* Jandarmii şi poliţiştii vă lasă să ieşiţi din oraş doar dacă aveţi maşina perfect echipată *
Cauciucuri de iarnă, lanţuri, lopată şi nisip. Atât ne trebuie dacă vrem să ne aventurăm la drum lung. Iar dacă nu le avem, mai bine stăm acasă, ascultăm ştirile despre nefericiţii întroieniţi şi ne felicităm că am ascultat sfatul Poliţiei.
Pauză cu frig la frontierele gălăţene
„Nimeni nu a trecut, începând de marţi seara, pe la Giurgiuleşti - nici către Republica Moldova, nici în România. Probabil avertizările meteorologice şi imaginile de la televizor au fost suficient de serioase ca să îi sperie pe cei care nu au maşinile pregătite de iarnă. La Giurgiuleşti sunt trase pe dreapta 15 TIR-uri, în aşteptarea îmbunătăţirii condiţiilor atmosferice”, declară Marcel Antohe, purtătorul de cuvânt al Frontierei gălăţene.
La punctul de trecere al Frontierei Oancea, în schimb, a existat activitate. O singură… activitate: „A intrat în ţară o maşină perfect echipată, cu numere de Italia”, conformă purtătorul de cuvânt.
Poliţia Rutieră – „Zero accidente rutiere la Galaţi”
„Trei echipaje ale Poliţiei Rutiere se află la Vameş, unde, alături de echipajele de la Drumuri Naţionale, intervin pentru deblocarea drumului. Din ceea ce spun cei de la faţa locului, sunt în jur de 110 TIR-uri care blochează drumul, nefiind echipate corespunzător pentru iarnă”, explică comisarul Viorel Cojocaru, purtătorul de cuvânt al Rutierei gălăţene.
Vestea bună este că în afară de ceva tamponări care nu au pus nimănui viaţa în primejdie, la Galaţi nu s-au înregistrat accidente rutiere datorate zăpezii căzute.
Jandarmeria
„Începând de marţi seara, la Vameş se află 15 jandarmi, care au fost schimbaţi miercuri dimineaţa de alţi 15, intervin pentru degajarea drumului. Din păcate, acolo sunt formate trei coloane, una către Tecuci şi două spre Galaţi, pe care jandarmeria şi Poliţia Rutieră a încercat să le unifice, pentru descongestionarea traficului. Din păcate, din cauza nerăbdării unor şoferi, care au vrut să face depăşiri, situaţia s-a înrăutăţit din nou, ajungându-se la blocajul de miercuri dimineaţă”, declară locotenentul Costin Barbu, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Galaţi.
Jandarmii şi echipajele Rutierei acţionează la ieşirile din Galaţi (spre Metro) şi în Şendreni, unde autovehiculele care doresc să părăsească municipiul sunt întoarse din drum pentru a nu risca să rămână blocate în zonele afectate deja de ninsori.
Pe la Metro şi Şendreni nu se trece
De asemenea, jandarmii acţionează pe raza oraşelor Tecuci, Târgu Bujor şi Bereşti, comunelor Pechea, Vameş şi Piscu unde ajută la împărţirea de combustibil, hrană şi ceai cald distribuite persoanelor blocate, prin grija primăriilor, la descongestionarea traficului prin înlăturarea zăpezii în afara carosabilului
Pompierii
Locotenentul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţiile de Urgenţă Galaţi: „Miercuri, la ora 13, a plecat spre Vameş un autocamion al Inspectoratului pentru Situaţiile de Urgenţă. Autocamionul transportă cu 10 militari şi un ofiţer, care vor distribui persoanelor întroienite cele 120 litri de apa minerala, 300 de pâini, 200 de litri de apa plata”.
„De asemenea, camionul duce la Vameş şi 400 de litri de motorină şi 400 de litri de benzină pentru a se alimenta toate maşinile rămase în trafic”.
„Tot spre Vameş, au plecat şi patru subofiţeri şi un ofiţer, cu o garnitură de tren, militarii având rol în ajutarea oamenilor blocaţi în judeţ şi care trebuie transportaţi la Galaţi. În gara din Vameş se află cazate temporar persoanele vârstnice”.
Poliţia Transporturi
Doua vagoane de tren cu o locomotivă au plecat spre Vameş, dar vor lua şi oameni care se află pe drum. Manevra de întoarcere se va face la Lieşti, unde este suficient loc. În jurul orei 17 se preconizează că trenul revine cu oamenii, la gara Galaţi”, declară comandantul, Petrică Hahui, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Transporturi Galaţi.
Poliţia Comunitară – 120 de oameni si 12 maşini în patrulare
Cristian Gâscă, directorul Poliţiei Comunitare: „Deschidem drumurile pentru utilajele de deszăpezire, dar în loc să eliberăm două fire de drum, eliberăm doar unul, că oamenii îşi lasă maşina în stradă, cu avariile puse, şi nu mai poate trece nimic”.
„Pe Bălcescu, de pildă, nu poate intra niciun utilaj mare, dacă la Peştera sunt parcate maşini şi pe o parte, şi pe alta a străzii. Până la ora 18 se intervine cu 17 utilaje, iar după 18 – când merg oamenii acasă - cu 27, printre care şi utilajele mari”.
„Avem patrule şi pe timpul nopţii. De exemplu, marţi spre miercuri noaptea, eram la comandament când strada Brăilei era curăţată până la asfalt, dar până la 5 dimineaţa era zăpada la loc din cauza viscolului. Avem 12 maşini în patrulare şi 120 de poliţişti comunitari pe stradă - de la ordine publică, sectorişti, rutieri”.
„Gălăţenii trebuie să reţină că Hotărârea Consiliului Local Numărul 79 obligă proprietarii de magazine sau restaurante, ca şi Asociaţiile de Proprietari să cureţe în faţa sediului lor şi să degajeze intrarea”, mai adaugă directorul Poliţiei Comunitare.
Jandarmeria
Poliţia Brăila
Pentru informarea şoferilor care circulă în municipiul şi judeţul Brăila sau care sunt în tranzit, comisarul Jenel Sogor, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Brăila, declară:
„Prin ordinul prefectului Brăilei, din cauza viscolului puternic şi a zăpezii abundente, s-a restricţionat circulaţia autovehiculelor cu masa maximă autorizată mai mare de 3,5 tone pe DN 22 (Râmnicu-Sărat-Gradiştea-Brăila), DN 23 (Olăneasca-Brăila) şi DN 2B (Buzău-Brăila).
„Se poate circula doar pe DE 584 (Brăila-Bărăganu-Slobozia-Urziceni-Bucureşti). Digul Galaţi-Brăila (DN 22B) este funcţional pentru maşinile mici”.
Recomandări
Poliţiştii le recomandă şoferilor şi celorlalţi participanţi la trafic să evite traseele lungi pentru că există pericolul ca şoselele să se blocheze pe fondul ninsorii abundente şi a viscolului, cu toate că utilajele de deszăpezire acţionează de marţi seară.
Nu era greu pentru niciun şofer – care vroia să şi beneficieze de serviciile propriei maşini! - să investească în jur de 500 de lei în cele câteva amănunte care asigură o deplasare lipsită de distracţia întroienirii. Dar dacă prevenire nu e, nici deplasare nu e…