La capătul de linie al Transurb din Micro 19 - aglomeraţie, mizerie şi multă nepăsare. REPORTAJ
Foto: Iulia Kelt

La capătul de linie al Transurb din Micro 19 - aglomeraţie, mizerie şi multă nepăsare. REPORTAJ
Zona cunoscută drept "capătul troleului" are mare nevoie de investiţii
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Vacarm, aglomeraţie, manele, trotuare ciuruite, autobuze vechi, feţe triste, aceasta a fost atmosfera pestriţă cu care ne-a întâmpinat, în urmă cu un an, capătul de linie al Transurb din Micro 19. De data aceasta, la întâlnirea cu cititorii, au lipsit manelele. Restul…. după cum am scris mai sus. Aglomeraţia era la locul ei, maşinile parcate care după cum au putut pe trotuarele ciuruite şi autobuzele vechi care se chinuie, în continuare, din cauza spaţiului prea mic, să intre în terminalele special amenajate la capăt de linie.

Pe scurt, situaţia nu s-a schimbat mai deloc faţă de vizita care a avut loc în urmă cu un an. 

Diferența este că pe trotuarele aferente terminalelor de autobuz au apărut refugii, astfel că oamenii au o bancă unde să aştepte mijlocul de transport şi sunt feriţi de ploaie. Pe timpul verii însă, aproape că nu poţi sta acolo, refugiile fiind plasate în plin soare, fără niciun copac pentru umbră naturală. În rest, pietonii trebuie să circule la fel de atent atunci când merg spre casa de bilete a Transurb sau când trece de la un terminal la altul. Bordurile sunt măcinate, iar gropile au cucerit efectiv asfaltul. 

Vechi şi nou

Ce-i drept, pe unul dintre trotuarele de la capătul liniei de transport public de persoane din oraş au apărut două toalete noi. Nu ştim cât de eficiente şi cât de bune se vor dovedi a fi, pentru că momentan sunt închise, dar noile achiziţii par interesante. Toaletele sunt formate din două părţi, una dintre ele părând a fi un tonomat în care se vor băga bani, probabil să se deschidă uşa. 

Până când vom afla ce este cu aceste toalete futuriste, gălăţenii îşi pot face nevoile tot la vechile toalete ecologice, amplasate la câţiva metri depărtare, tot pe un trotuar. Asta dacă au o extremă urgenţă, pentru că mirosul pe care îl emană respectivele bude ecologice te fac să fugi mâncând pământul. 

„Miroase îngrozitor atât de la toalete, cât şi de la autobuze. Vreau să vă spun că poluarea şi mizeria sunt la ele acasă aici. Ecosalul vine când îşi aduce aminte să măture. Eu am măturat luni dimineaţă, iar ei abia acum (n.r. joi) au venit. Era o mizerie de nedescris. Toată lumea aruncă unde apucă hârtii, pahare de cafea, sticle, bilete de autobuz. Ar trebui să vină mai des să facă curăţenie”, ni s-a plâns o comerciantă din zonă. 

Ei, şi unde să arunce oamenii gunoiul, dacă și coşurile sunt floare rară?

Maşini abandonate de nostalgici

Locurile de parcare sunt o problemă şi în cartierul Micro 19, ca mai în tot oraşul de altfel. Cu toate acestea, unii refuză să se despartă de maşinile vechi, pe care oricum nu le mai folosesc de ani de zile, şi ocupă un loc care ar putea fi ocupat de un alt şofer. Pe lângă maşinile vechi, pline de rugină şi abandonate de proprietarii nostalgici, locurile care ar putea fi folosite drepte parcare mai sunt ocupate şi de garaje.

Astfel, şoferii sunt obligaţi să parcheze care pe unde apucă şi, de multe ori, neregulamentar, ocupând fie trotuarele, fie intersecţiile.

