Au făcut focul în sobă și au plecat de acasă
Foto: ISU Galați

Au făcut focul în sobă și au plecat de acasă
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

O casă veche, din zona Port, în care locuiesc două persoane, a rămas fără acoperiș și a suferit daune importante în urma unui incendiu izbucnit în cursul zilei de miercuri, 20 octombrie. Aflată pe strada Crișana, casa a fost cuprinsă de flăcări în timp ce proprietarii erau plecați de acasă. Vecinii au fost cei care au sunat la pompieri, echipajele de intervenție, care au acționat cu mai multe autospeciale, având serios de lucru pentru limitarea incendiului și lichidarea lui, în condiții de siguranță.

La finalul intervenției, au aflat că ceea ce risca să devină un dezastru și pentru cei din jur fusese cauzat atât de imprudența proprietarilor, care lăsaseră focul arzând în sobă, cât și de un coș de fum, nereparat la timp. "Pompierii au reușit să localizeze incendiul fără a se propaga la casele din apropiere și fără a exista victime. Din primele cercetări, cele două persoane care locuiau în gospodărie au făcut focul și au plecat de acasă. Din cauza unui coș de fum deteriorat și neprotejat termic față de materialele combustibile din apropiere, a ars acoperișul pe o suprafață de circa 60 de metri pătrați, mobilierul din interior și diverse materiale combustibile", au precizat reprezentanții ISU Galați.

Coșurile de fum, un pericol

Pompierii atrag atenția că în sezonul rece coșurile de fum neîntreținute corespunzător pot genera incendii violente. Tocmai de aceea:

- coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi curăţate periodic;

- coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var;

- coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei;

- la trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel putin zece centimetri între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului;

- nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperişului;

- pardoseala din dreptul uşiţei de la sobă se protejează cu materiale necombustibile;

- gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor;

- se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple.

Media

ISU Galați
Citit 2644 ori Ultima modificare Vineri, 22 Octombrie 2021 00:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.