Cea mai controversată fundaţie a Primăriei dispare. Parteneriat pentru salvarea Filialei "Paul Păltănea"

Cea mai controversată fundaţie a Primăriei dispare. Parteneriat pentru salvarea Filialei "Paul Păltănea"
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Cea mai controversată fundaţie a Primăriei municipiului Galaţi, „Andreiana Juventus” - la care Camera de Conturi a descoperit un potop de nereguli, între care bani publici cheltuiţi fără documente justificative şi respectarea procedurilor în vigoare - îşi va înceta activitatea de la 1 august 2021. Fundaţia va preda spaţiul în care îşi desfăşoară activitatea Filialei nr. 2 „Paul Păltănea” a Bibliotecii „V. A. Urechia”, dar instituţia de cultură nu va avea de suferit. Consiliul Judeţean, Consiliul Local şi Biblioteca îşi dau mâna pentru a-i asigura continuitatea activităţii.

Un parteneriat între Consiliul Județean, Consiliul Local Galați și Biblioteca Judeţeană “V. A. Urechia Galaţi” va fi supus aprobării aleşilor locali la şedinţa ordinară de joi, 29 iulie 2021. Scopul acestui parteneriat îl reprezintă asigurarea continuității activității Filialei nr. 2 „Paul Păltănea” a Bibliotecii, situată pe strada 1 Decembrie 1918 nr. 25.
Ce s-a întâmplat? Conform documentelor, acest spaţiu a fost transmis în folosinţă gratuită, în iunie 2019, Fundaţiei „Andreiana Juventus”, devenind sediul Filialei „Paul Păltănea”, aparţinând Bibliotecii. Fundaţia nu se mai poate ocupa de această filială, pentru că îşi va înceta activitatea. Şi asta deoarece Primăria i-a comunicat că se află în imposibilitatea de a-i mai oferi contribuţia financiară, începând cu anul 2021. În aceste condiţii, prin hotărârea Consiliului Director, au fost desfiinţate toate posturile din organigrama şi statul de funcţii al Fundaţiei.

Scandal şi suspiciuni

Numele Fundaţiei "Andreiana Juventus" este legat de o serie întreagă de controverse, despre care aţi putut afla din ziarul „Viaţa liberă”. Auditorii Camerei de Conturi Galaţi, structură a Curţii de Conturi a României, au descoperit un potop de nereguli, în urma controlului efectuat în 2020. Finanţări cerute şi primite de la bugetul local fără note de fundamentare, bani publici cheltuiţi fără documente justificative şi respectarea procedurilor în vigoare, achiziţii realizate cu ignorarea prevederilor legale, dar şi prejudicii a căror întindere trebuia stabilită pentru a putea fi recuperate!

Mult mai răsunător a fost însă, scandalul „Balul municipiului, comasat cu Gala Centenarului”. Cele două evenimente au avut loc în acelaşi timp şi în acelaşi loc, pe 2 decembrie 2018, iar autorităţile au refuzat să arate cum a fost posibil caGala Centenarului - eveniment finanţat (şi) de Ministerul Culturii - să se transforme într-un „bal”, ca nunta cu botez, prilej de mâncare, băutură, distracţie şi voie bună.

Acord pentru Filiala "Paul Păltănea"

Trecând peste controversele activităţii "Andreiana Juventus" care, în opinia noastră, ar trebui elucidate, important este că dispariţia Fundaţiei nu va afecta activitatea Filialei nr. 2 "Paul Păltănea" a Bibliotecii „V. A. Urechia”. Fireşte, dacă aleşii locali vor fi de acord.

Prin parteneriatul suspus aprobării consilierilor locali, Consiliul Judeţean se obligă să pună la dispoziţia Bibliotecii resursele financiare şi materialele necesare în vederea asigurării cheltuielilor pentru întreţinerea, funcţionarea şi exploatarea în condiţii normale a imobilului, potrivit destinaţiei stabilite. Consiliul Local va pune gratuit spaţiul la dispoziţie până în august 2029. Biblioteca va suporta integral cheltuielile aferente utilităţilor imobilului, precum şi toate cheltuielile aferente utilizării potrivit destinaţiei prevăzute în acest acord, folosind spaţiul doar pentru desfăşurarea activităţilor specifice unei biblioteci.

Citit 3666 ori Ultima modificare Luni, 26 Iulie 2021 13:13

5 comentarii

 • Duminică, 25 Iulie 2021 16:20
  95.76.3.***
  Tu, marele arheolog-expert în materie de dinozauri... bla-bla-bla!! XDD Cum era aia - „câinii latră, ursul trece”! :D Un singur lucru mai am să-ți spun: rog să mi te mai adresezi când IQ-ul tău va avea un număr format măcar din două cifre! Până atunci, du-te în sectorul 1 din mucurești și conversează cu rudele tale care s-au înmulțit și aproape au depășit mărimea unei pisici mature! :D
  2
  2
  Raportează
 • postat de Un alt dinozaur, cu alte vederi…
  Duminică, 25 Iulie 2021 12:38
  5.13.216.***
  Din cauza unora ca tineUBSD, lacheu al ciumei rosii, galatiul a ajuns unde este…pana nu dispar dinozaurii ca tine, si nu sunt putini, din pacate, galatiul…tot in picaj….
  7
  7
  Raportează
 • postat de Un fost alegator
  Sâmbătă, 24 Iulie 2021 18:49
  5.13.143.***
  Nu m ar mira sa fie reales, de pacalitii ce populeaza aceasta urbe…orasu e un santier, asa zise ,,fundatii,, populate cu emanatii psd, fura de rup, iar preocuparile primariei, intrun oras sufocat de masini, unde nu sunt nici pentru jumatate din ele parcari, ci cazemate, primarul vrea sa cumparam locuri de parcare, far nici un studiu care sa releve, cate garaje abuziv construite sunt, care ocupa jumatate din locurile destinate parcarii, sau cate automobile sunt in galati, cu pretentia de a fi parcate….UNDE…..
  4
  9
  Raportează
 • Sâmbătă, 24 Iulie 2021 17:00
  78.96.82.***
  Tu, cel intitulat cu „Adio! si n-am cuvinte!”... dacă tot ești plătit ca lumea de șefii tăi din pnl și usr-+, poate nu ar strica să mergi la medicul specialist pentru o evaluare psihiatrică amănunțită... :D

  #forțaPSD #PUCHEANU2024
  7
  3
  Raportează
 • postat de Adio! si n-am cuvinte!
  Sâmbătă, 24 Iulie 2021 11:53
  78.96.81.***
  Si toate aceste furtisaguri, ca asta se intelege, au fost sub obladuirea "marelui" primar care, nu mai departe, ieri, isi manifesta dorinta sa fie primar pe viata, ca, de, daca fraierii il mai voteaza si pentru mandatul urmator, continuarea, floare la ureche, cu o gaselinta tipic Putinista, tar-primar pe viata!

  Dar, sa fim optimisti, aceasta dorinta se circumscrie exact in perioada cand anii se scurg in defavoarea votantilor puchinisti, iar cimitirul Eternitatea va fi in sfarsit promovat cu adevarat loc turistic!

  Sa vada fartatile pe cruci si osuare vinovatii de distrugerea acestui oras!
  6
  18
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.