S-a petrecut inginerul Nicolae Beuran, primul nostru prefect de după Revoluţie

S-a petrecut inginerul Nicolae Beuran, primul nostru prefect de după Revoluţie
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Vineri, 24 august, s-a stins din viaţă, la vârsta de 87 ani, o personalitate pregnantă a Galaţilor, un clujean care, vreme de şase ani,  a condus interesele judeţului nostru. În anii ´90, susţinea un lucru pe care l-am auzit apoi propus şi de arhitecţi din ţară sau chiar de cei de pe malurile Tamisei: necesitatea dezvoltării oraşului nostru şi pe partea cealaltă a fluviului, ca la toate porturile importante.  Din păcate, nu îşi va mai vedea visul cu ochii…

A fost primul nostru prefect, într-o perioadă în care administraţia publică era încă puternic centralizată şi primarii depindeau mult de "hăţurile" şi de "pintenii" unui prefect hotărât, dar şi priceput: prefectul era un om tehnic - inginer constructor, unul care a construit lucruri novatoare la Cluj şi a reuşit, în timpul comunismului, să salveze de la demolare o serie de clădiri de patrimoniu.

La Galaţi a creat legături între autorităţi şi societatea civilă, într-o vreme de tensiuni sindicale şi privatizări mai mult sau mai puţin reuşite. Un gentleman care conducea cu eleganţă şi cultiva prietenii. A lucrat în administraţia gălăţeană încă din anul de dinaintea Revoluţiei - din octombrie 1989, în calitate de prim-vicepreşedinte al fostului Consiliu Popular Judeţean. Soţia sa era gălăţeancă şi nu i-a fost greu să îndrăgească oraşul de la Dunăre.

A fost un om pe care l-am cunoscut ca prefect şi, pot spune că, spre deosebire de mulţi dregători de dinainte de ´89 care au mai rămas în sistem, inginerul clujean nu era deloc tarat de micimea sistemului anterior, stereotip şi supercentralizat. Prefectul Beuran a fost un om  cu şarm, avea mult umor, dar ştia să fie şi convingător, autoritar chiar, fără a jigni nici funcţionarii, nici noii primari din judeţ care primeau de la dumnealui abc-ul administrativ şi, desigur, aprobări şi intervenţii pentru fondurile necesare localităţilor. Pe vremea sa au început proiecte de infrastructură gălăţeană şi a fost primul oficial care mi-a declarat, în 1991, că se vorbea despre un pod la Galaţi, proiect rămas încă tot un vis…

Inginer constructor şi economist, Nicolae Beuran a predat timp de 16 ani ca profesor la Institutul Politehnic din Cluj, apoi a fost numit prefect al judeţului Galaţi, din 2 iulie 1990 până în 1996. După aceea, s-a reîntors în Clujul natal, unde a continuat să se ocupe de verificarea proiectelor de construcţii.

Înhumarea va avea loc marţi, 28 august, în Cimitirul Central din Cluj Napoca. Dumnezeu să-l odihnească pe cel care a avut mereu neastâmpărul bunilor constructori!

Citit 7902 ori Ultima modificare Marți, 28 August 2018 00:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.