Prima mobilizare pentru curăţenia oraşului nostru

Prima mobilizare pentru curăţenia oraşului nostru
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sâmbătă, cartierele Galaţiului au fost luate cu asalt de voluntari, înarmaţi cu mănuşi şi saci menajeri. Obiectivul: strângerea gunoiului de pe străzi. Vremea rece, vântul puternic şi stropii de ploaie nu au fost deloc motive în plus pentru ca gălăţenii să iasă pe străzi, pentru a face curat. În schimb, vremea nu i-a descurajat pe voluntarii care se înscriseseră la acţiunea Eco Galaţi.

La nouă trecute fix eram în faţa sediului Inspectoratului Şcolar Judeţean, locul de întâlnire al voluntarilor arondaţi zonei 21 – Port. Ne-am strâns, în total, vreo zece oameni: liceeni, elevi de şcoală generală şi jurnalişti.

După ce un reprezenant al primăriei a venit şi ne-a arătat harta cu străzile pe care trebuie să le parcurgem, ne-a înmânat şi sacii menajeri şi mănuşile, ne-am apucat de treabă.

Am mers pe străzi despre care habar nu aveam că există – Apollo, Griviţei, Farului etc - , am văzut lucrări care par că au fost pur şi simplu uitate aşa, neterminate – pe strada Sindicatelor – şi am descoperit, aruncate la întâmplare, pe la colţurile străzilor, a unor lucruri absolut bizare – un pătuţ de copii, ligheane, folii de plastic, cartoare, cutii de bere şi PET-uri, foarte multe PET-uri.

Colega noastră Rodica Mişcalencu a avut chiar parte de senzaţii foarte tari, descoperind în spatele unei maşini ruginite – apropo, în zonă sunt numeroase autovehicule părăsite ! – leşul unui câine în putrefacţie…

Câte ore am petrecut noi pe străduţele din Port, adunând gunoialele, nu am văzut un singur om care să iasă din curte şi să ni se alăture. S-au mulţumit să privească din poartă şi … atât. A fost un singur tânăr care, cu geanta de voiaj în spate, în drum spre autogară, a strâns câteva gunoaie şi le-a pus într-un sac menajer.

Cam atât despre puterea exemplului. De păreri însă, n-am dus lipsă. Oamenii din zonă au spus fie că este o acţiune bună, fie că nu cred că va avea vreun efect. Asta, în faţa microfonului, pentru că «în particular» chiar ne-au suspectat de faptul că … am primit bani pentru a face curat !  

Cele două eleve ale Colegiului Naţional “Costache Negri”, Elena Iorga şi Alina Staicu, au ajuns la concluzia că « se vede că e mai uşor să arunci o hîrtie pe jos, decât să te apleci după ea », însă şi-au exprimat speranţa că « oamenii vor înţelege din astfel de acţiuni că e bine să arunce gunoaiele la coş… Cu amenda nu prea faci mare lucru, pentru că o plăteşti şi probabil că mâine iar arunci pe jos ».

Cel mai mic membru al trupei noastre, Ştefănel, în vârstă de 10 ani, elev la Şcoala nr. 26, venit la acţiune împreună cu mama sa (Mihaela Bidoaie), a spus, simplu, că «oamenii vor învăţa să fie mai binecrescuţi».

Urmarea ? De la cele peste 60 de echipe, împrăştiate prin tot oraşul plus în trei puncte de agrement – Lacul Vânători, Plaja Brateş şi Pădurea Gârboavele – s-au strâns mii de saci cu gunoi. Asta, în doar câteva ore, cu doar aproximativ 2.000 de oameni şi cu ajutorul logistic al Primăriei, Consiliului Judeţean Galaţi şi al societăţilor de salubritate.    

E puţin, e mult? Nu ne pronunţăm, însă un lucru este sigur : pentru o primă încercare de mobilizare, a fost bine. Mai ales dacă gândim acţiunea de sâmbătă ca pe un «antrenament» pentru ce se doreşte a se realiza anul viitor, în mai, la nivel naţional – reeditarea experimentului din Estonia.

Acolo, în luna mai a anului trecut, prin mobilizarea a 50.000 de voluntari, s-a reuşit, în doar o singură zi, strângerea unei impresionante cantităţi de deşeuri – 10.000 de tone de gunoi. Ceea ce ne dorim să realizăm şi noi!

Citit 1178 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.