Scandalul „Lunca Prutului” continuă

Scandalul „Lunca Prutului” continuă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Nemulţumirile legate de administrarea Parcului Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior devin din ce în ce mai multe * De această dată vorbim despre reacţia primăriilor din zona protejată * Reprezentanţii Consiliului Local Oancea, una dintre cele mai mari comune cuprinse în acest parc, resping categoric în acest moment orice formă de colaborare cu asociaţia care administrează parcul natural * AJPS solicită primăriilor tone de documente pentru a putea întocmi un plan de management al zonei şi ameninţă consiliile locale că, dacă nu vor primi acele hârtii, nu le vor elibera avize în viitor *

Ia hârtia, dă-mi hârtia!

În urmă cu doar câteva zile, cei de la conducerea Asociaţiei Judeţeană a pescarilor Sportivi (AJPS) Galaţi, ajunşi administratori ai Parcului Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior, au transmis către primăriile comunelor aflate în zona protejată o adresă prin care se solicită mai multe documente.

Preşedintele AJPS, psihologul Ion Ştefan, personaj controversat al vieţii politice şi publice gălăţene,  doreşte să afle care este situaţia juridică a tuturor terenurilor intravilane şi extravilane, a bălţilor şi amenajărilor piscicole şi a pădurilor aflate în parcul natural.

La acest capitol, în misiva semnată de psihologul Ştefan se cer documente de proprietate, contracte de închiriere, concesiune, comodat sau arendă!!!

Cea de-a doua solicitare din epistolă face referire la identificarea (tot cu documente) a tuturor stânilor de oi.

Urmează pe lista solicitărilor un tabel nominal cu persoanele fizice care sunt autorizate să desfăşoare activităţi comerciale şi noncomerciale în zonă, tabel căruia să îi fie ataşat fiecare autorizaţie în parte.

Şirul de cereri continuă cu o listă cu societăţile comerciale sau asociaţiile agricole care desfăşoară activităţi în parc, dar şi datele de identificare ale acestora.

Deşi în solicitarea scrisă Ion Ştefan conchide respectuos redactând lângă semnătura sa formula „Cu stimă”, felul în care pune problema ar jigni până şi un pelican hămesit care pluteşte în derivă pe vreo mlaştină din aria protejată.

Spunem asta pentru că dincolo de faptul că toate hârtiile cerute mai sus trebuie copiate şi autentificate cu ştampila primăriei, în frază apare şi o condiţionare, un soi de ameninţare voalată care lasă să se înţeleagă că „ereticii” vor aştepta mult şi bine vreun aviz de la administraţia parcului atunci când va fi nevoie.

Mai exact, se arată în solicitarea AJPS, „documentele ne sunt necesare în vederea finalizării planului de management şi monitorizarea tuturor activităţilor din parc. Fără aceste documente ne vedem puşi în situaţia de a nu putea elibera nici un aviz solicitat”!

„Să facă dânşii cercetări!”

Faptul că o asociaţie de pescari cere documente de proprietate şi condiţionează eliberarea de avize în zona protejată cerând primarilor să fie cuminţi şi să se conformeze degrabă nu a făcut decât să agite spiritele.

Primarul comunei Oancea, una dintre cele mai importante comune din zonă, a declarat deschis că nu îşi doreşte o colaborare cu AJPS.

„Am primit o adresă de la o asociaţie de pescari, Asociaţia Judeţeană a Pescarilor Sportivi, prin care ni se solicită să punem la dispoziţia lor mai multe documente care fac referire la proprietăţile cuprinse în acest parc natural. Eu nu pot oferi documentele sau alte informaţii unei asociaţii de pescari”.

„Nu doresc să colaborez cu această asociaţie. Poate că aş fi răspuns pozitiv dacă mi se solicita colaborarea de către administraţia parcului. Cererea este însă semnată de către preşedintele AJPS şi poartă ştampila acestei asociaţii”. 

„Nu doresc implicarea şi colaborarea cu aceia care au câştigat administrarea parcului. Să facă dânşii cercetări”, ne-a spus primarul comunei Oancea, Victor Chiriloaie.

Acesta a mai explicat că nu ştie cum a ajuns Parcul Natural să fie administrat de către AJPS.

„Nu ne-a întrebat nimeni atunci când s-a făcut această licitaţie prin care administrarea a fost dată asociaţiei, nu a fost făcută nici o dezbatere... ceea ce mă poate determina să mă gândesc că totul s-a făcut mascat şi preferenţial. Opinia mea este aceea că putem vorbi aici şi despre puţină incompatibilitate”, a adăugat primarul comunei Oancea.

„În zonă există proprietăţi ale locuitorilor din comună. Să presupunem că aceştia vor fi scutiţi de taxe de acces în zonă”.

„Ce se va întâmpla însă dacă unii dintre aceşti proprietari vin cu musafiri pe propria moşie, sau dacă aduc la lucru pe terenurile respective oameni care nu locuiesc în zona protejată? Le poate interzice cineva proprietarilor acest lucru?”, s-a întrebat Chiriloaie.

Istoria continuă

Cele întâmplate odată cu transmiterea scrisorii către primăriile comunelor Tuluceşti, Frumuşiţa, Măstăcani, Vlădeşti, Oancea, Suceveni, Cavadineşti şi Folteşti continuă să scoată balaurii din Cutia Pandorei deschisă în momentul în care administrarea zonei declarată parc natural prin hotărâre de guvern a fost atribuită unei asociaţii de pescari care este condusă, poate întâmplător, de către un membru al PD-L Galaţi.

Deciziile luate de către conducerea acestei asociaţii au creat însă mari controverse.

Aşa cum am promis în ediţiile trecute, „Viaţa liberă” va continua tratarea subiectului, pentru că acolo nu este vorba despre interesele unei asociaţii sau a alteia, ci despre interesele oamenilor care trăiesc sau care au interese legitime în zonă.

Citit 2414 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.