LA STRADA de Galaţi

LA STRADA de Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Analiza infracţionalităţii stradale pe primele 11 luni ale anului * Date statistice comparative 2008 - 2009 * Fruntaşe – furturile *

Gălăţeni, reţineţi - numărul infracţiunilor stradale sesizate în primele 11 luni ale anului 2009, la nivelul judeţului, este cu 7,8 la sută mai mic în raport cu perioada similară din anul precedent.

Nu e rău…

După cum se poate observa şi în grafice, cele mai multe fapte sesizate sunt furturile, urmate de tâlhării şi infracţiunile prevăzute de Legea numărul 61 din 1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.

Se numără, deci există

Printre infracţiunile frecvente la Galaţi se distinge portul ilegal de armă albă. Datele statistice demonstrează că, odată constatat acest tip de faptă, este atinsă o importantă componentă preventivă – pentru că se împiedică astfel comiterea unor infracţiuni mult mai grave: omor, tentativa la această infracţiune sau vătămare corporală gravă.

Scăderea ponderii faptelor de furt în totalul infracţiunilor stradale sesizate este oarecum modică (de la 68 la sută la 64 la sută), cele două procente în jos fiind „recuperate” cu creşterea ponderii infracţiunilor de tâlhărie (de la 16 la sută la 18 la sută), precum şi a faptelor de încălcare a ordinii publice (de la 13 la sută la 14 la sută).

Momentul propice - noaptea

Infracţiunile stradale sunt specifice mediului urban, din motive socio-demografice în special municipiilor Galaţi şi Tecuci (peste 91 la sută dintre faptele sesizate în acest an s-au produs în mediul urban).

Analizele relevă un alt aspect constant în ceea ce priveşte criminalitatea stradală: faptele de acest gen se comit cu predilecţie noaptea.

Astfel, în 2008, aproximativ 67 la sută dintre infracţiunile sesizate s-au produs la adăpostul întunericului, în timp ce în 2009 ponderea depăşeşte 65 la sută. O majoritate mai confortabilă decât la alegerea preşedintelui.

Mai multe tentative de omor

În ceea ce priveşte infracţiunile contra persoanei, datele statistice evidenţiază şi un lucru bun: o scădere în cazul infracţiunii de omor (de la 7 la 4 cazuri sesizate).

Asta nu înseamnă că intenţia a dispărut. Nicidecum, pentru că se observă o uşoară creştere a numărului de tentative la omor (de la 9 la 10 cazuri sesizate).

Chiar dacă nu se poate vorbi despre valori semnificative din punct de vedere statistic, în analiza infracţiunilor contra persoanei trebuie avut în vedere impactul deosebit pe care acestea le au la nivelul opiniei publice, cu influenţă directă asupra percepţiei cetăţenilor privind gradul de siguranţă civică.

Victima tâlhăriei şi atât

În primele 11 luni ale anului curent, poliţiştii gălăţeni au fost sesizaţi cu privire la comiterea a 128 tâlhării (cu 9 mai mult în raport cu valoarea din 2008), majoritatea tot în mediul urban.

Peste 63 la sută dintre acestea au fost comise prin smulgere, de data aceasta în special pe timpul zilei.

Datele statistice arată că nu au fost sesizate infracţiuni de tâlhărie care să aibă drept consecinţă moartea victimei.

Numărul furturilor comise pe stradă este cu 13,4 la sută mai mic decât cel înregistrat în perioada similară din 2008.

Creşte numărul furturilor de componente auto

După cum se observă în grafice, peste jumătate dintre furturile sesizate atât în 2008, cât şi în 2009 sunt furturi din automobile.

În raport cu anul precedent, se poate constata o creştere a ponderii furturilor de componente din exteriorul maşinii (de la 10 la sută la 16 la sută), corelată cu o uşoară diminuare a ponderii celorlalte categorii analizate.

