* Deocamdată, nu sunt motive de panică, spune şeful AFDJ Galaţi, Florin Uzumtoma * La Trecerea Bac se poate vedea cu uşurinţă cu cât a crescut nivelul *
Respectând de acum „tradiţia” pe care şi-a făcut-o după Anul Nou, ieri Dunărea a mai crescut cu 7 cm faţă de ziua de duminică, măsurând 495 de cm.
Cum însă Cota de Atenţie este stabilită la 560 cm, încă nu sunt motive de panică, ne-a declarat directorul Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos, Florin Uzumtoma (FOTO 2):
„Nu sunt probleme majore, însă navigatorii trebuie să respecte avizele de navigaţie, astfel încât să nu eşueze, aşa cum s-a întâmplat şi la finele anului trecut dar şi în prima săptămână din acest an, la Giurgiu”.
„Când e apa mare, cât priveşti e apă şi eşti tentat să nu mai respecţi limitele şenalului şi se poate eşua”.
Potrivit datelor directorului AFDJ Galaţi, debitul fluviului este de 10.623 de mc/secundă la intrarea în Porţile de Fier 1 şi de 10.784 mc/secundă, la ieşirea din Porţile de Fier 2.
„În mod normal, în această perioadă, debitul obişnuit era de 6-7.000 de mc/secundă. Din internaţional avem semne că precipitaţiile se reduc, însă nu acelaşi lucru se întâmplă şi pe teritoriul României”.
„Avem precipitaţii semnificative, avem temperaturi pozitive, care duc şi ele la creşterea nivelurilor şi debitelor râurilor, prin topirea gheţii, deci ne aşteptăm ca Dunărea să mai crească”.
„Deja sunt destule porturi în care Cotele de Atenţie au fost depăşite – la Gruia, Cetate, Calafat, Bistreţ, Corabia, Zimnicea, Turnu Măgurele şi probabil vor intra şi alte porturi”.
„La Isaccea nu s-a atins cota de atenţie de 410 cm, sunt doar 395 de cm, dar aici se pot înregistra modificări ale cotelor, având în vedere că avem doi afluenţi puternici, Siretul şi Prutul”, a mai spus Florin Uzumtoma.
Ploaie şi noroaie la Bac *
Cum condiţiile meteo „…sunt bune, adică este acalmie, nu avem vânt puternic, nici ceaţă, Bara şi Canalul Sulina sunt navigabile. Şi la Bac lucrurile sunt în ordine, însă operatorii trebuie să aibă grijă la pontoane, având în vedere că Dunărea este crescută”, a mai precizat directorul AFDJ Galaţi.
Într-adevăr, ieri, la punctul de Trecere Bac nu păreau să fie probleme; Dunărea era crescută, însă acest lucru nu punea în niciun fel în pericol deplasarea maşinilor de pe mal pe navă. În schimb, se putea vedea cu uşurinţă cât de mult a crescut apa, observând locul de acostare, acum inundat.
În schimb, lucrările ISPA, lăsate în voia ploii, au creat un adevărat râu de noroi care se scurgea la vale, către Dunăre, dând bătăi de cap şoferilor.
Mai rău decât noroiul de pe jos este însă traficul în zonă, având în vedere că pentru a urca pe Faleza Superioară, de la Bac, se circulă pe un singur fir (din cauza aceloraşi lucrări ISPA), iar şoferii grăbiţi trec chiar şi pe trotuarele din zonă.