Dunărea inundă fără discriminare

Dunărea inundă fără discriminare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Nivelul ridicat al fluviului face impracticabilă o porţiune din Faleza Inferioară * Aceeaşi Dunăre a inundat şi şantierul de la Elice, motiv pentru care lucrările de remediere a avariei s-au blocat * Nicio şansă ca circulaţia rutieră să fie redeschisă pe 15 martie! *

Fără să ţină cont că e vorba despre asfaltul pe care se plimbă gălăţenii sau despre betonul canalului colector, Dunărea şi-a făcut de cap, inundând şi Faleza Inferioară şi faimosul şantier de la Elice.

Există, totuşi, o diferenţă, în ceea ce priveşte efectele acestei inundaţii: pe Faleza Inferioară, probabil că gălăţenii nu se vor mai plimba o perioadă, însă pe Faleza Superioară, cu siguranţă maşinile nu vor trece, pe la Elice, după data de 15 martie – momentul anunţat iniţial de primar ca fiind termenul la care urma să fie remediată avaria şi reluată circulaţia rutieră pe Faleză.

Nivelul fluviului, peste cota de atenţie

Potrivit unui comunicat de presă semnat de purtătoarea de cuvânt a Prefecturii, Petrica Paţilea Crângan, luni, la ora 7, Dunărea avea la Galaţi un debit de 13.310 mc/s şi un nivel de 576 cm, cu 16 cm peste cota de atenţie.

Comunicatul de presă anunţa că, potrivit ultimei prognoze hidrologice, nivelul maxim pe secţiunea Galaţi va fi atins miercuri, 10 martie 2010, când se estimează că Dunărea va avea un debit de 13.686 mc/s şi un nivel de 587 cm.

Având în vedere nivelul crescut al Dunării, digul Bădălan a intrat în faza I de apărare, iar digul Brateşul de Jos, în faza a II-a de apărare, însă, până ieri la prânz, viitura nu pusese în pericol lucrările hidrotehnice sau activitatea operatorilor economici riverani.

Şi râurile Prut şi Siret au înregistrat, ieri, creşteri de nivel, din cauza fenomenului de remuu, provocat de debitul crescut al Dunării.

Totuşi, încă nu erau probleme. La Bac, activitatea se desfăşura normal, iar directorul AFDJ Galaţi, Florin Uzumtoma, a declarat că „nu avem probleme deosebite, deocamdată. Monitorizăm cantităţile mari de aluviuni aduse de apă, precum şi sistemul de semnalizare pe Dunăre”.

Faleza-inundată de apă, terasele-inundate de pet-uri

Nivelul crescut al Dunării a condus şi la inundarea parţială a Falezei inferioare. Locul prin care în urmă cu câteva zile se plimbau, la pas, gălăţenii sau se întreceau tinerii cu rolele sau bicicletele, era, ieri, acoperit de apă. Fâşia rece şi umedă se îngroşa pe asfalt, pe oră ce trecea, iar gălăţenii care au observat fenomenul anticipau că într-o zi sau două, faleza inferioară va fi total inundată.

Dacă locul de promenadă al gălăţenilor a fost inundat de apă, terasele lacustre, de pe Dunăre, au fost, ieri, inundate de PET-uri. Apa crescută a adus pe lângă pasarele atâtea bidoane de plastic, încât ai fi crezut că toate recipientele golite vreodată la terase s-au decis să „picheteze” locul

Canal colector? Nuuu, piscină!

Poate cea mai neplăcută consecinţă a creşterii nivelului Dunării este sistarea pe termen nelimitat (deocamdată) a lucrărilor de remediere a avariei de la Elice.

Apărută pe 14 februarie, avaria la principala conductă de deversare a apelor uzate în Dunăre a determinat autorităţile să închidă traficul pe Faleza Superioară, o şosea care prelua mare parte din traficul rutier din oraş.

O dată cu închiderea şoselei de pe Faleză, pe străzile oraşului traficul rutier a luat-o razna; cozi interminabile de maşini, claxoane, nervi…În tot acest timp, la Elice, au început lucrările de remediere a avariei – s-a săpat un şanţ imens, transformând zona în „punct turistic”, s-au deviat conducta de apă potabilă şi s-a lucrat. Asta, până vinerea trecută, când canalul colector a fost inundat de apele crescute ale Dunării.

Curioşii care vin zilnic pe Faleză pentru a vedea cât au mai avansat lucrările, spun acum, mai în glumă, mai în serios, că în şanţul uriaş se amenajează … o piscină!

Explicaţii şi termene avansate

Reprezentantul firmei Vâlceana, cea care execută lucrările, Gheorghe Mitroi, ne-a confirmat că lucrările au fost sistate din cauza nivelului ridicat al Dunării.

„În momentul de faţă, nivelul apei este cu 50 de cm deasupra capacului canalului colector. Nu se poate lucra. De vineri am sistat lucrările până când se vor retrage apele. Este o situaţie care nu a depins de noi”.

„Oricum, ştim că nivelul apei va mai creşte marţi şi miercuri, deci nu vom relua lucrările prea curând. Pentru a reîncepe să lucrăm, ar trebui ca în canal să scadă nivelul cu un metru şi jumătate. În cazul în care se produce acest lucru, noi în 10 zile finalizăm lucrările”, ne-a declarat Gheorghe Mitroi.

Acesta a explicat că, înainte ca Dunărea să crească, muncitorii se pregăteau să consolideze pereţii canalului colector – lucrare de turnare a betonului care nu se poate face… sub apă.  

O socoteală simplă, în baza prognozei hidrologice care menţine avertizarea de cod galben până la sfârşitul săptămânii, ne arată că în cel mai optimist caz lucrările ar putea fi reluate la jumătatea săptămânii viitoare, ceea ce ar însemna că avaria ar putea fi remediată până la sfârşitul lunii martie.

Acest lucru ar însemna o întârziere de numai 15 zile faţă de termenul iniţial anunţat pentru finalizarea lucrărilor şi reluarea circulaţiei pe Faleză.

„În atâţia ani de când lucrez, şi să ştiţi că m-am confruntat cu foarte multe situaţii, niciodată nu am întâlnit un caz mai delicat decât cel de la Elice”, ne-a confirmat şi directorul de producţie al Apaterm, Niţă Podaru, care a spus că „nu este vorba de rea voinţă, pur şi simplu Dunărea ne-a stricat planurile”.

Citit 2477 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.