Furturi din societăţi comerciale

Sub aspectul sesizării, furturile din societăţi comerciale sunt caracterizate de o scădere semnificativă în raport cu perioada similară din 2008 (de la 94 la 75 cazuri). Cele mai multe astfel de fapte s-au produs în mediul urban, cu precădere pe timpul nopţii.

Atenţie la ce lăsaţi pe banchete

Atât furturile de maşini, cât şi cele din interiorul acestora înregistrează scăderi faţă de primele 11 luni din 2008 (de la 41 la 33 fapte, respectiv de la 292 la 248 cazuri sesizate).

Ambele infracţiuni sunt specifice mediului urban şi se comit cu predilecţie la adăpostul întunericului; datele oferite de poliţiştii cu atribuţii în domeniu arată că, în cele mai multe cazuri, hoţii „speculează” neglijenţa proprietarilor, care lasă la vedere în autoturism genţi, poşete, borsete sau detectoare radar.

Spaţiul public – în pericol

Datele de mai sus evidenţiază, pe de o parte, tendinţa descendentă a infracţiunilor de furt localizate stradal, iar pe de altă parte o uşoară creştere a faptelor de tâlhărie comise în spaţiul public.

Din nefericire, suntem prea mulţi cei care ştim deja cât doare să fii victima hoţilor, de orice fel. Pentru că un pungaş de buzunare te lasă mai sărac nu neapărat de mărunţiş, cât de încrederea în sine şi în ceilalţi OAMENI. 

Spiritul preventiv – antidot pentru tâlhării

Cea mai des întâlnită formă de tâlhărie este cea comisă prin smulgere. Sunt vizate cu predilecţie bunurile aflate la vedere şi uşor de valorificat – bijuterii, telefoane mobile, poşete. Deşi aceasta nu implică exercitarea de violenţe directe asupra părţii vătămate, totuşi consecinţele sale sunt multiple, atât în plan material, cât şi psihologic.

Iată câteva dintre măsurile recomandate de poliţişti, măsuri pe care le puteţi lua pentru a reduce riscul de a deveni victimă a infracţiunilor de tâlhărie:

1.    Evitaţi gangurile, tronsoanele, străduţele lăturalnice, neiluminate sau terenurile virane, mai ales după lăsarea întunericului!  Sunt  zone în care acţionează cu predilecţie infractorii.

2.    Veţi evita să deveniţi ţinta unor tâlhării dacă adoptaţi o ţinută decentă şi un comportament rezervat, încercând să nu afişaţi  în mod ostentativ obiecte de valoare (bijuterii, telefoane mobile etc.).

3.    Evitaţi să vă expuneţi inutil copiii unor pericole, acceptând ca ei să poarte la vedere - la şcoală sau pe stradă - bunuri cu valoare mare (telefoane mobile, bijuterii).

4.    Manifestaţi prudenţă atunci când folosiţi telefonul mobil în spaţii publice; puteţi deveni foarte uşor ţinta infractorilor.

5.    Achiziţionarea de bunuri (mobile, bijuterii) fără a avea garanţia provenienţei licite a acestora, chiar dacă preţul vi se pare tentant, nu face decât să-i încurajeze pe infractori pentru a săvârşi alte fapte de acest gen.

6.    Dacă sunteţi victima unei tâlhării, reţineţi cât mai multe amănunte care ar putea conduce la identificarea şi prinderea autorilor de către poliţişti şi telefonaţi de urgenţă la numărul 112.

7.    Dacă sunteţi martori la o astfel de situaţie, nu-i protejaţi pe infractori prin tăcere sau indiferenţă – luaţi în calcul faptul că următoarea victimă aţi putea fi chiar dumneavoastră.

Şi nu în ultimul rând, nu visaţi că vin Sărbătorile, perioadă propice veseliei tuturor. Inclusiv a hoţilor care îşi caută muşterii.

N.R. Graficele şi datele statistice ne-au fost puse la dispoziţie de Inspectoratului Poliţiei Judeţene Galaţi

Citit 2072 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.