Imnurile Franţei şi României au răsunat din nou, luni, în Careul militar francez de la Cimitirul "Eternitatea", însă nu ca în ceilalţi ani, cu fanfară, ci înregistrate, respectând astfel cu mare stricteţe regulile dictate de pandemie. Nici "Ave Maria" pentru odihna sufletelor eroilor din toate armatele şi timpurile nu a fost cântată live. O ceremonie discretă, cu doar câteva zeci de participanţi, reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi judeţene şi ai Garnizoanei, fără paradă militară şi fără prezenţa şcolarilor, ca de obicei. Rămâne pe altă dată, după pandemie, cu aceeaşi prietenie…
Însă atmosfera, scăldată şi de un soare darnic cu noi, a fost caldă, foarte prietenoasă. Cum Ziua Armistiţiului, amintind de acel 11 noiembrie 1918, când Europa şi-a luat răgaz, după patru ani de război nimicitor, cu moarte, foamete şi boli, nu poate fi marcată de partea franceză, concomitent, în toate locurile de veşnic repaus al eroilor francezi din ţara noastră, echipa de conducere a acesteia este nevoită să se împartă pe zile.
Astfel, luni a ajuns la Galaţi noul ataşat al Apărării Republicii Franceze pe lângă Ambasada de la Bucureşti, Daniel Parpallion. Într-un discurs cu mult suflet, rostit în limba franceză, înaltul oaspete ne-a vorbit despre militarii francezi care "au căzut pe câmpul de onoare", alături de fraţii lor români, în bătălii precum cele de la Mărăşeşti şi Mărăşti, despre Galaţiul bombardat în Marele Război, despre bolile şi suferinţele războiului, despre medici, asistente medicale, oameni ai bisericii, militari, instructori, care au venit la noi din Franţa, spre a ne fi alături şi au ajutat spitalele gălăţene, despre zecile de mii de morţi presăraţi pe câmpiile Europei.
Au depus coroane de flori la monumentul soldaţilor francezi căzuţi "pentru dreptate şi libertate" lt.-col. Octavian Remus Popa, comandantul Garnizoanei Militare Galaţi, prefectul Eugen Hristache, Doina Cucu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Toma Dumitrescu, consilier al primarului municipiului nostru.
Ataşatul militar francez le-a mulţumit în final autorităţilor şi în mod special Fundaţiei IKON, condusă de Mărioara Popa, "care menţine vie şi cu loialitate legături între ţările noastre". Oaspetele s-a întreţinut apoi multă vreme cu gălăţenii prezenţi, în special pe teme legate de istoria Marelui Război.