Amintiri scoase la tarabă într-un talcioc improvizat

După ce traversezi piaţa din cartierul gălăţean Micro 19 ajungi pe celebra deja Alee a Comerţului. Aici, vacarmul este la el acasă, oamenii mişunând care încotro. Locatarii de la blocurile din zonă, mulţi dintre ei trecuţi de prima tinereţe, au parte zilnic de un film desprins din epoci trecute. Nu de alta dar aici, pe "prispa" care separă aleea de trotuarul din faţa spaţiilor comerciale, este un minitalcioc improvizat. Cărţi vechi, bibelouri, haine, încălţăminte… toate sunt la vânzare pentru cei care îşi doresc să cumpere un chilipir. Oamenii şi-au scos la „tarabă” viaţa şi speră să scoată un ban pe ea. Cumpărătorii nu se înghesuie la fel de mult ca privitorii, dar talciocul rezistă, fiind un loc minunat de socializare pentru pensionari.

Pericol dublu pentru sănătate

Cişmeaua care se află în staţia de autobuz este un pericol pentru sănătatea celor însetaţi. Şi asta din două puncte de vedere. Unul este legat de faptul că cişmeaua este veche şi plină de rugină, astfel că microbii sunt la ei acasă. Mai mult, ca să ajungi la ea trebuie să fii cu ochii cât cepele pentru că o groapă şi-a făcut apariţia chiar lângă ea, astfel că rişti să îţi rupi picioarele înainte de a apuca să bei o gură de apă.

Autobuzele de pe traseul 29 uită, de multe ori, să apară

Cartierul Micro 19 este unul dintre primele din oraş care a beneficiat de o parcare nouă. Inaugurată încă din anul 2015, parcarea nu este foarte atrăgătoare pentru unii locatari din zonă. Şi asta pentru că oamenii, comozi din fire, preferă să îşi parcheze maşinile  acolo unde s-au obişnuit,. Respectiv în faţa blocului. Seara, multe dintre locurile de parcare sunt goale, dar pe aleile dintre blocuri găseşti maşini. Comoditatea unora este însă o mare problemă pentru ceilalţi, aşa că oamenii se plâng şi îi arată cu degetul pe cei care uită că au ditamai parcarea la dispoziţie.

Este adevărat că, uneori, numărul locurilor de parcare este mult prea mic pentru că numărul maşinilor din zonă a crescut considerabil. Şi cum altfel, în condiţiile în care oamenii din zonă se plâng că, dimineaţa, mijloacele de transport în comun nu vin niciodată la timp. Ba chiar, în anumite zile, autobuzele care circulă pe traseul 29 uită să mai vină, oamenii fiind nevoiţi să apeleze la taxiuri pentru a ajunge la timp la serviciu.

Gunoaiele nu se aruncă oriunde

Bunul simţ pare să fi dispărut la mulţi dintre semenii noştri. Este adevărat că poate ar fi mau utile mai multe coşuri de gunoi, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne permitem să aruncăm gunoiul pe unde apucăm. Lângă gardul Colegiului Economic „V. Madgearu” zac zeci de sticle de plastic, pahare de cafea şi tot felul de gunoaie aruncate de cei care îşi petrec prin zonă timpul liber. Situaţia se repetă pe lângă mai toate gardurile şcolilor din zonă, semn că bunul simţ lipseşte multora.

Joi, venim la "General"

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă în zona în care locuiesc. Astfel, joi, 5 septembrie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la chioşcul nostru din zona "General" (Piaţa Energiei), pentru a ne spune care sunt principalele nemulţumiri şi probleme din cartierul dumneavoastră, dar şi pentru a le sugera autorităţilor ce pot face pentru remedierea lor.

În cazul în care nu reuşiţi să ajungeţi la întâlnirea săptămânală din cartierele gălăţene, pentru a ne spune, faţă în faţă, ce vă deranjează în zona în care locuiţi şi cum pot fi îndreptate lucrurile, "Viaţa liberă" vă pune la dispoziţie o adresă de e-mail la care puteţi face sesizări. Astfel, este suficient să scrieţi sesizarea dumneavoastră pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., de unde va fi preluată şi verificată, în vederea publicării, desigur, cu un punct de vedere din partea autorităţilor în drept.

Vă mulţumim!

CITEȘTE ȘI: Parcul şahiştilor din Micro 19, mărul discordiei între locatari

Citit 6752 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Septembrie 2019 16:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.