O ”piesă cu întrebări”, astăzi, la Gala Comediei

O ”piesă cu întrebări”, astăzi, la Gala Comediei
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Teatrul „George Bacovia” şi o „piesă cu întrebări”. Duminică, 28 octombrie, ora 19,00, Teatrul „George Bacovia” din Bacău prezintă, în cadrul Galei Naţionale de Comedie, spectacolul „Dragă Elena Sergheevna”, adaptare după Ludmila Razumovskaia. Regia aparţine lui Mădălin Hîncu, proaspăt nominalizat la Premiul pentru Debut la Gala UNITER din primăvară. E un spectacol cu mesaj puternic, care vorbeşte despre conflicte puternice între generaţii, care pune probleme acute, e bine construit, e interpretat corect şi are un ritm în cea mai mare parte bine susţinut.

Regizorul lasă liber ambiguităţii, nu-şi judecă personajele, aceasta „este marele câştig al spectacolului. Ce înseamnă să fii bun într-o societate coruptă? se întreabă Mădălin Hîncu, mărturisind că nu ştie. Dar, dincolo de asta, spectacolul chestionează pe alocuri, acolo unde textul îi permite, însăşi natura acelui „bine” încetăţenit şi lasă loc pentru multe interpretări. Piesa a fost jucată, în 2005, şi de echipa Dramaticului gălăţean, sub titlul „Şantaj”, montată cu succes de Mircea Cornişteanu. Cristina Rusiescki puncta pe LiterNet că piesa, scrisă în URSS-ul anului 1980, „s-a jucat şi răs-jucat şi în România”, datorându-şi succesul conflictului puternic din textul oferit: „Șantajarea unei profesoare omenoase, obligată de câţiva elevi să asiste la simularea unui viol. Victimă: o elevă de an terminal.”

Teatrul din Oradea, cu musicalul „Scripcarul pe acoperiş”. Sâmbătă, 27 octombrie, de la ora 19,00, în cadrul Galei Naţionale a Comediei, vom vedea trupa Teatrului „Regina Maria” din Oradea, în spectacolul „Scripcarul pe acoperiş”, celebrul musical scris în 1964 de dramaturgul american Joseph Stein, musical distins cu mari premii, inclusiv cu două prestigioase Premii Tony. El a scris şi scenariul unui film de succes, din ´71, cu acelaşi titlu.

Libretul are la bază scrierile celebrului dramaturg de limbă idiş Şolom Aleichem, cunoscutul autor al romanului mucalit „Tevi lăptarul”. În 2012, spectacolul din Oradea a fost recompensat cu două nominalizări la Gala Premiilor UNITER – Ioana Dragoş Gajdo (rolul Golde) pentru cea mai bună actriţă în rol secundar şi Vioara Bara pentru cea mai bună scenografie. Richard Balint (Tevye) a primit premiul special al juriului la Festivalul „Atelier” în 2012, alături de nominalizarea pentru cel mai bun actor în rol principal, iar András Loránd a primit premiul pentru cea mai bună coregrafie. Korcsmáros György este un regizor maghiar renumit în special pentru musicalurile pe care le-a pus în scenă de-a lungul carierei. Producţia a avut un succes răsunător încă de la început, impresionând atât prin emoţia poveştii în sine, cât şi prin amploarea proiectului: o distribuţie plurivalentă, decoruri impunătoare, coregrafie complexă, orchestră live şi costume autentice.

Citit 1078 ori Ultima modificare Duminică, 28 Octombrie 2018 13:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.