Gălăţenii s-au pus pe făcut sute

Gălăţenii s-au pus pe făcut sute
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* La casieria ziarului nostru s-a descoperit o sută de lei falsă * Vânzătorii trebuie să fie atenţi la elementele de siguranţă *  Copiatoarele nu trebuie folosite pentru a face bani * Chiar dacă guvernul taie din salarii *

Sigure până sunt copiate

Când au apărut bancnotele noi, Banca Naţională a dat asigurări că falsificarea lor este dificilă, acestea având mai multe elemente de siguranţă decât cele vechi.

Când citeşti care sunt acestea îţi şi imaginezi că banii noştri sunt unici şi irepetabili, că nimeni nu se poate atinge de ei.

Ştiaţi, de exemplu, că bancnota de 100 de lei are în fereastra transparentă o mască de teatru? Ca să te preocupe chestia asta ar trebui să ştii şi faptul că pe suta de lei se află imaginea cu Ion Luca Caragiale.

Mai mult, „toate bancnotele româneşti în circulaţie au anumite fragmente ale unui element de design de mici dimensiuni imprimate în acelaşi loc pe ambele feţe, astfel că atunci când sunt privite prin transparenţă şi luminate din partea opusă privitorului, elementul să fie văzut în întregime”, ni se explică doct de către BNR. Pe suta de lei este o floare stilizată de violetă.

Şirul exemplelor privind elementele de siguranţă este lung şi e greu de crezut că cine primeşte la o tejghea banul are lampă cu ultraviolete, lumină dintr-o parte şi vederea suficient de ageră ca să observe, de exemplu, că un înscris şi-ar schimba culoarea sau că elementul auriu sub formă de panglică – tot de pe suta de lei - este perfect desenat.

Pipăiţi ca să fiţi siguri că există

Aşa că tot maşina de numărat (acolo unde există) este cel mai vigilent paznic contra falsificărilor. Care se execută şi la Galaţi.

Joi, la casieria ziarului nostru s-a găsit o sută de lei falsă. Provine probabil dintr-unul din chioşcurile unde se vinde „Viaţa liberă” şi presa centrală.

Dar e greu de spus cine a primit-o, ce vânzător grăbit a dat restul la o bancnotă care nu valorează nici cât hârtia pe care a fost copiată.

Pentru a atrage însă atenţia asupra unui fapt care poate deveni fenomen, ne aşteaptă vremuri grele şi unii vor fi tentaţi să dea drumul la copiator ca să aibă bani în buzunar, vă prezentăm două imagini, suta falsă şi cea autentică, precizând că cel mai sigur mod de a descoperi copiuţa este să pipăiţi atent fereastra transparentă.

Marginile ferestrei de la suta de lei falsă sunt neregulate, pentru că petecul transparent este lipit.

Cine are ochi buni poate să vadă că în interiorul ferestrei transparente aflate pe bancnota de 100 de lei, sub masca de teatru, este trecuta suma corespunzătoare bancnotei.

În cazul în care aceasta nu este vizibilă, hârtia, pentru că e o simplă hârtie, nu ban, trebuie refuzată şi trebuie alertată imediat poliţia.

Ceea ce facem şi noi acum, anunţându-i şi pe gălăţeni că în oraşul nostru circulă bani falşi.

Citit 1383 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.