Sanitas se pregăteşte de GREVĂ GENERALĂ. Care sunt nemulțumirile

Sanitas se pregăteşte de GREVĂ GENERALĂ. Care sunt nemulțumirile
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Încep protestele în Sănătate. Sindicaliştii de la Sanitas dau startul protestelor pe 20 martie şi susţin că, în primă fază, vor picheta sediile Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii şi pe cel al Ministerului de Finanţe, urmând ca, în aprilie, să organizeze un miting de amploare în Capitală. În paralel, se strâng semnături pentru declanşarea procedurii de grevă generală.

"Dăm startul acţiunilor de protest, începând de săptămâna viitoare. Vor fi pichetări la Ministerul Muncii, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul de Finanţe. Şi am început să strângem semnături pentru declanşarea conflictului de muncă şi pentru greva generală. Sperăm să nu se ajungă în acest punct, pentru că ar avea pacienţii de suferit", a explicat Iulian Pope, prim-vicepreşedinte al Federaţiei "Sanitas". Concret, plafonarea de 30 la sută a sporurilor la nivelul unui spital îi pune pe managerii de unităţi sanitare în situaţia de a găsi soluţii pentru a-i determina pe medici, dar şi pe asistenţii medicali, să nu plece şi să-şi completeze veniturile în aşa fel încât ei să nu beneficieze strict de salariul prevăzut în programul de guvernare, respectiv 9.000 de lei în mână pentru medicul primar cu gradaţia cinci.

"Orice spital care va dori să acorde sporurile la nivelul maxim prevăzut de regulament o poate face din venituri proprii. Aceste venituri proprii pot fi folosite de spitale pentru a reîntregi aceste sporuri. Aici vom vedea adevărata valoare a managerilor", susţine ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, care a şi lansat o astfel de propunere sindicaliştilor din Sănătate.

În unele cazuri, veniturile au scăzut

Şi, cu toate că sindicatele au spus iniţial că soluţia ar fi decentă, specialiştii arată că ea este aproape imposibil de aplicat, în special în spitalele din Bucureşti, care sunt supraaglomerate şi, în plus, au şi concurenţă privată. Mai mult, unităţi sanitare mari, cum este Spitalul de Urgenţă Floreasca, au întâmpinat în trecut dificultăţi financiare, datoriile fiind şterse de stat. Sindicaliştii arată că problema sporurilor medicilor şi asistenţilor medicali nu este nici pe departe rezolvată şi că sunt situaţii în care cadre medicale, pe noua grilă de salarizare, primesc mai puţin în mână faţă de cât primeau înainte, când beneficiau de sporuri care ajungeau şi la 100 la sută din salariul de bază.

Citit 1875 ori Ultima modificare Marți, 13 Martie 2018 00:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.