Ziua Aviației, sărbătorită şi la Galaţi
Foto: Victor Cilincă

Ziua Aviației, sărbătorită şi la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Marţi, 20 iulie, de Sfântul Ilie Tesviteanu, protector al cavalerilor aerului, în Cimitirul ”Eternitatea”, Monumentul Eroilor din Al Doilea Război Mondial a fost străjuit de militari cu AKM-uri la piept, într-o ceremonie mai degrabă intimă, care a marcat Ziua Aviaței Române. Autoritățile civile și militare nu au ajuns, doar Primăria fiind reprezentată, prin viceprimarul Lucian-Valeriu Andrei. Sfidând canicula și pandemia (mulți dintre participanți fiind totuși bogați, însă... în ani de viață), organizatorul, ARPIA –  Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii, cu aportul Garnizoanei Galaţi, a omagiat pe eroii ale căror cruci au fost cândva spulberate pentru că militarii fuseseră trimiși pe Frontul de Est. S-au acordat diplome jubiliare unor instituții și colaboratori, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de zbor cu reacție  militar (musai trebuie pomenit aici și inventatorul motorului cu reacție, Henri Coandă, fiu de general!) și cu ocazia Zilei Aviației Române, distincții și insigne. Diplome au primit și colega noastră de ziar, Anca Melinte, și ziaristul Cristian Deceanu, de la Digi 24 Galați. A fost săvârșită o slujbă de pomenire.

Ceremonia a fost moderată chiar de președintele Filialei ARPIA Galați, căpitan comandor în retragere Feodor Ichim, și de soția sa, doamna Irina Ichim, secretara și purtătoarea de cuvânt a asociației, cea care a avut mândria să zboare la manșa unor aparate de zbor. În organizarea evenimentului s-a implicat consilierul cultural Elena Pruteanu, poetă, șefa Departamentului Cultural la ARPIA Galați.

Anul trecut i s-a sesizat primarului, prezent la ceremonie, situația periculoasă a ultimului hangar supraviețuitor al vechiului Aeroport civil și militar, dintr-o serie de hangare ce nu au putut fi distruse în război, sub bombardamente, ci de nepăsarea istorică și incultura edilitară din vremurile noastre! Rămâne și trenarea construcției unui alt Aeroport, care să ne lege în sfârșit de Occident. Dar și așteptata statuie a eroinei aerului, persecutata Smaranda Brăescu! Comandorul Ichim a aruncat acum Primăriei mănușa: asociația ar dori ca, la anul, să se permită survolarea cimitirului militar, măcar cu un moto-deltaplan, decolat de la Vădeni, care să presare flori pe-ale lor morminte...

A depus o coroană de flori ARPIA Galați. Copii de la Școala Gimnazială ”Mihail Sadoveanu” nr. 16 și de la Școala Gimnazială nr. 21 au depus buchețele de flori la monument, dar și machete de avioane. 

Citit 836 ori Ultima modificare Joi, 22 Iulie 2021 16:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.