23 martie - Ziua Mondială a Meteorologiei

23 martie - Ziua Mondială a Meteorologiei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Vremea” rămâne cea mai urmărită rubrică în întreaga lume, la TV sau la radio * 

Star la tv – „Vremea”

În scurt timp, de la intrarea în vigoare, pe 23 martie 1950, a Convenţiei Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), prognoza vremii s-a îmbunătăţit semnificativ: în timp ce în 1950 puteam doar spera să avem prognoze pe 24-36 de ore, în prezent beneficiem de prognoze utile pe şapte zile, dar şi cu anticipaţii mai mari - de un anotimp sau chiar un an.

În mesajul său, secretarul general al OMM, Michel Jarraud, subliniază că „...numărul crescând al populaţiei, sporirea consumului de energie şi dezvoltarea industrială au contribuit la emiterea de particule şi de gaze, care afectează sănătatea oamenilor.

Gălăţeni, se încălzeşte!

La Galaţi, vremea, dar şi explicaţiile legate de schimbările de climă specifice zonei ne sunt date de Irene Zamfir, şefa Staţiei Meteorologice de la Vânători.

Meteorologul ne asigură că primăvara este cu adevărat instalată la Galaţi:

„A fost suficient timp frig. Duminică au fost 23 °C, luni au fost 20, iar în noaptea de luni spre marţi vor fi ceva condiţii pentru apariţia ploii. Marţi ziua vor fi în jur de 15 °C şi nu va ploua, dar marţi spre miercuri noaptea – da”.

„De altfel, stăm foarte bine şi din punct de vedere al precipitaţiilor, acum avem deja 27 de litri pe metru pătrat, exact cât este normal în această lună”.

„De miercuri se reîncălzeşte, şi trebuie să ţinem cont că, în martie, la Galaţi, temperatura medie maximă normală de doar 9 °C, în timp ce minima este de 0 °C”. Cu alte cuvinte, va fi mai cald decât e firesc pentru această perioadă”.

La mulţi ani, aşadar, Vreme, climă, temperaturi, grade Celsius, barometre, termometre şi, în special, celor care ştiu să le desluşească pe toate acestea – meteorologii!

Citit 712 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.