Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor

Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În timpul vieţii pământeşti, în mai multe rânduri, Mântuitorul le spune ucenicilor Săi că îi va părăsi, dar că nu-i va lăsat singuri şi ai nimănui.

Fiul lui Dumnezeu prevesteşte ucenicilor plecarea Sa la Tatăl Ceresc după Cina cea de Taină, în Grădina Ghetsimani, pe Muntele Măslinilor din Ierusalim. 

Nu înainte de a-i sfătui: „Să vă iubiţi unii pe alţii, precum v-am iubit şi Eu” (Ioan 15, 12).

Mântuitorul lasă Legea fundamentală ucenicilor Săi şi îi pregăteşte pe ucenici să nu fie surprinşi de necazurile  şi încercările viitoare.

Îi asigură însă că nu-i va lăsa singuri, ci că  le va trimite „Duhul Mângâietor”. 

«Vă este de folos ca să Mă duc Eu. Căci dacă nu Mă voi duce, Mângâietorul nu va veni la voi», ne relatează Sfântul Evanghelist Ioan (16,7). 

Fiul lui Dumnezeu a fost cu trupul în lumea aceasta, la timpul potrivit, a împlinit lucrarea între oameni şi tot la timpul potrivit S-a suit la Tatăl Ceresc, «pentru că se împlinise iconomia lui Dumnezeu», ne învaţă Sfântul Chiril al Alexandriei.

Dar şi pentru că «de toate este vreme şi tot lucrul sub soare are vremea lui».

Astăzi, se împlinesc patruzeci de zile de la Învierea Domnului nostru Iisus Hristos, zi când preaslăvim Înălţarea Domnului nostru Iisus Hristos la Cer.

Paştele este o trecere de la o stare la alta şi Înălţarea este tot o trecere de la cele pământeşti la cele cereşti, de la cele de jos la cele de Sus.

Sfinţii părinţi spun că era nevoie ca Mântuitorul Să urce cu trupul la cer pentru a ne trimite Duhul Mângâietor, Cel care a făcut posibilă - prin Apostoli, Episcopi şi preoţi - Sfânta Taină a Botezului şi Taina Mirungerii.

Înălţarea la cer a Mântuitorului ne aduce înainte o altfel de existenţă, una spirituală care se experiază prin credinţa în Întruparea, pătimirea, Răstignirea, Învierea, Înălţarea la cer a Fiului lui Dumnezeu-Cuvântul.

Fiul lui Dumnezeu a urcat la cer, pentru că acolo era din veci, Acolo era dintotdeauna.

Este o înălţare care trece prin Cruce şi care ascunde în ea smerenia Fiului lui Dumnezeu - Cuvântul.

În 1999, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca Ziua Înălţării să fie şi  Ziua Eroilor Neamului Românesc.

Astăzi, după slujba de dimineaţă din bisericile şi mănăstirile noastre, clerul şi credincioşii vor cinsti memoria eroilor noştri jertfiţi în toate timpurile şi în toate locurile pe câmpul de luptă, la datorie, pentru neamul românesc şi creştinesc, pentru  ţară.  

Hristos s-a Înălţat! Cinste şi pace  eroilor noştri!

Hram la  Biserica „Înălţarea Domnului”

Astăzi, de Înălţarea cu trupul la Cer a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, avem hramul  Bisericii „Înălţarea Domnului” din Ţiglina II.

În jurul orei 13, după Sfânta Liturghie, aici se vor aduna preoţi din tot oraşul, reprezentanţi ai autorităţilor locale, seminarişti şi creştini şi vor porni în tradiţionala procesiune.

Întregul alai se va îndrepta înspre Cimitirul „Eternitatea”, unde va fi săvârşită rugăciunea pentru toţi cei care s-au jertfit pentru neatârnare, pentru libertate şi demnitate umană.

Citit 971 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.