Europa liberă vine acasă

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Arhiva emisiunilor de la radio Europa Liberă poate ajunge în România: "Europa Libera, Aici" este sloganul campaniei lansate în România pentru a "aduce acasă" arhiva emisiunilor de la radio Europa Liberă, sub forma unei copii digitale, arhiva fiind la Hoover Institution din Stanford (California) şi conţinând 600.000 de pagini de text şi 3.500 de benzi de magnetofon.

Obţinerea unei copii a arhivei presupune digitalizarea acestei mari cantităţi de material, costurile fiind de circa 350.000 de dolari. Campania are ca scop tocmai strângerea acestor fonduri, din donaţii de la foştii ascultători, de la cei care apreciază ce a însemnat Europa Libera cândva.

Iniţiatorii acţiunii - foşti redactori şi colaboratori ai Departamentului Românesc de la Europa Liberă - vor ca emisiunile lor, devenite azi documente unice ale istoriei recente a românilor, să fie aduse în ţară, pentru a fi accesibile tuturor, permanent şi gratuit, ca material de studiu.

Toţi cei din ţară sau din străinătate care vor să contribuie la reuşita campaniei "Europa Liberă, Aici" pot găsi informaţii pe prima pagină a site-ului Institutului Român de Istorie Recentă (IRIR) - www.irir.ro.

* Goteborg IFF: Lungmetrajele româneşti „Felicia înainte de toate", regizat de Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf şi „Cea mai fericită fată din lume", în regia lui Radu Jude,  participă la Festivalul Internaţional de Film de la Goteborg, Suedia, 29 ianuarie - 8 februarie.

* Expoziţie aniversară Constantin Udroiu, la Roma: Miercuri, 3 februarie, ora 18,30, va avea loc în Sala de Expoziţii a Accademia di România vernisajul expoziţiei artistului Constantin Udroiu cu ocazia împlinirii vârstei de optzeci de ani.

Mare maestru al artei bizantine, Constantin Udroiu este unul dintre cei mai fertili artişti ai diasporei române, care a păstrat în opera sa un loc central icoanei bizantine şi propriei românităţi în condiţiile în care biografia sa a fost greu marcată de regimul comunist.

Constantin Udroiu s-a născut la Bucureşti în 1930, trăieşte şi pictează la Roma. Profund legat de tradiţia culturală a ţării sale, el este un pictor de icoane foarte bine cunoscut în mediile artistice italiene.

Profesor la Universitatea din Bucureşti, a fost arestat şi condamnat de regim la 22 de ani de închisoare,  fiind eliberat după 10 ani (1954-1964). Este membru în senatul Academiei Internaţionale de Artă Modernă din Roma.

Citit 745 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.