Stomacul bate criza

Stomacul bate criza
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ieri, la deschiderea târgului, în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor Galaţi, vizitatorii au stat la coadă ca să cumpere brânză de burduf şi cârnaţi tradiţionali de casă * Reţeta anticriză costă 12 lei *

Flămândul nu-l mai crede pe cel cu burta goală, iar cine vizitează Târgul Meşterilor Populari, deschis ieri, nu mai crede în criză nici cât negru sub unghie.

Meşterii sau comercianţii de produse alimentare – o noutate pentru târgul de pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor Galaţi – sunt convinşi că problemele financiare trec uşor şi nu le trebuie mult ca să-şi convingă muşterii să scoată ceva din buzunar.

Cei mai mulţi dintre oamenii de la standuri au propria reţetă anti-criză, iar unii dintre ei au fost gata să o împărtăşească şi altora.

Dacă sfaturile nu ţin de cald, atunci o duşcă de ţuică şi o bucată zdravănă de şunculiţă ar putea ajuta. Asta dacă… te ţine puşculiţa.

Mâncăruri grele la stomac şi la portofel

În ciuda crizei, ediţia din acest an se laudă că e mai bogată, mai diversificată şi mai… ecologistă, după cum susţin comercianţii diferitelor bunătăţi de pus pe masă.

De pe standuri nu lipsesc obiecte mai mult sau mai puţin tradiţionale, ouă încondeiate, cergi, ceramică (pentru prima dată la un târg din Galaţi puteţi vedea „ceramica celor patru anotimpuri”, adusă din Bucovina).

Totuşi, ieri, lumea s-a înghesuit să cumpere câte ceva de mâncare, „măcar de gust”.

La standul cel mai aglomerat se vindeau cârnaţi ţărăneşti, cârnaţi tradiţionali de casă, costiţă afumată şi alte din acelaşi tip, preţul unui kilogram variind între 30 şi 40 de lei.

„Toate sunt făcute de casă, inclusiv pâinea, coaptă pe vatră, dospită de două ori”, îmbie comerciantul din Baia Mare”.

„Brânzeturile îţi lasă gura apă şi buzunarul pe jumătate gol. Telemeaua de oaie cu chimen este cea mai ieftină (22 de lei), dar vine din urmă caşcavalul afumat şi brânza de burduf la coajă de brad, cu 35 de lei”.

„Mai departe, oferta se îndulceşte (nu şi la preţ!) cu sirop de brad sau de busuioc, dulceaţă de afine, poale-n brâu sau cozonac la vatră.

„Ochii văd, inima cere”

„Ochii văd, inima cere. Am cumpărat foarte puţin, cât mi-am permis”, ne-a împărtăşit Mirela, şoferiţă de maxi-taxi, după ce a gustat din cârnaţii cu usturoi din Maramureş.

În schimb, Ana Botezatu (53 de ani) ne-a spus că nimic nu a convins-o să-i lase banii omului de la tejgheaua improvizată:

„Nu le-am gustat, dar preţurile sunt foarte mari. Ei nu ştiu de criză…?”.

Nicolae Manole (53 de ani) aştepta invitaţi la ziua de naştere, aşa că a plecat din târg cu sacoşele pline şi cu 150 de lei în minus în portofel.

„Am luat din toate, doar câte puţin, să-i uimesc pe vecini şi pe prieteni.”

Leacuri la îndemâna oricui

Cui îi flutură vântul prin buzunare n-are decât să spună mersi dacă mai găseşte cozonac de criză, de dimensiuni mai mici, la 7 lei bucata.

Sfatul comerciantei produselor de sezon, venite din Teleorman, sună aşa:

„Îîn perioada asta grea, oamenii n-ar trebui să mănânce la fel de mult, dar mai prost, ci mai puţin şi la fel de bun”.

Tot la ofertă, în alt loc, sunt cei 50 de covrigi, „care, în schimbul a 6 lei, ţin şi trei luni de acum încolo”.

Turta dulce mult aduce: îndulceşte criza. La categoria vinuri, greutăţile trec după ce destupi un Merlot din cultură ecologică, la numai 10 lei sticla, ne-au asigurat reprezentanţii viticultorilor de la Târgu Bujor.

Iar dacă cineva mai face vreun ciubuc în vremurile astea, e unul singur: vânzătorul acadelei „Ciubuc”.

Numai la standul cu instrumente de suflat parcă cimpoiul din tigvă de dovleac suna a pagubă.

„Dacă nu putem privi cu siguranţă în perspectivă, atunci măcar să ne întoarcem cu tot sufletul spre tradiţii”, ne-a replicat, optimist, Constantin Mihaiu, din Argeş.

Reţeta anti-criză costă 12 lei

Cât despre reţeta de învins criza, cei mai mulţi dintre oamenii care au trăit în gospodăria lor de la sat ne-au oferit o lecţie de viaţă:

„Ce-o să facem acum? Muncim în continuare, n-o să aşteptăm să ne dea cineva din cer”.

„Criza vine şi pleacă, noi trebuie să schimbăm vremurile, nu criza să ne schimbe pe noi”.

„Au fost şi perioade mai grele, aşa că trebuie să trecem şi peste astea”, ne-a vorbit, parcă din înţelepciunea populară, unul dintre meşteri.

Totuşi, cea mai palpabilă reţetă anti-criză ne-a furnizat-o un comerciant din Galaţi care vindea… puşculiţe.

Nici ele nu erau însă gratis, costând 12 lei bucata. Până duminică inclusiv, când se închide ediţia a X-a a Târgului Meşterilor Populari, e timp berechet să cumpăraţi puşculiţe de păstrat bani albi pentru zile negre.

Citit 1565 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.