Festivalul cărţilor, pe esplanada dinspre Elice

Festivalul cărţilor,  pe esplanada dinspre Elice
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cu sute de cărţi pe standuri şi cu zeci de copii nerăbdători să celebreze 1 Iunie, aşa s-a deschis, ieri, Festivalul Naţional al Cărţii „Axis Libri”.

Oficialităţile locale şi organizatorii, printre care preşedintele Consiliului Judeţului, Eugen Chebac, primarul Dumitru Nicolae sau rectorul Universităţii „Dunărea de Jos”, Viorel Mânzu, au salutat, în deschiderea oficială, nu doar sărbătoarea cărţii, dar şi pe cea a copiilor.

Deşi se află la cheremul intemperiilor vremii şi… vremurilor, ediţia din acest an se anunţă a fi mai bogată în evenimente, în ofertă editorială, şi în participanţi decât anul trecut.

Unul dintre coorganizatori, Valentin Ajder, directorul Editurii Eikon din Cluj-Napoca, a apelat la o zicere des folosită în această perioadă, „Criza trece, cultura rămâne”.

În jur de 4.500 de titluri

Pe esplanada dinspre Elice, la cele 30 de căsuţe, sunt aşteptate 147 de edituri (faţă de 83, câte au fost anul trecut), cu aproximativ 4500 de titluri (cu o mie mai multe faţă de 2009).

„Anul acesta, bugetul festivalului este de 250 de milioane de lei vechi, sumă acoperită de Consiliul Judeţului, Consiliul Local şi Universitatea Dunărea de Jos”, a precizat directorul bibliotecii „V.A. Urechia”, Ilie Zanfir, în calitate de organizator.

Oferta de la standuri este diversificată, pornind de la cărţi şi jocuri pentru copii, cărţi de specialitate, literatură, reviste.

Nu lipsesc CD-urile sau DVD-urile cu filme şi muzică de toate genurile, caravanele Adevărul şi Jurnalul Naţional şi nici noutăţile ori reducerile de preţuri.

Ca exemplu de noutate, Humanitas, care sărbătoreşte 20 de ani de la înfiinţare, a adus colecţia de 20 de cărţi cu reeditări din autorii săi de succes.

Unele edituri ajung pentru prima dată la târgul de carte din Galaţi, aşa cum este, de exemplu, Herald.

„Ce aşteptări să avem de la târg? Speranţele noastre sunt mari, dar vom vedea la final”, ne-a spus reprezentantul de la stand, în asentimentul altor colegi de breaslă, anunţându-ne şi reducerile practicate la Galaţi.

De partea cealaltă, a cititorilor, setea de cumpărare nu se astâmpăra uşor.

O pensionară şi-a rupt 16 lei din portofel ca să investească, cel mai probabil, în singura carte cu care va rămâne de la acest târg. 

Angelica Necula (40 de ani) a trecut în fugă pe la standuri, dar şi-a pus în gând să revină:

„Am văzut cărţi pentru copii şi un joc nemaipomenit, despre Sistemul solar. Cred că o să vin să-l cumpăr. O să revin”.

„Dacă ar fi după mine, aş cumpăra jumătate din ce e aici, dar mai mult de 50 de lei nu o să-mi permit”.

Dacă ar cheltui măcar 30 de lei la un singur stand, orice gălăţean ar primi şi dreptul de participare la tombola festivalului.

Târgul se încheie duminică seara, căsuţele cu cărţi fiind deschise între orele 10,00 şi 21,00. Zilnic, puteţi afla din „Viaţa liberă” şi programul lansărilor sau prezentărilor de carte care au loc la Festivalul „Axis Libri”.

Programul zilei de astăzi

* 10,00 - Muzică de promenadă, Fanfara „Valurile Dunării“ (Centrul Cultural „Dunărea de Jos“)

* 10,30 - „Să ne întoarcem la lectură. Citeşte şi tu!“ - prezentarea programului campaniei; „Lecturiada” - program artistic realizat de elevii Şcolii 28 „Mihai Eminescu“

* 11,30 - Editura Timpul: „Opere politice”, Mihai Eminescu; „Cine ne scrie istoria?”, de Mircea Platon; „Sclavii fericiţi”, de Ovidiu Hurduzeu; Prezintă: Cassian Maria Spiridon

* Editura Convorbiri literare: „Convorbiri literare. Corpus de texte ilustrative”; „De la Societatea Scriitorilor români la Uniunea Scriitorilor din România”, de Victor Durnea. Prezintă: Cassian Maria Spiridon;

Revista „Carmina Balcanica” – prezintă Marius Chelaru

* 12,00 - Mesagerii Muzicii - Spectacol de muzică uşoară susţinut de grupul artistic al Asociaţiei Cultural Educative „Ion Şerban“ în colaborare cu Biblioteca Publică Comunală Smârdan

* 15,00 - Restitutio - colecţia „Opera Omnia“ a editurii TipoMoldova din Iaşi. Prezintă: Aurel Ştefanachi. Invitaţi: Gheorghe Buzatu, Liviu Papuc, Ion Scurtu; „Evoluţia instituţională a Securităţii”, de Florian Banu. Moderator Aurel Ştefanachi

* 15,45 - Interferenţe spirituale, Recital poetic al invitaţilor de peste hotare (Austria, Bulgaria, Irlanda, Belgia, Rep. Moldova, Suedia, Germania) sosiţi la Festivalul Internaţional Serile de poezie ale Revistei „Antares“. Moderator: Corneliu Antoniu

Din publicaţiile Editurii Cronica Iaşi, prezintă director Valeriu Stancu. Invitat: G. Mosari, Israel

* 17,00 - Recital de poezie românească – Vlad Vasiliu, directorul Teatrului Dramatic „Fani Tardini“

* 18,00 - Divertisment muzical coregrafic, echipa Casei de Cultură a Sindicatelor:

* 19,00 - Eminescu şi limba sanscrită, de Amita Bhose. Prezintă Carmen Muşat-Coman, director editorial „Cununi de stele“

Citit 1086 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.