După greva Transurb, mulţi viteji se-arată!

 După greva Transurb, mulţi viteji se-arată!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi s-a terminat într-un timp relativ scurt (două zile) şi cu oarecari câştiguri, cel puţin cele financiare, căci nu vorbim de schimbarea conducerii (solicitare care sună mai degrabă a orgolii politice, având în vedere că vorbim de aceeaşi directoare care se află acolo de aproape 5 ani!),  greva angajaţilor Transurb n-a înregistrat vreun succes sindical şi nu s-a oprit ca urmare a  dialogului real dintre administraţie şi societatea locală, aflată în subordine.

Sindicaliştii au dovedit că nu au nicio putere asupra angajaţilor, de vreme ce aceştia au protestat „spontan”, fără să se gândească că în lupta sindicală există nişte paşi legali ce trebuie parcurşi – negociere, declanşarea conflictului de muncă, grevă de avertisment etc - , iar în lipsa acestora, liderii de sindicat pot fi traşi serios la răspundere.

Pe de altă parte, nu poate fi considerat vreun succes nici din partea Primăriei, care susţine în continuare că habar nu avea că la Transurb sunt atâtea probleme, în condiţiile în care există un city-manager, special plătit pentru a constitui o interfaţă între societăţile de interes local şi administraţia oraşului.

În plus, Transurb, ca orice societate de interes local din Galaţi, are un Consiliu de Administraţie din care fac parte persoane numite şi susţinute de fiecare grup politic din Consiliului Local.

Aşadar, aceşti membri CA ar fi putut măcar ei să informeze, pe la partidele care i-au susţinut, despre problemele de la societate! Că banii pentru şedinţe i-au luat. 

În schimb, în locul unor astfel de discuţii, toată lumea tace, sindicaliştii, de teama unor repercursiuni, Primăria, fericită că greva nu s-a prelungit mai mult, iar conducerea societăţii, îngrijorată de perspectiva auditului intern.

Nimeni însă nu se gândeşte că democraţia asta are şi nişte reguli; de pildă, dacă eşti plătit să monitorizezi activitatea unei societăţi de interes local, atunci eşti obligat să informezi despre problemele societăţii.

Sau, dacă eşti ales să reprezinţi interesele salariaţilor, atunci te lupţi, pe căi legale, să le aperi drepturile. A, şi nu uităm ceva: greva de la Transurb, în lipsa oricăror sancţiuni, ar putea constitui un nefericit precedent pentru orice societate de interes local din Galaţi.

Iar dacă mâine o societate va refuza să livreze apă potabilă, alta, căldura şi alta, să mai ridice gunoiul, să nu vă mire! Tocmai s-a demonstrat că astfel de lucruri se pot întâmpla, fără ca cineva să fie tras la răspundere!

Primăria susţine că nu a ştiut că e aşa de rău la Transurb!

Părerile de mai sus nu sunt  împărtăşite de viceprimarul municipiului Galaţi, Nicuşor Ciumacenco, care în conferinţa de presă de ieri, a spus: 

„Este pentru ultima oară când mai tolerăm o astfel de reacţie din partea sindicaliştilor, nu este normal ca la orice nemulţumire să se iasă în stradă. Puteau veni la Primărie să discute problemele”.

Viceprimarul spune că, deşi se bănuia că există probleme în societate, niciodată nu şi-a imaginat că aceste probleme sunt aşa de grave.

„Cred că în perioada imediat următoare ar trebui ca fiecare societate de interes local din oraş să aibă câte un audit intern, pentru a vedea clar care este situaţia acolo”.

Inclusiv teatrele, adică şi Teatrul Muzical, unde săptămâna trecută cinci angajaţi intraseră în greva foamei în semn de protest faţă de deciziile directorului Florin Melinte.

Revenind la Transurb, viceprimarul Nicuşor Ciumacenco a recunoscut, cu jumătate de gură, că situaţia de acolo ar fi trebuit adusă la cunoştinţa primăriei de către city-managerul Florin Popa.

„Dar eu nu răspund în numele lui, aşa că nu mă întrebaţi pe mine. Acum, fără să-i iau apărarea, să ştiţi că este greu ca un om să supravegheze activitatea tuturor societăţilor de interes local”, a mai spus vicele.

Desigur, aşteptăm, zilele următoare, când îşi va face timp, şi opinia city- managerului Florin Popa.  

Cine ar mai fi trebuit să răspundă?

În condiţiile în care city-managerul a fost depăşit de situaţie, ar mai fi fost o posibilitate: ca primarul sau viceprimarul Ciumacenco, ambii membri PSD, să afle problemele de la Transurb de la reprezentantul PSD în CA-ul societăţii, Ionela Dumitru.

„După fiecare şedinţă CA, membrii noştri aduc la cunoştinţă conducerii ce s-a discutat: ori primarului, ori city-managerului”, confirmă Ciumacenco.

Dacă s-a şi întâmplat asta, vicele nu spune, însă, logic, ce primar sau city-manager ar fi ţinut sub preş o astfel de situaţie tensionată, dacă ar fi cunoscut-o?    

„Vreţi să vă spun ceva? Şi eu am fost membru în CA la Transurb în 2006, 2007 şi puţin din 2008, până la alegeri. La acele şedinţe nu se discutau niciodată lucruri cu adevărat importante niciodată, n-am ştiut, sincer, care e situaţia acelei societăţi...”, a explicat, cu o sinceritate dezarmantă, viceprimarul Ciumacenco.

Acesta a recunoscut şi că pe toată perioada cât a fost membru CA nu a ştiut nici măcar care sunt condiţiile de muncă ale angajaţilor Transurb şi că halul în care lucrează şoferii l-a văzut abia luni, când a trebuit să stea de vorbă cu protestatarii, la autobaza de pe Coşbuc!

Dar astfel de situaţii nu se vor mai repeta pe viitor, a promis vicele, spunând că personal se va ocupa de punerea în regulă a problemelor de la Transurb. Începutul va fi chiar mâine, când este programată şedinţa CA, în cadrul căreia se va discuta pe viitoarea organigramă a societăţii. 

Avertisment clar pentru cei care nu se ţin de treabă

„Să ştiţi că din discuţiile pe care le-am avut în ultimele două zile am constatat cu tristeţe că tot ce e bun în acea societate este meritul conducerii, iar ce e rău, e din vina Primăriei şi Consiliului Local”.

„Lucrurile nu stau chiar aşa şi un bun manager ştie să îşi promoveze interesele ca societate în CL, aşa încât lucrurile să meargă bine acolo. Nu e normal să aflu de grevă în ziua respectivă şi să aflu asta de la liderii de sindicat!”, a concluzionat viceprimarul, cerându-şi scuze gălăţenilor pentru inconvenientele din ultimele zile.   

În final, Ciumacenco a lansat şi un avertisment către toţi şefii societăţilor şi instituţiilor aflate în subordinea CL:

„Dacă lucrurile nu merg bine şi nu îşi eficientizează activitatea, oricare din ei sunt în pericol, indiferent de culoarea politică. Noi încercăm să nu stricăm imaginea administraţiei şi alţii, care sunt în subordinea noastră, fac acest lucru cu succes şi chiar nu e în regulă!”.

Citit 1664 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.