) va fi făcut public, în detaliu, programul funeraliilor. Trupul neînsufleţit al Regelui Mihai I va fi depus în Holul de Onoare al Castelului Peleş, iar apoi pentru doua zile în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei. Slujba de înmormântare va avea loc la Catedrala Patriarhală. Înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeş, în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală. La dorinţa custodelui Coroanei române, funeraliile Regelui Mihai I vor respecta tradiţia înaintaşilor Majestăţii Sale Defuncte. Începând de mâine, cărţi de condoleanţe vor fi deschise simultan la Castelul Peleş, la Palatul Regal din Calea Victoriei şi la Palatul Elisabeta. Ele vor fi la dispoziţia publicului timp de 40 de zile. Condoleanţe pot fi transmise şi online, la adresa http://www.familiaregala.ro/mesaje/. Toţi cei care doresc să depună flori, jerbe sau coroane sunt invitaţi să o facă, începând de mâine, la Palatul Regal din Calea Victoriei, în faţa intrării principale".

La închiderea ediţiei, în jurul orei 19,00, Custodele Coroanei române, Principesa Margareta, urma să facă o declaraţie către ţară.

Semnele suferinţei

În 16 noiembrie, şeful Casei Majestăţii Sale, Andrew Popper, anunţa că starea sănătăţii Regelui Mihai "este foarte precara". "În acest moment, medicii îşi concentrează eforturile pentru a-l menţine într-o stare confortabilă şi fără dureri. Previziunile sunt imposibile în astfel de cazuri. Sunt momente mai bune, momente mai proaste. Din fericire, acum situaţia s-a stabilizat. Majestatea Sa are şi momente când e conştient, momente când e mai puţin conştient. Este o evoluţie normală în această situaţie", spunea Andrew Popper.

Regele Mihai s-a retras din viaţa publică la începutul lunii martie a anului trecut, când Casa Regală a anunţat că a fost diagnosticat cu carcinom epidermoid metastazant şi leucemie cronică şi a fost supus unei intervenţii chirurgicale la o clinica din Lausanne.

Scurtă istorie

Regele Mihai a fost un simbol important pentru istoria României. A reprezentat democraţia în anii instaurării comunismului şi a fost cel mai longeviv şef de stat care a trecut prin Al Doilea Război Mondial.

Regele Mihai I s-a născut la 25 octombrie 1921, la Sinaia. Este fiul Regelui Carol al II-lea şi al Reginei-Mame Elena.

A domnit de două ori, de fiecare dată în momente de cumpănă pentru ţara noastră.

În timpul războiului, Regele i-a îmbărbătat pe ostaşii români care au luptat pentru reîntregirea ţării. Nu a fost însă de acord cu depăşirea liniei Nistrului.

În ciuda refuzului Mareşalului Antonescu, la 23 august 1944, Regele a hotărât trecerea României alături de aliaţii săi tradiţionali. Acest act de curaj a scurtat războiul cu şase luni şi a cruţat vieţile a sute de mii de oameni.

Din 1944, Majestatea Sa Regele s-a opus din toate puterile instaurării autorităţii comuniste. În cele din urmă, a fost obligat să abdice la 30 decembrie 1947.

Familia regală a petrecut cea mai lungă perioadă a exilului la Versoix, un mic oraş din apropiere de Geneva. Din biroul sau de la Versoix şi, începând cu 2001, din cel de la Bucureşti, Regele Mihai a militat pentru intrarea României în NATO şi în Uniunea Europeană. Majestatea Sa a încurajat respectarea drepturilor omului, dezvoltarea economiei de piaţă, păstrarea culturii naţionale, respectarea adevărului istoric, respectarea şi garantarea proprietăţii private, consolidarea statului de drept şi a democraţiei în ţara noastră.

Regele Mihai şi Regina Ana au locuit din 2004 la Aubonne, în Elveţia. De marile sărbători creştine şi, în funcţie de angajamentele publice, Majestăţile Lor au ales să fie alături de cei dragi, fie la Castelul de la Săvărşin, fie la Palatul Elisabeta.

Mesaje de condoleanţe din partea instituţiilor statului

Instituţia Prezidenţială a transmis marţi un mesaj de condoleanţe în urma morţii Regelui Mihai, anunţând că Guvernul va organiza funeralii de stat pentru Mihai I, "potrivit rangului şi meritelor sale". Şeful statului, Klaus Iohannis şi-a exprimat totodată speranţa că societatea românească şi reprezentanţii ei politici nu vor lăsa ca moştenirea lui Mihai I să se piardă. "Avem în continuare nevoie în viaţa noastră publică de continuitatea acţiunilor Familiei Regale, care a dovedit în atâtea rânduri utilitatea şi simţul datoriei, precum şi loialitatea faţă de interesele fundamentale ale statului român", a arătat preşedintele României.

Într-un comunicat remis de Administraţia Prezidenţială se precizează că "preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a primit cu îndurerare vestea morţii Majestăţii Sale Regele Mihai I" şi că "i-a transmis Alteţei Sale Regale Principesa Moştenitoare Margareta o scrisoare de condoleanţe".

Mesaje de condoleanţe au mai transmis premierul Mihai Tudose, în numele Guvernului, cele două Camere ale Parlamentului, partidele politice, instituţii publice şi organizaţii civice.

Trei zile de doliu naţional

Guvernul va aproba, miercuri, o hotărâre privind stabilirea a trei zile de doliu naţional pentru decesul Regelui Mihai I. Cele trei zile de doliu  urmează să fie stabilite în urma unei discuţii cu reprezentanţii Casei Regale. De asemenea, o şedinţă tehnică a avut loc, ieri, la Palatul Victoria, pe tema funeraliilor Regelui Mihai I. Premierul Mihai Tudose a transmis un mesaj de condoleanţe, în care arată că Regele a fost "un model de moralitate şi demnitate pentru români".

Comunicatul Casei Regale: Majestatea Sa Regele a încetat din viață

Citit 5081 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Decembrie 2017 17:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.