Aniversarea DAMEN a onorat istoria gălăţeană
Foto: Basarab Păltănea

Aniversarea DAMEN a onorat istoria gălăţeană
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Expoziție, lansare de album și o piesă despre Fernic. Sâmbătă, 2 septembrie, dimineaţa, pe treptele Universităţii “Dunărea de Jos”, placată cu bannerul aniversar al DAMEN Shipyard Galaţi, cu “125 de ani de excelenţă în construcţii navale la Galaţi”, Fanfara “Valurile Dunării” a Centrului Cultural “Dunărea de Jos” (CCDJ) cânta, printre alte melodii îndrăgite, şi Marşul Regimentului 11 Siret.

Am văzut urcând spre expoziţia care va rămâne deschisă tot anul în holul Universităţii mulţi navalişti, constructori şi cadre didactice universitare din domeniul naval, managerii Muzeului de Istorie “Paul Păltănea”, al Bibliotecii “V. A. Urechia” şi Teatrului Dramatic, instituţii partenere evenimentului, ca Primăria Municipiului Galați, CCDJ, Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale, Muzeul Naţional al Marinei Române, Romilitaria, Asociatia Tradiţia Militara şi Universitatea.

Am întâlnit cunoscuţi colecţionari de antichităţi, scriitori și pe un deputat navalist, Victor Dobre. Mi-a făcut mare plăcere să remarc prezenţa domnului prof. univ. dr. Liviu Dan Stoicescu, fost copil al Şantierului Naval, cu amintiri preţioase, absolvent, în ´56, al primei promoţii a Facultăţii de Construcţii Navale, cu profil unic în ţară, membru al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România. Cartea de Onoare a evenimentului de sâmbătă va păstra, desigur, nume importante. „O istorie ilustrată a Şantierului Naval” Lansarea, sâmbătă, a albumului, de peste 200 de pagini mari, „O istorie ilustrată a Şantierului Naval”, dăruit tuturor invitaţilor prezenţi, a stârnit emoţie. Albumul se deschide cu o emoţionantă liste de nume care au însemnat CEVA, începând cu Gheorghe Fernic şi terminând cu actualul director general, Rino Brugge. Şi la început, şi la sfârşit, apărând puncte de suspensie, pentru toate din numele din trecut care nu s-au mai știut și pentru liderii care vor veni. „Istoria înseamnă oameni”, scrie în pagina în care am descoperit şi numele dragi ale unor dascăli ai mei, unii dispăruţi: Radu Beşchia, Petrică Totolici, Ioan Bidoaie ori, prezent la vernisaj, prietenul navalist Florin Răşcanu.

Valentin Popescu, fost director tehnic la Damen Galaţi între 2002 şi  2012,  a prezentat albumul, la realizarea căruia a muncit, alături de ing. Vasile Lăcătuş şi de Iuliana Dobrea-Brugge – Head Market Intel. „Şantierul Naval Damen Galaţi este, pe bună dreptate, mândru de locul pe care îl ocupă în îndelungata tradiţie a construcţiilor navale din România”, scrie în el Kommer Damen, preşedintele Damen Shipyards Olanda, salutând parteneriatul oraşului cu firma olandeză.

O expoziție de neratat, la dispoziția gălățenilor

Putem admira sute de vechi imagini explicate, de la poza Atelierului Flotilei, din 1867, până la imagini full color de azi. Până şi o cărămidă din zidul Arsenalului, ştanţată 1892, prezentă şi în expoziţie, alături de mari machete de nave aduse din Olanda, de imagini şi de obiecte ale navigaţiei şi proiecţie de vechi filme documentare despre Galaţi. Vernisajul de sâmbătă, prezentat de Corina Tuchilă, i-a adus la microfon, pentru scurte alocuţiuni, în cuvinte oneste, pe prof. dr. ing. Elena Mereuță, prorectorul Universităţii-gazdă, pe Rino Brugge, directorul general Damen Galaţi, pe primarul Ionuț Pucheanu, de la care am aflat că tatăl său a lucrat o vreme şi ca maistru sudor în Şantierul Naval, pe Iulia Dobrea-Brugge, soţie şi fiică de navalist – acum doi ani, aveam bucuria să scriu că gălăţeanul Victor Dobrea, tatăl acesteia, multă vreme apreciat director de producţie la Damen Galaţi, câştiga prestigiosul “Chime Bell Award” – distincţie pe care Guvernul Provinciei chineze Hubei, China, a oferit-o doar câtorva alţi experţi remarcabili din SUA, Japonia sau Brazilia. 

Prezentarea marinei debarcate de acum un veac

O atracţie aparte a fost prezentarea, în uniforme cu „bonet”, a „marinei debarcate” gălăţene de acum un veac, cu prezentare şi explicaţii oferite de Adrian Tăbăcaru, şeful grupului de voluntari ai „Tradiţiei militare” Galaţi, alături de eleva Cristina Alexandru şi de Teodor Bolea, care a mânuit măiastru o sabie „care a văzut sânge” de la 1904.

Asistenţa a avut parte şi de „un interviu imaginar”, bazat pe interviurile reale luate de gazetarul independent şi deputatul independent gălăţean Ion Burbea, senatorului Gheorghe Fernic, preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Galaţi, fondatorul primului şantier naval particular care fabrica vapoare din oţel şi nu din lemn. Sceneta, intitulată  „Gheorghe Fernic pe de rost!” sau „Nituri, suflet şi sulfat de cupru”, a fost o contribuţie a Teatrului Dramatic, pe „generic” cu îndrăgiţii actori Vlad Vasiliu – în rolul Fernic şi Vasile Dănilă – în rolul Burbea.

foto 1, galerie, arhitectura a sporit eleganța evenimentului; foto 2, atmosfera întrunirii, neprotocolară; foto 3, prezenţă entuziastă şi energică, Iulia Dobrea, alături de prezentatoarea evenimentului (foto Basarab Păltănea); foto 4, Gh. Fernic (actorul Vlad Vasiliu) şi ziaristul I. Burbea (Lică Dănilă), într-o scenetă prezentată sâmbătă (foto Basarab Păltănea); foto 5, la vreme de război, "marina debarcată" ne-a apărat oraşul (foto Basarab Păltănea); foto 6, din atmosfera evenimentului; foto 7, albumul lansat sâmbătă conţine şi un vechi plan al Galaţilor, pe care apare Arsenalul Marinei şi turnătoria lui Gh. Fernic:

Citit 3319 ori Ultima modificare Luni, 03 Septembrie 2018 18:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.