Președintele interimar al Filialei, Florina Zaharia, la startul proiectelor

Președintele interimar al Filialei, Florina Zaharia, la startul proiectelor
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Joi, la prânz, a sosit la Galați, venit dintr-o delegație de la Iași, prim-vicepreședintele Uniunii Scriitorilor din România (USR), scriitorul Varujan Vosganian, purtător al unui îndemn la coeziune și implicare. Ca de obicei, întreținând atmosfera cu glume și vorbe de duh și prietenie. A fost acum și prima întâlnire a mai multor membri ai Filialei Sud-Est a USR cu președintele interimar al Filialei, poeta Florina Zaharia, numită de către conducerea de la București a Uniunii, după dispariția președintelui fondator al acestei filiale a scriitorilor din Galați și Brăila, Corneliu Antoniu.

Au fost prezenți aproape jumătate dintre membri, seniori și tineri, veniți chiar și de la Brăila, în ciuda vacanțelor și a caniculei. Este prima vizită a unui membru al conducerii Uniunii la Galați, de când aceasta a numit președintele interimar. Au fost iniţial mai multe opțiuni, inclusiv poetul brăilean Grigore Mărășanu, mutat însă cu domiciliul la București, a dezvăluit din culise prim-vicepreședintele. Manager de proiecte culturale, poeta Florina Zaharia este membră a Uniunii încă înainte de fondarea Filialei Galați – Brăila, a colaborat cu USR central și local, a lansat mulți scriitori gălățeni sau i-a invitat în festivaluri, inclusiv internaţionale – motive pentru care noua președintă a fost susținută de scriitorii de față. A fost omagiat, în deschidere, președintele defunct al Filialei și fondatorul acesteia, poetul Corneliu Antoniu, despre care prim-vicepreședintele Vosganian a mărturisit că i-a fost prieten bun din tinerețe.

Tânărul scriitor Andrei Velea l-a întrebat care sunt, în viziunea conducerii pe țară a USR, primele obiective pentru filiala noastră, acum, prioritatea fiind  ”ca Filiala să își reînceapă activitatea”. De asemenea, reevaluarea membrilor (unii fiind mutați la alte filiale din țară) și atragerea de noi membri. Dna Brândușa Antoniu, văduva președintelui dispărut, a anunțat că a pregătit, pentru predare, arhiva Filialei.

Propus de altfel de Uniune la Premiul Nobel pentru Literatură, tradus în 20 de limbi, prozatorul Vosganian a vorbit și despre necesitatea exportului de cultură, prin traducerea scriitorilor români. Dar și despre atragerea de membri tineri, într-o vreme când, parcă urmând modelul… ”decrețeilor” făcuți cu japca, mulți vârstnici doresc intrarea în Uniune ca să li se mărească pensia.

Velea i-a susținut pe tinerii scriitori care nu pot fi admiși în Uniune, datorită prevederii din Statut că sunt necesare la dosar cronici în reviste importante ale Uniunii, în care tinerii …nu prea au șanse să ajungă, spune și prim-vicepreședintele.

Statutul nu prevede nicio procedură specială pentru interimat, fiind practicat precedentul, valabil inclusiv pentru miniștri, de a fi numit, de către conducerea Uniunii, un președinte interimar până la alegeri - în cazul de față, programate pentru 2023, a răspuns prim-vicepreședintele unei întrebări a poetei Ruxandra Anton. USR având foarte multe proiecte în  derulare, lucrând cu fonduri importante, activitatea nu poate fi întreruptă nici în cazuri de forță majoră, precum decesul unui șef de filială, a mai spus Vosganian. Care a adăugat și că susține ideea unui concurs de debut pentru tineri, care să se soldeze nu numai cu publicarea manuscriselor câștigătoare, ci și cu admiterea automată în Uniune a câștigătorilor.

Joi au fost prezenți și câțiva prieteni ai filialei, implicați în festivalurile desfășurate deja de către aceasta, precum actorul Vlad Vasiliu, cu câteva cărți publicate. Scriitorii Katia Nanu, Dan Plăeșu, Ion Manea și traducătoarea Carmen Andrei i-au urat bun venit noii președinte și au vorbit despre sprijinul care trebuie acordat acesteia, după lunga perioadă în care suferințele președintelui  decedat –  dar și opreliștile impuse de pandemie, a ținut să precizeze secretarul Filialei, scriitorul Ion Avram – au ”înghețat” practic activitățile. În timp ce, observa cineva, activități culturale de amploare continuau să aibă loc în organizarea Florinei Zaharia, la Centrul Cultural "Dunărea de Jos". ”Cea mai bună variantă este alegerea Florinei” – a punctat scriitoarea Katia Nanu. Florina a fost chiar manager al Centrului Cultural, a scos în evidență scriitorul Dan Plăeșu. Este o poetă apreciată în țară, dar și un om cu experiența proiectelor de anvergură și cu experiență managerială, a adăugat poetul Sterian Vicol, membru de decenii a filialei Iași a USR, venit acum cu salutul filialei ieșene. Poeta Ruxandra Anton a cerut precizări privind aplicarea statutului pentru prezentul interimat, iar Katia Nanu a vrut să afle oficial situația juridică a Uniunii, atacată, însă învingătoare, în nenumărate procese.

Florina Zaharia s-a adresat celorlalți scriitori: ”Preluarea Filialei Sud-Est este o onoare și o responsabilitate și va deveni o preocupare foarte serioasă, la care dumneavoastră veți fi partea cea mai importantă. Îmi doresc să fim civilizați și creativi și să respectăm noțiunea de cultură. Deocamdată nu am preluat niciun document, dar vreau cât mai curând să realizăm împreună o bază de date a membrilor filialei pentru a putea fi contactați și cunoscuți. Vă aștept cu idei și propuneri de proiecte pentru a începe activitatea filialei la Galați.”

Citit 2280 ori Ultima modificare Sâmbătă, 07 August 2021 00:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.