Un weekend de speriat

Un weekend de speriat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Din fericire, apele care străbat judeţul Galaţi nu ne-au făcut nicio surpriză neplăcută în weekend, deşi prognozele alarmante i-au determinat, vineri, pe cei de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi să anunţe măsuri preventive fără precedent, inclusiv asigurarea locurilor de cazare pentru eventualii sinistraţi.

Asta nu înseamnă că a fost un weekend liniştit pentru localnicii din Valea Oraşului, Barboşi, Cosmeşti, dar şi pentru lucrătorii de la ISU, Jandarmerie, Apă Canal, Apaterm, Sistemul de Gospodărire a Apelor etc. Oamenii nu au dormit de grijă, iar lucrătorii, de munca depusă pentru ridicarea digurilor, sau pomparea apelor din curţi. 

Forţele de ordine, dar şi ceilalţi membri ai Comitetului local pentru situaţii de urgenţă, au lucrat din plin, încă de vineri seara, când au început să construiască diguri din saci umpluţi cu nisip, pe strada Păcii, pentru a evita pătrunderea apelor în locuinţele oamenilor. Noaptea de vineri spre sâmbătă a trecut greu şi pentru lucrătorii ISU şi jandarmi, care au acţionat în zona Barboşi, în curţile de legume inundate.

* Sâmbătă, drum inundat

Ziua de sâmbătă a fost, din fericire, lipsită de ploaie, măcar în prima jumătate. Însă acest lucru nu a ferit de inundaţii Drumul Judeţean 204 N, în afara localităţii Nămoloasa. Apa a acoperit şoseaua pe o lungime de 150 metri şi nu le-a mai permis maşinilor să circule, motiv pentru care cine a avut treabă în comună, a trebuit să meargă pe digul de protecţie aferent râului Siret, între comuna Măicăneşti (Vrancea) şi comuna Nămoloasa.

Au continuat şi lucrările de intervenţie la digurile Brateşul de Jos şi  Bădălan, unde s-au înregistrat infiltraţii. În Valea Oraşului au continuat lucrările de ridicare a digurilor din saci de nisip, în zona Agenţiei de Întreţineri Servicii Energetice. Pentru toate aceste lucrări au fost mobilizaţi peste 400 de oameni (Sistemul de Gospodărire a Apelor Galaţi - 54 lucrători, ISU - 150 de lucrători, Jandarmeria - 150 de jandarmi şi 60 de militari).

* Noapte albă pentru Cosmeşti

Localnicii din satul Cosmeşti Vale au făcut noapte albă, alături de primar, vice şi subprefectul Daniel Tudorache. Toţi au stat cu ochii pe Siretul învolburat, care şi-a crescut nivelul şi debitul foarte repede, ca urmare a deversării controlate din acumularea Călimăneşti.

Din fericire, noaptea a trecut cu bine, dar „oamenii au intrat în panică, pentru că şi-au amintit ce au păţit în 2005, când toate cele 1.400 de suflete din vale au fost evacuate şi am avut 230 de case distruse şi alte 180 afectate 50 la sută”, ne-a declarat viceprimarul Ioan Ciot, primar în 2005.   

Tot ieri la Galaţi, în Valea Oraşului, au continuat lucrările de construire a digurilor  de protecţie din saci de nisip şi folie de nylon pe o lungime de aproximativ de 2 kilometri, între Vama Galaţi şi Gara nr. 8, str. Al. Moruzzi pînă la intersecţia cu str. Delfinului.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Prefecturii Galaţi, Petrica Paţilea Crângan, tot duminică s-a făcut şi un baraj sub formă de potcoavă la subtraversarea digului de apărare al râului Siret, în zona cartierului Barboşi, unde continua evacuarea apei din grădinile inundate. În Bădălan, în zona Ghimia, digul de protecţie a fost consolidat cu peste 400 de saci de nisip.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Galaţi, locotenet Eugen Chiriţă, pe  Drumul Naţional 25, între localităţile Movileni şi Şendreni se aflau agenţi de poliţie şi lucrători ISU care supravegheau zona, având în vedere că exista posibilitatea inundării şoselei, ca urmare a înregistrării fenomenului de remuu al rîului Siret, către canalul de deversare al apelor uzate din combinatul siderurgic Arcelor Mittal Galaţi.

* Videoconferinţă cu final neaşteptat

Ieri a avut loc şi o videoconferinţă pe tema pericolului inundaţiior. Din prognozele meteo şi hidro am aflat că cel puţin în următoarele trei zile trebuie să fim cu ochii pe Dunăre, dar şi pe Prut şi Siret.

Ieri, la prânz, Siretul avea un debit pe care îl are Dunărea în mod normal, în timp ce fluviul avea un debit de zece ori mai mare decât în mod obişnuit!

Nici prognoza meteo nu este mai veselă: se anunţă în următoarele trei zile ploi care vor aduce până la 40 de litri/mp! Cu toate acestea, ieri, încă nu se atinsese la Galaţi maximul istoric înregistrat în aprilie 2006, când Dunărea a ajuns la 657 cm, cu un centimetru peste precedentul maxim istoric înregistrat în 1897, în condiţiile în care cota de pericol este de 700 cm.

Cum în weekend nu s-au înregistrat probleme deosebite, prefectul Cosmin Păun a ţinut să mulţumească „primarului Dumitru Nicolae, viceprimarului Ciumacenco, dar şi preşedintelui CJ Eugen Chebac şi membrilor comitetului local pentru situaţii de urgenţă, pentru reacţiile pe care le-au avut”.

Puţin surprizător, prefectul judeţului Galaţi a propus, ieri, în finalul întâlnirii, evacuarea tuturor persoanelor aflate în zone cu risc de inundaţie: „ciobanii care stau cu animalele în zonele inundabile, cei de la ferme, inclusiv animalele, dar şi a celor care au curţi şi case de vacanţă la Barboşi” . Nu că aceştia din urmă nu ar fi plecat demult din curţile pline de apă!…

Explicaţie foto: Vineri, sâmbătă şi duminică, s-a lucrat neîncetat pentru evitarea inundaţiilor

Citit 1851 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.