Căminele de bătrâni pică examenul Protecţiei Consumatorului

Căminele de bătrâni pică examenul Protecţiei Consumatorului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Comisarii Protecţiei Consumatorului Galaţi au verificat la începutul acestei luni trei cămine de bătrâni din judeţul Galaţi - Căminul pentru persoane vârstnice „Sfântul Spiridon” din Galaţi, Centrul Medico-Social Pechea şi Căminul pentru persoane vârstnice „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Galaţi *

Vechea clădire a Căminului de Bătrâni de pe strada Domnească nu a fost părăsită.

Din contră. Transformările spectaculoase sunt pregătite din timp de către Adrian Subaşu, directorul Căminului „Sfântul Spiridon” din Galaţi:

„Am primit recomandările comisarilor Protecţiei Consumatorilor şi ne-am conformat imediat”.

„Situaţia celor 80 de asistaţi care locuiesc în căminul Colegiului ˝Traian˝ este, din fericire, temporară”.

„Pentru că, într-adevăr, bătrânii nu locuiesc în condiţii perfecte. Totuşi, avem un întreg palier pentru vârstnici, aceştia ocupând toate cele 20 de camere de la etajul al treilea”.

„Din păcate, spaţiul este destul de restrâns, iar oamenii stau câte patru în cameră”, explică directorul.

Masa – şi la cantină, şi la pat

Tot de la director aflăm şi de ce nu s-a reuşit cazarea bătrânilor la parter, sau la unul dintre etajele care presupun mai puţin efort în urcarea scărilor:

„În momentul în care ne-am mutat noi aici, adică spre sfârşitul anului trecut, colegiul avea deja contracte de închiriere cu persoane fizice pentru parter şi cu elevii, pentru etajele întâi şi al doilea”.

„Împreună cu direcţiunea colegiului am stabilit un program care nu le permite elevilor să intre în contact cu asistaţii noştri”.

„Mesele sunt servite în cantina colegiului – pentru cei care nu au probleme legate de mobilitate -, iar celor netransportabili li se aduce masa la pat”.

Modernizări pe toate planurile

Prin ce transformări trece clădirea căminului „Sfântul Spiridon”, de pe strada Domnească?

„Începând din octombrie anul trecut şi până pe 1 octombrie anul acesta, când ne vom întoarce în cămin, va fi terminată termoizolaţia clădirii, vor fi montate geamurile termopan, întreg spaţiul va fi modernizat şi igienizat”.

* Noua şi europeana faţă a căminului „Sfântul Spiridon” *

„Se schimbă toată instalaţia de conducte precum şi centrala termică. De asemenea, sunt montate noi lifturi, cu potenţial maxim de accesibilitate, bucătăria şi băile sunt complet refăcute”.

„Întreg proiectul a costat 34.990 de lei, bani obţinuţi pe fonduri structurale, din partea Uniunii Europene”, explică directorul Subaşu. 

La „Traian”

Asistaţii  de la Căminul pentru persoane vârstnice „Sfântul Spiridon” din Galaţi sunt cazaţi din noiembrie a anului 2009 la etajul al treilea al Căminului aparţinând Colegiului Tehnic „Traian”, clădirea lor fiind în reparaţii capitale.

Oamenii legii au descoperit că în acelaşi spaţiu se află cazaţi elevii colegiului – la primul şi al doilea etaj -, precum şi alte persoane care au camere închiriate, la parter.

În camera lavoarelor de la grupul sanitar comun se aflau două pubele fără capac, unde se depozitau reziduuri menajere.

Sala duşurilor era compartimentată, dar nu există nicio protecţie împotrivă alunecării la cădiţele de duş. De asemenea, în incintă persista un miros greu.

Pechea

Pavilionul pentru femei al Centrului Medico-Social Pechea este amplasat într-o clădire veche, holurile având pereţi degradaţi, vopseaua jupuită, şi linoleumul din camere uzat şi rupt.

Băile pavilionului care deserveşte 17 persoane înseamnă două camere dotate cu un vas de wc, un lavoar şi o cadă de baie.

În momentul controlului, boilerul era defect, iar cada nu era corespunzător igienizata.

Instalaţia electrică de iluminat era prevăzută cu becuri, fără nici o protecţie – nici în camere, nici la sală de mese sau în baie.

Soba pentru gătit alimentată cu lemne prezenta semne de mare uzură fizică.

Centrul nu dispune de materiale pentru igiena personală a asistaţilor.

Dezastru la „Ştefan cel Mare”

La Căminul pentru persoane vârstnice „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Galaţi, baia comună avea ţevile de alimentare cu apă ruginite, gresia degradată, suportul pentru hârtie igienică din grupurile sanitare rupt şi uşile degradate în proporţie de 80 la sută (lemn rupt, crăpat şi vopsea jupuită).

Comisarii au găsit pe stoc furculiţe neigienizate, feţe de masă rupte, spaţiul şi numărul de locuri la masă fiind insuficiente.

Fără deratizare?!

La nici una din unităţile verificate nu existau pe stoc substanţe de deratizare şi nici nu s-au putut prezenţa documente din care să rezulte efectuarea periodică a acestor operaţiuni.

Regulamentul de Ordine Interioară nu era afişat la nici una din unităţile verificate.

Comisarii au dat avertismente pentru fiecare dintre neregulile sesizate, urmând ca o nouă verificare să arate dacă s-au luat măsurile corespunzătoare de remediere a situaţiei.

Citit 3658 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.