Combinatul Liberty Galaţi nu susţine subvenţionarea CE Oltenia
Foto: Bogdan Codrescu

Combinatul Liberty Galaţi nu susţine subvenţionarea CE Oltenia
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Asociația Marilor Consumatori de Energie din România (ABIEC) - din care fac parte combinatul siderurgic Liberty Galaţi şi unităţile ArcelorMittal România - atrag atenția într-un comunicat că orice schemă suplimentară de sprijinire a sectorului energetic anulează competitivitatea industriei românești, în lipsa unor măsuri similare pentru sectoarele industriale, implementate la nivelul Uniunii Europene.

Astfel, ABIEC își manifestă "îngrijorarea profundă" privitor la demersurile Guvernului în legătură cu mecanismul de sprijin pentru Complexul Energetic Oltenia (CEO), prin care, timp de zece ani, toți consumatorii finali de energie electrică ar urma să plătească până la 10,5 miliarde de lei pentru a susține costurile cu certificatele de emisii CO2 pe care CEO trebuie să le cumpere pentru a produce energie electrică.

„Industria se află în mare dificultate din cauza prețului energiei electrice și al gazelor, a tuturor taxelor și schemelor de sprijin pe care este obligată să le susțină. Asistăm neputincioși la distrugerea competitivității companiilor din România chiar de propriii aleși, într-o realitate în care industria este ignorată atunci când se elaborează nenumărate strategii, programe, politici și scheme de susținere. Reprezentăm industrii care realizează produse cu valoare adăugată mare, angajăm sute de mii de oameni, direct și indirect, și, în ciuda rolului important pe care îl jucăm în economia României, constatăm că măsurile Guvernului duc la pierderea avantajelor competitive pe piețele internaționale”, a declarat Marian Năstase, președintele ABIEC.

Potrivit comunicatului citat, energia este o componentă esențială pentru industria românească și de aceea membrii ABIEC au investit peste un miliard de euro în cele mai performante instalații existente la nivel global. În consecință, companiile din cadrul asociației nu mai au mecanisme suplimentare de a eficientiza consumul de energie în procesele lor de producție. De aceea, noile taxe anunțate de Guvern riscă să scoată din piață companiile industriale.

Citit 4432 ori Ultima modificare Luni, 28 Octombrie 2019 00:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.