Plasticieni din toată țara, premiați de Galați!
Foto: Muzeul de Artă Vizuală Galaţi

Plasticieni din toată țara, premiați de Galați!
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Prima bienală națională de artă la Galați a premiat sâmbătă seară mari talente din mai toată țara! Cu o pregătire de multe luni, în organizarea Muzeului de Artă Vizuală, în colaborare cu filiala gălăţeană a Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAPR), bienala a avut sprijinul Consiliului Județean (CJ) - care a alocat 149 mii de lei, inclusiv pentru premierea (nu doar diplome, ci și în bani, valoarea unui premiu variind între 6.000 și 11.000 lei!) celor mai buni pictori, sculptori și graficieni. 

Juriul, de mare prestigiu, a fost format din academicianul Răzvan Theodorescu, teoretician al Artei, remarcabilul critic și istoric de artă Pavel Șușară, cunoscutul sculptor Cristian Paul Bedivan, pictorul și designerul David Sava, președintele filialei UAPR Galați și dr. Dan Basarab Nanu, directorul Muzeului de Artă Vizuală Galați. 

Cele trei secțiuni au avut câte zece nominalizări fiecare, cu o selecție greu de făcut printre atâtea talente concurente! De panotarea expoziţiei s-a ocupat plasticianul gălăţean Gheorghe Miron.

Nouă învingători, din 30 de talente

Iată și premiile finale. Secțiunea Pictură: Premiul I - Marilena Murariu, Filiala București, “Undeval” 120x130 cm, ulei pe pânză; Premiul II - Carmen Poenaru, Fil. Bacău, “Rezonanță” 120x120 cm, acrilic pe pânză; Premiul III - Dalina Bădescu, Fil. București, “Întunecare” 90x90 cm, ulei pe pânză. La secțiunea Sculptură: Premiul I - Mihail Botnari, Fil. București, “Metamorfoză”, 90x160x55 cm, lemn; Premiul II - Ana Rus, aceeași filială, “Reverie”, 79x30x25 cm, bronz/piatră și Premiul III - Marian Petre, aceeași filială, “Homo Virtualis”, 70x40x25 cm, lemn/metal. La secțiunea Grafică, Premiul I a fost cucerit de Zuzu Caratănase, Fil. București, pentru “Imago Mundi”, 70x50 cm, xilogravură, Premiul II - Suzana Fântânariu, Fil. Timișoara, pentru “Manuscris pentru Ovidius”, 60x80 cm, xilogravură , iar Premiul III i-a revenit lui Adrian Corcăcel, Filiala Galați, “Reflexions ephemeres”, 100x80 cm, un superb desen în grafit pe hârtie. 

Un eveniment de mare clasă!

Președintele CJ, Costel Fotea, care a înmânat diplome învingătorilor, a promis că prin Consiliu vor fi achiziționate opere ale plasticienilor gălățeni. Vorbitorul a marcat evenimentul special: “Este o mare bucurie faptul că la Galați are loc un eveniment cultural de o asemenea amploare. Până pe 18 octombrie, gălățenii vor putea admira 260 de creații ale celor mai importanți sculptori, pictori și graficieni din România. Această bienală poartă numele unei personalități a artei românești, gălățeanul Camil Ressu. Consiliul Judeţean a investit şi investeşte în continuare în cultura gălăţeană”.

“O premieră în orașul nostru, o premieră binemeritată pentru Muzeul de Artă Vizuală, primul muzeu de artă contemporană din România. În Galați se construiește cel mai modern și mai impresionant muzeu de artă din România, astfel că cea de-a doua ediție a acestei bienale va avea loc în noul sediu, grație susținerii Consiliului Județean”, a declarat managerul Dan Nanu. Printre cei care ni s-au adresat cu căldură a fost și academicianul  Răzvan Theodorescu.

Foto: 

Academicianul Răzvan Theodorescu, distins cu "Vrednicia andreiană" de către ÎPS Casian

Vineri, 21 august 2020, Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, i-a oferit academicianului Răzvan Theodorescu distincţia eparhială „Vrednicia andreiană“, aflăm de la părintele Rareş Bucur.

Răzvan Theodorescu s-a aflat în aceste zile la Galaţi pentru a juriza lucările primei ediţii a Bienalei Naționale de Artă ,,Camil Ressu”, organizată de Muzeul de Artă Vizuală. 

Chiriarhul Dunării de Jos i-a acordat distincţia eparhială domnului Răzvan Theodorescu în Salonul principal al Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine la Dunărea de Jos. Cu acest prilej, Părintele Arhiepiscop Casian a oferit distinsului invitat şi câteva volume apărute în ultima perioadă la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos şi i-a prezentat acestuia Capela cu hramul ”Întâmpinarea Domnului şi Sfinţii Martiri Brâncoveni”, precum şi colecţia de exponate din domeniile istoriei, culturii, învăţământului şi spiritualităţii creştin-ortodoxe din arealul Dunării de Jos, aflate în cadrul Muzeului eparhial. 

Evenimentul s-a încheiat cu vizitarea expoziţiei internaţionale „Spații fluenteHărți ale spațiului dunărean, 1650-1800“, care este disponibilăpentru public în Sala „Sergiu Dumitrescu” din cadrul Muzeului eparhial, în perioada 30 iulie – 15 septembrie 2020.

Citit 3863 ori Ultima modificare Luni, 24 August 2020 22:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.