A fost nuntă, logodnă sau petrecere? Anchetă în cazul Iveşti

A fost nuntă, logodnă sau petrecere? Anchetă în cazul Iveşti
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Răspunsul va fi dat zilele următoare, după finalizarea anchetei * Directoarea Direcţiei pentru Protecţia Copilului Galaţi: „copiii sunt la familiile lor şi oricum va avea loc o anchetă” *  Condamnând nunţile între minori, reprezentanta romilor, Viorica Gotu, spune că nu se poate numi nuntă căci „nu a existat o mireasă îmbrăcată în alb, ci erau 100 de fete şi femei, toate în alb, toate cu cununiţe pe cap” * Prefectul cere informări de la toate autorităţile responsabile * Miercuri, întâlnire cu reprezentanţii comunităţilor de romi din Iveşti, Lieşti şi Munteni *

Autorităţile locale din Galaţi analizează condiţiile în care duminică, în comuna gălăţeană Iveşti, a avut loc o petrecere de înţelegere între două familii de etnie romă, în vederea căsătoriei ulterioare a copiilor lor, care au, în prezent, 7 ani (băiatul) şi, respectiv, 8 ani (fata).

După scandalul de proporţii internaţionale, din 2003, când fiica regelui Florin Cioabă, de 12 ani, s-a măritat cu un alt copil, scandal în rezolvarea căruia s-a implicat şi  baroneasa Emma Nicholson (care a şi iniţiat, în anul 2000, Grupul la Nivel Înalt pentru Copiii României), căsătoriile între copii, încheiate între familiile de romi au fost mereu condamnate în mod oficial.

Neoficial însă, ele se desfăşoară în continuare, iar în cele mai fericite cazuri, copilele „promise” care se mută la socri şi trăiesc acolo după logodnă, nu devin femei măritate decât după vârsta de 14-16 ani, când se consumă căsătoria.

Fete minore care nasc însă se întâlnesc an de an la Galaţi; numai anul trecut s-au înregistrat două tinere mămici, de etnie romă, de 16 şi, respectiv, 17 ani.     

Nu sunt adepta nunţilor între copii, dar la Iveşti nu a fost nuntă!

Cam aşa se poate rezuma părerea reprezentantei romilor de pe lângă Prefectura Galaţi, Viorica Gotu. Potrivit acesteia, petrecerea de duminică nu poate fi încadrată ca nuntă propriu-zisă, întrucât „nu a existat o mireasă îmbrăcată în alb, ci erau 100 de fete şi femei, toate în alb, toate cu cununiţe pe cap” dar şi pentru că fiecare din cei doi minori se află în continuare în familiile proprii, „asta vă dau în scris că aşa e!”.

„În plus, la un moment dat mi s-a spus că ar fi o petrecere pe care ar fi trebuit să o ţină de Sf. Maria, dar nu ştiu din ce cauze, nu au mai ţinut-o… la fel de adevărat este că am aflat că familiile s-ar fi înţeles între ele să-şi căsătorească copiii, dar când vor creşte mari, iar până atunci se mai pot întâmpla multe, poate copiii nu se mai plac…”, adaugă Viorica Gotu.

„Eu le-am spus în repetate rânduri că este interzis să îşi căsătorească copiii minori. Dacă se va dovedi că aşa este, eu îmi iau mâna de pe ei, nu îi pot apăra. Vor răspunde în faţa legii!”, a adăugat Viorica Gotu.

Miercuri, întâlnire la Iveşti, cu bulibaşa de la Tg Bujor

„De altfel, miercuri, 24 august, la Iveşti, va avea loc o întâlnire la care am solicitat prezenţa reprezentanţilor romilor din Iveşti, Lieşti, Munteni, ai Poliţiei, ai Prefecturii şi la care l-am chemat şi pe Costel Piţigoi, bulibaşa de la Tg. Bujor, ca un bun exemplu, căci a avut până acum trei împeţituri, cum se spune la noi şi nu a acceptat să îşi mărite fata şi uite că acum fata este în clasa a IX-a, la liceu! Deci şi romii care înţeleg că s-au schimbat timpurile îşi schimbă comportamentul”.

„Eu vă spun, am fost la Sibiu, în comunitatea de romi de la domnul deputat Păun, am văzut cât s-au modernizat, nici fuste nu mai poartă ţigăncile de acolo! Dacă ai noştri, din judeţ, nu înţeleg că şi ei trebuie să-şi schimbe comportamentul, vor răspunde în faţa legii ca orice cetăţean!”, a mai spus Viorica Gotu.       

Direcţia Copilului face anchetă, iar prefectul merge la faţa locului

Manon Cristoloveanu, directoarea Direcţiei Generale pentru Protecţia Copilului Galaţi, a declarat că urmează să se efectueze o anchetă socială la faţa locului, deşi, în prezent, fiecare din cei doi minori se află la familia proprie:

„Oricum vom face o anchetă, la care vor participa angajaţi ai Direcţiei, dar şi psihologi, care vor sta de vorbă cu cei doi copii, astfel încât să ne asigurăm că ambii au preocupări normale pentru vârsta lor. Dacă va exista cel mai mic indiciu că nu este aşa, cei doi copii vor fi luaţi de Direcţia Copilului”, a afirmat Manon Cristoloveanu.

Din partea Direcţiei pentru Protecţia Copilului vor participa reprezentanţi şi la şedinţa de miercuri, de la Iveşti, unde romilor li se va mai explica încă o dată sancţiunile ce pot fi aplicate în cazul căsătoriei între doi minori. 

Din punctul de vedere al Poliţiei Judeţene, lucrurile nu s-au schimbat deocamdată, comisarul Ştefan Gohoreanu susţinând acelaşi punct de vedere exprimat şi cu o zi înainte, în comunicatul de presă: a fost „o  sărbătoare tradiţională a romilor prin care două familii sărbătoresc ajungerea la o înţelegere în ceea ce priveşte căsătoria viitoare a copiilor lor (în prezent minori), astfel: familia S. G. ce are fata S. E. zisă L. în vârstă de 8 ani, s-a înţeles cu familia lui S. M., care are un băiat de 7 ani, S.A., ca după împlinirea vârstei de 16–18 ani, cei doi să se căsătorească, înfăptuind astfel o aşa zisă logodnă – conform tradiţiei rromilor”.

„Până în acest moment nu s-a sesizat comiterea vreunei infracţiuni şi nici nu există elemente despre posibilitatea săvârşirii vreunei infracţiuni referitor la acest eveniment”, a încheiat comisarul Gohoreanu.

Contactat telefonic, prefectul judeţului Galaţi, Paul Florea, a declarat că „Prefectura analizează situaţia de la Iveşti, în vederea stabilirii cu exactitate a ceea ce s-a întâmplat acolo”.

În acest sens, atât Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi, cât şi reprezentantei romilor din cadrul Prefecturii Galaţi, Viorica Gotu, li s-au solicitat puncte de vedere, iar reprezentantul Guvernului în teritoriu urma, ieri, să discute, la faţa locului, cu primarul comunei Iveşti şi cu şeful de post de acolo.

Potrivit datelor furnizate de Viorica Gotu, în comuna gălăţeană Iveşti există cea mai mare comunitate de romi din judeţul Galaţi, circa 1.500 de persoane, după care, în ordinea descrescătoare a membrilor acestei etnii urmează comunele Munteni (800 persoane)  şi Lieşti (750).

Citit 1303 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.