UPDATE. Poleiul a transformat trotuarele şi carosabilul în adevărate patinoare

UPDATE. Poleiul a transformat trotuarele şi carosabilul în adevărate patinoare
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

UPDATE. Conform Primăriei Galaţi, Ecosal intervine în oraş cu opt autosărăriţe, şase autoutilitare pentru împrăştiat manual sare pe trotuare şi cu patru motocultoare cu sărăriţă. De asemenea, 39 de angajaţi ai Ecosal sunt prin oraş pentru îndepărtarea poleiului de pe trotuare şi străzi. Conform sursei citate, în cursul zilei de astăzi vor fi împrăştiate 170 de tone de sare. Momentan, Galaţiul mai are în stoc încă 829 de tone de sare.


Poleiul a făcut mari probleme, încă de la primele ore ale dimineţii, atât în oraş, cât şi în judeţ. Zeci de gălăţeni care au ieşit din case la primele ore ale zilei de joi, au alunecat pe trotuare şi au căzut.

Astfel, oamenii au renunţat la drumurile pe care le aveau de făcut şi au mers la Unitatea de primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean „Sf. Apostol Andrei” pentru consultaţii şi tratament de specialitate. Foarte puţini au fost cei care au scăpat doar cu un bandaj, majoritate urmând să stea cu mâinile sau picioare în ghips pentru câteva săptămâni bune. Oamenii ne-au povestit că pe trotuare nu era împrăştiat nici un fel de material antiderapant, iar mersul pe jos a devenit aproape imposibil. „Am căzut pe trotuar, în Mazepa. Era sticlă pe jos. Nu au dat cu nimic. Era imposibil să mergi”, ne-a povestit un gălăţean, care aştepta să fie consultat la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean.

O gălăţeancă, abia ieşită din sala de ghipsare, ne-a povestit, cu lacrimi în ochi, că va trebui să stea cu mâna imobilizată timp de cinci săptămâni. „Am căzut din cauza poleiului de pe trotuar. Era sticlă pe jos. Nu puteai să îşi ţii echilibrul”, ne-a spus femeia.
Sala de aşteptare de la UPU era arhiplină încă de la primele ore ale dimineţii. „A fost o avalanşă de prezentări. Numărul celor care au venit la UPU este şi de zece ori mai mare faţă de o zi obişnuită de iarnă. Este vorba despre pacienţi  cu fracturi ale membrelor superioare şi inferioare, dar şi de traumatisme craniene sau de coloană. Sunt pacienţi care au leziuni destul de grave”, ne-a declarat medicul Lidia Şandru.

Conform celor de la Primăria Galaţi, Ecosal a ieşit pe străzi cu sărăriţele încă de la ora patru dimineaţă. Până la ora 14,00, peste 90 de tone de material antiderapant au fost împrăştiate atât pe carosabil, cât şi pe trotuare.

Acţiunile Ecosal au fost vizibile doar pe arterele principale. Pe strada Domnească, de exemplu, sărăriţele împrăştiau sare chiar şi la ora 12,00, deşi pe carosabil nu mai era de mult gheaţă. Pe străzile lăturalnice şi pe trotuare materialul antiderapant a lipsit cu desăvârşire. De exemplu, pe strada Radu Negru, zeci de maşini au stat blocate, mai bine de o oră, din cauză că nu puteau înainta. Până la urmă, două sărăriţe şi-au făcut apariţia şi au împrăştiat material antiderapant astfel încât circulaţia se poată fi reluată.

Pe trotuare, situaţia a fost şi mai gravă. În jurul orei 15,00, de exemplu, pe străzile perpendiculare pe strada Domnească şi trotuarele aferente, poleiul nu fusese atins cu niciun gram de sare. Materialul antiderapant a fost aşteptat mult şi bine, lucru care s-a reflectat în numărul mare de pacienţi prezentaţi la UPU. Asta în condiţiile în care a fost zi liberă, iar cei mai mulţi gălăţeni au stat în case.

Trebuie precizat şi faptul că asociaţiile şi locatarii au obligaţia să îşi cureţe gheaţa din faţa blocurilor, iar cei care nu fac acest lucru riscă amenzi. Încă de la primele ore ale dimineţii, poliţiştii locali au aplicat amenzi în valoare de 2.000 de lei şi zeci de avertismente scrise.

Citit 8286 ori Ultima modificare Vineri, 25 Ianuarie 2019 18:57

4 comentarii

 • postat de valy
  Vineri, 25 Ianuarie 2019 11:58
  193.231.148.***
  la mine a venit autosărăriţa intre g1 si g11 in micro 18 si nu a dat cu sare deloc a trecut pe la 11 a facut km a consumat motorina dar fara sare doar plimbare si oamenii asi rup picioarele prin spate
  0
  7
  Raportează
 • postat de Cetatean
  Vineri, 25 Ianuarie 2019 03:26
  188.24.199.***
  Are cineva curajul sa de-a Primaria in judecata? nu cred,
  0
  8
  Raportează
 • postat de rotaru lucian
  Joi, 24 Ianuarie 2019 18:55
  86.124.202.***
  am iesit din casa la ora 9 si am mers din Tiglina pana in centru si nu am vazut sare pe trotuare au dat cu sare doar pe strazile principale.
  5
  23
  Raportează
 • postat de George
  Joi, 24 Ianuarie 2019 17:59
  89.136.76.***
  Asta se intampla fiindca nimeni nu da in judecata primaria pentru risipa de sare. In loc sa dea si pe strazile laturalnice, dau in surplus aiurea pe carosabilul strazilor principale iar de trotuarele celor principale abia de se ating. Daca toti care au fost azi prezenti la UPU ar da primaria in judecata, la anul nu va mai indrazni sa procedeze la fel.
  5
  24
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.