Rovinieta sau te-ai ars!

Rovinieta sau te-ai ars!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Avem, n-avem autostrăzi, asta nu ne scuteşte de controale. Săptămâna aceasta este dedicată verificării în trafic a plăţii taxei de utilizare a drumului.

Şi cântarul? Şi

Astfel, echipaje mixte ale Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADN) din România şi ale Poliţiei Rutiere ne aşteaptă la control pe drumurile naţionale.

„Distracţia” are prevăzută şi operaţiunea de cântărire a vehiculelor de mare tonaj. Şi aceasta pentru a fi verificată respectarea masei de transport prevăzută în documentele de parcurs.

Conform Ordonanţei de Guvern 15 din 2002, în cazul maşinilor mici care nu plătesc rovinieta, dar circulă pe drumurile din afara oraşelor de reşedinţă este aplicată o amendă de minim 250 de lei (maxim 500 de lei), plus despăgubiri de 28 de euro şi ridicarea certificatului de înmatriculare.

Amendă, despăgubire şi confiscare

Nu cumva îl batem şi cu basca udă la tălpi pe şoferul care a greşit? „Nu”, răspunde subinspectorul Aurelian Ropotan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Rutiere Galaţi.

„Amenda este pentru utilizarea drumului public în condiţiile în care conducătorul auto nu a achitat rovinieta; despăgubirea este pentru uzura pe care totuşi respectivul şofer a adus-o drumului. Iar certificatul de înmatriculare se înapoiază de către Poliţia Rutieră în momentul în care se face dovada plăţilor pentru amendă şi despăgubire. Controlul la rovinietă este frecvent, cu sau fără colaborarea cu CNADN-ul”, a explicat Ropotan.

Numai certificatul nu costă

Şi dacă vi se pare mult ce au de plătit şoferii de tărăboanţe, respiraţi adânc: în cazul camioanelor, valoarea amenzii aplicate este de la 3.000 la 4.500 de lei, iar despăgubirea „costă” 1.210 euro. Faptul că este reţinut şi certificatul de înmatriculare este de-a dreptul bonus, mai ales că este gratis.

Vă reamintim că la Galaţi nu există – conform legendelor urbane – dispozitive capabile să „citească” în plin trafic numerele maşinilor, depistându-le pe care circulă fără rovinietă.

De asemenea, este important de subliniat că nu numai inspectorii CNADN verifică dacă şoferii au sau nu rovinietă. „Şi agenţii rutieri cer dovada rovinietei şi aplică amenzi în cazul în care aceasta nu există”, încheie subinspectorul Ropotan.

Citit 18516 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.