* Până ieri, nivelul fluviului a fost în scădere * Acelaşi fenomen s-a înregistrat şi pe râuri *
Ploaia de ieri a condus la topirea accelerată a gheţii formate în ultima perioadă de timp la malul apelor. Aşa se face că ieri, pe Dunăre, începuseră să curgă sloiurile, un spectacol care poate fi văzut numai în iernile grele.
Ce-i drept, sloiurile care curgeau la vale nu erau foarte multe şi puteau fi văzute doar la malul fluviului.
Însă, având în vedere că la Brăila, ieri, bucăţile de gheaţă acopereau un sfert din lăţimea Dunării, spectacolul se va prelungi, probabil, şi zilele următoare, la Galaţi.
Şi totuşi, topirea gheţii nu a influenţat (încă) nivelul Dunării. Ieri, în portul Galaţi nivelul era de 265 de cm, cu 13 cm mai puţin decât miercuri. De altfel, întreaga evoluţie din ultimele patru zile arată că nivelul Dunării a fost într-o continuă scădere.
Luni, 8 februarie, nivelul era de 300 de cm, marţi, deja scăzuse la 288 cm, pentru ca miercuri să atingă 278 de cm.
Cât priveşte nivelurile râurilor, nici ele nu înregistrau, ieri, creşteri. Potrivit buletinului hidrologic al Direcţiei Apelor Prut (care are în subordine Sistemul de Gospodărire a Apelor Galaţi), nivelurile râurilor erau în scădere.
Totuşi, nu este lipsit de importanţă fenomenul de topire accelerată a gheţurilor formate pe râurile şi pârâurile din judeţ. Acesta este şi motivul pentru care comandamentele locale au fost, ieri, avertizate de pericolul producerii de inundaţii, determinate mai ales de topirea accelerată a gheţii şi de colmatarea albiilor râurilor.